Новини
7 Червня 2021
1 019

Кабмін схвалив меморандум з ЄБРР та USAID щодо створення механізму біржової торгівлі

Мова йде про закупівлю клірингової системи для розвитку фондового ринку в країні

Кабінет міністрів України (КМУ) схвалив проєкт меморандуму про взаєморозуміння з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР), Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та Американською торговою палатою в Україні щодо створення національного механізму біржової торгівлі на ринках капіталу та організованих товарних ринках. Про це йдеться у відповідному розпорядженні №582-р, який затверджено та оприлюднено Кабміном у понеділок, 7 червня. Текст самого меморандуму в документі відсутній.

Схвалити цей меморандум уряд планував ще наприкінці січня цього року, однак потім терміни були перенесені, а в цей час відбулася зміна складу Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) у зв’язку із завершенням терміну повноважень її голови Тимура Хромаєва та інших членів.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль наприкінці травня, анонсуючи підписання меморандуму, зазначив, що мова йде про закупівлю клірингової системи для розвитку в країні фондового ринку, зазначає Бізнес Цензор.

Конкурс на постачання системи клірингу для України НКЦПФР оголосила у грудні минулого року у межах міжнародної технічної допомоги “Проєкт енергетичної безпеки”, що фінансується USAID й імплементується компанією Tetra Tech ES, Inc.

Дана ініціатива реалізується у межах стратегії розвитку інфраструктури ринку капіталу й схваленого влітку 2020 року закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій і впровадження нових фінансових інструментів” №738, який набирає чинності з 1 липня 2021 року.

У конкурсній документації зазначається, що отримувачем клірингової системи стане НКЦПФР, тоді як Tetra Tech покриє початкові витрати на її розробку й ліцензування/обслуговування протягом перших трьох років роботи. Нацкомісія має намір розділити обслуговування й оперативне використання системи між підконтрольним державі Національним депозитарієм України (НДУ) і кліринговою організацією.

Відповідно до початкових угод, з цим клірингом пропонується стартувати на ринку природного газу 2022 року, а 2023-го — на ринках електроенергії, таких як двосторонній і балансувальний ринок, ринки “на добу вперед” і “внутрішньодобовий ринок”, тому система повинна бути масштабованою, щоб коригувати розвиток ринків.

Передбачається також можливість обслуговувати позабіржові ринки. У документах планованим терміном запуску вказано квітень 2022 року.

Нагадаємо, минулого літа Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів”. Зокрема документ викладає у новій редакції закони України “Про цінні папери та фондовий ринок” і “Про товарну біржу”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram