Новини
18 Березня 2020
752

Кабмін збільшить суму кредитів за програмою “5-7-9%” до 2 мільйонів гривень

Кредит до 3 мільйонів гривень надається для підприємців, які займаються виробництвом ліків чи медичних виробів

Кабінет міністрів України (КМУ) має намір збільшити максимальну суму кредиту за програмою “Доступні кредити 5-7-9%” — з 1,5 млн грн до 2 млн грн, повідомляє прес-служба КМУ.

При цьому проект постанови, який пропонований до розгляду, передбачає розширення цілей, на які може бути надано такий кредит, а саме:

• придбання нежитлової нерухомості для підприємницької діяльності;

• придбання права інтелектуальної власності за договорами комерційної концесії (франчайзинг);

• поповнення оборотних коштів не більше ніж на 25% від загальної вартості інвестиційного проекту, який фінансується шляхом кредиту.

Крім того, мова йде про можливий перерахунок процентної ставки за кредитом на заборгованість без урахування компенсації відсотків, свідчить документ.

Проектом постанови також передбачається встановлення максимальної суми гарантії Фонду розвитку підприємництва до 35%, тоді як раніше мова йшла про загальну суму гарантії не більше 25%.

В частині змін, покликаних запобігти поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) та подолання її наслідків ідеться зокрема про:

• розширення цілей, на які надається фінансова державна підтримка, антикризовими заходами, та цілей, на які можуть бути надані кредити за цим Порядком: на інвестиційні цілі, пов’язані із провадженням суб’єктом підприємництва господарської діяльності з виробництва лікарських засобів чи медичних виробів;

• для фінансування оборотного капіталу субʼєктів підприємництва, що надають населенню соціально-медичні послуги чи соціально-побутові послуги (в т.ч. догляд за хворими, доставка харчових продуктів тощо), на покриття витрат на оплату заробітної плати працівників, орендної плати, комунальних послуг, тощо.

Постановою встановлюється термін до якого суб’єкти підприємництва можуть звернутися за державною підтримкою на антикризові заходи, а саме до 1 вересня 2020 р.

У частині встановлення максимальної суми кредиту: кредит до 3 млн грн надається для підприємців, які здійснюють господарську діяльність з виробництва лікарських засобів чи медичних виробів та до 1 млн грн, якщо кредит надається на фінансування оборотного капіталу суб’єкта підприємництва, тощо.

Нагадаємо, станом на 2 березня завдяки державній програми “Доступні кредити 5-7-9%” було видано 97 кредитів на загальну суму 66,11 млн грн. Протягом останнього тижня лютого 2020 р. кількість заявок на участь у програмі зросла на 145%.

Як писали раніше Investory News, Dentsu Aegis Network China провела опитування серед 155 китайських компаній, щоб дізнатися, як коронавірус вплинув на поведінку споживачів і бізнес у країні. 47% опитуваних сказали, що їх продажі сильно постраждали через карантинні заходи. В результаті, онлайн-бізнес став найбільш популярним серед споживачів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram