Новини
30 Березня 2020
860

Кабмін на 2020 рік погіршив прогноз інфляції до 8,7%

Також уряд прогнозує середньорічний курс гривні до 29,5 за $1

Кабінет міністрів України (КМУ) в рамках підготовки проекту правок до держбюджету-2020 погіршив макропрогноз через епідемію коронавірусу, зокрема, інфляції — з 5,5% до 8,7%, середньорічного курсу гривні — з 27 грн/$1 до 29,5 грн/$1, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на коментар прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

“При розробці змін до держбюджету уряд оновив макроекономічний прогноз. На засіданні Кабміну затвердили нові цифри. Можливо, не всіма цифрами ми задоволені, але вже в другому півріччі очікуємо поліпшення економічної ситуації”, — написав глава уряду в ніч на понеділок, 30 березня, у своєму телеграм-каналі.

За його словами, фахівці Мінекономіки в процесі підготовки нового прогнозу провели ряд консультацій з експертами Мінфіну, НБУ, МВФ і незалежними аналітичними організаціями.

Прем’єр-міністр також повідомив, що номінальний ВВП прогнозується на рівні 4 трлн грн, тоді як раніше він оцінювався в 4,51 трлн грн.

“Прогноз безробіття погіршений з 8,1% до 9,4%, а середньомісячної зарплати — з 12,5 тис. грн до 11 тис. грн, що з урахуванням інфляції відповідає рівню 2019 року”, — зазначив він.

Як пише агенція, депутат Ольга Василевська-Смаглюк (фракція “Слуга народу”) стверджує, що в новому прогнозі уряд очікує падіння ВВП на 3,9%, тоді як нинішній бюджет побудований на прогнозі його зростання на 3,7%.

Вона також додала, що дефіцит бюджету збільшений з 2,1% ВВП до 6% ВВП, і такий його розмір узгоджений з МВФ. “В другому півріччі курс долара очікується на рівні 30,5 грн/$1, однак негативне сальдо торговельного балансу покращено до 9,29 млрд грн з 14,88 млрд грн”, — зазначила депутат.

Як раніше писали Investory News, Кабінет міністрів України має намір збільшити максимальну суму кредиту за програмою “Доступні кредити 5-7-9%” — з 1,5 млн грн до 2 млн грн.

Нагадаємо, у “чорний понеділок”, 9 березня, ВВП-варанти подешевшали на 9,2%, а дохідність єврооблігацій України зросла на 1-1,1 процентний пункт (п.п.). Таким чином за підсумками понеділка ВВП-варанти коштували близько 81,8% номіналу, хоча минулий тиждень вони завершували на позначці 90%, а ще два тижні тому за них давали 107,5% номіналу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram