Новини
8 Вересня 2020
882

Кабмін приступив до створення Національної економічної стратегії-2030

Ініціативи, закладені в стратегії, почнуть реалізовуватися вже з 2021 року

Уряд офіційно розпочав роботу над Національною економічною стратегією-2030. Центр економічного відновлення є платформою та координатором з її розробки, повідомляє прес-служба Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

“Україні невідкладно потрібно відійти від моделі розвитку, в якій конкурентні переваги обумовлені переважно використанням природних ресурсів і дешевої робочої сили. Замість цього ми повинні побудувати інноваційну модель, пріоритетами якої є розвиток і торгівля продукцією з вищою доданою вартістю, високий технологічний рівень виробництва, кваліфікована високооплачувана робоча сила, економія енергії та інших видів природних ресурсів і новаторський стиль управління”, — заявив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко.

Він також додав, що робота над стратегією почнеться з визначення конкретних економічних показників, яких потрібно досягти країні.

Національна економічна стратегія — це головні вектори, за якими буде розвиватися Україна: стимули для промисловості, агросектору, видобутку, стимули для IT і R & D, інфраструктури та внутрішніх перевезень, енергетичного сектора, а також транспортні коридори.

Ініціативи, закладені в стратегії, будуть виділені в державні цільові програми та почнуть реалізовуватися вже з 2021 р.

Акселераторами переходу до інноваційної моделі повинні стати:

• Зміна в підходах до державного управління. Необхідно забезпечити чіткий розподіл відповідальності, усунути дублювання повноважень, викорінити корупцію, забезпечити верховенство права.

• Зміни в якості економічного зростання. Без економічного зростання неможливо подолати бідність і забезпечити підвищення рівня життя широких верств населення. Необхідні зміни саме в якості економічного зростання — воно повинно стати інноваційним, інклюзивним та стійким.

• Зміни у політиці зайнятості. Зайнятість з гідною оплатою праці скорочує як абсолютну, так і відносну бідність, зменшуючи таким чином нерівність.

• Зміни у сферах охорони здоров’я та освіти. Освітні процеси сьогодні повинні враховувати тенденції майбутнього. Повинні оновлюватися освітні стандарти: освітній процес повинен будуватися на основі інклюзивності та цифровізації, формувати й розвивати освітньо-наукові кластери.

“Економічний добробут країни безпосередньо залежить від сфери охорони здоров’я. Пандемія коронавірусу показала, що необхідно вкладати ресурси як у побудову сильної системи охорони здоров’я і забезпечення санітарно-епідеміологічного добробуту населення, так і в налагодження власного виробництва критично необхідної продукції”, — зазначив міністр.

Для успішної розробки Стратегії на платформі Центру економічного відновлення будуть створені 20 робочих груп із залученням фахівців уряду, міністерств, аналітичних центрів, інститутів, міжнародних організацій, бізнесу та бізнес-асоціацій.

Нагадаємо, Міжнародна рейтингова агенція Fitch Ratings підтвердила довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) України в іноземній валюті на рівні “B” зі стабільним прогнозом. Шок через коронавірус, хоча й тимчасово, повернув назад поліпшення, досягнуті Україною в останні роки.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram