Новини
29 Травня 2020
687

Кабмін: Без втручання держави податкові надходження від бізнесу знизяться на 100 мільярдів гривень

Тим часом Мінфін погасив другий випуск ОВДП на загальну суму понад $1 мільярд

У 2020 році через карантинні заходи податкові надходження від малого та середнього бізнесу (МСБ) можуть знизитися на 29%, про це йдеться в урядовій програмі стимулювання економіки для подолання наслідків епідемії COVID-19.

У Кабміні впевнені, що без втручання держави негативний вплив карантинних заходів на діяльність МСБ може тільки посилитися. Так, валова додана вартість МСБ може знизитися на 34%, зайнятість – на 27% (1,8 млн осіб), а податкові надходження – на 29% (102 млрд грн або 30% дефіциту держбюджету-2020).

В уряді прогнозують, що найбільше від кризи постраждають освіта й культура (-93% доданої вартості), готельно-ресторанний бізнес (-91%), оптова та роздрібна торгівля (-45%), професійні та адміністративні послуги (-45%), промисловість (-43%) й транспорт (-31%).

“Через падіння економіки у всьому світі український МСБ має обмежені можливості збуту, що вкрай негативно впливає на його діяльність”, – зазначається у програмі.

У результаті уряд планує надати допомогу МСБ, зокрема, у вигляді зменшення податкового навантаження, доступу до ринків збуту внаслідок стимулювання експорту й державних закупівель.

“Серед ініціатив – модифікація програми 5-7-9 (програма “Нові гроші”), надання держгарантій за кредитами, обмеження розміру плати за еквайринг, часткова компенсація тіла кредиту, підтримка вітчизняного виробника, стимулювання модернізації основних фондів підприємств й інше”, – зазначається у програмі.

Тим часом міністерство фінансів України 28 травня погасило другий випуск облігацій зовнішньої державної позики (ОВДП) під гарантію США. “Загальна сума платежу склала понад $1 млрд”, – повідомляє пресслужба Мінфіну. І додає, що випуск цих ОВДП здійснений у 2015 році з відсотковою ставкою 1,847% на рік.

У Мінфіні уточнюють, що це другий з трьох випусків під гарантію США, здійснених у 2014-2016 роках за ставкою менше ніж 2% річних. “Перший погашений у травні 2019 року. ОВДП, випущені у 2016 році, погасять у вересні 2021 року”, – йдеться у повідомленні.

Раніше Investory News писали, що на початку травня Міністерство фінансів України у повному обсязі погасило тогорічний випуск облігацій внутрішньої державної позики на загальну суму 7,316 млрд грн (погашення і відсотки) або $271,16 млн (за курсом Нацбанку).

Місяцем раніше Мінфін вперше у 2020 році розмістив ОВДП в євро. Облігації, номіновані в євро, принесли до бюджету понад 5 мільярдів гривень.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram