Новини
16 Вересня 2020
741

J.P. Morgan у 2020 році очікує зниження ВВП України на 4%

Курс гривні до кінця IV кварталу цього року може становити 28 гривень за долар

Аналітики J.P. Morgan у 2020 році в Україні прогнозують економічний спад на 4% при середньорічній інфляції 2,6% (на кінець року – 3,5%) з різким зростанням профіциту поточного рахунку платіжного балансу до 5,7% ВВП, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зазначається, що наступного року зростання економіки може скласти 6% при інфляції 4% і відновлення дефіциту поточного рахунку на рівні 1,5% ВВП.

На початку липня J.P. Morgan оцінював падіння економіки України цього року у 4,7% з відновленням в наступному на 6% і профіцитом поточного рахунку в цьому і наступному роках на рівні відповідно 0,5% ВВП і 0,1% ВВП.

“Згідно з останнім прогнозом, курс гривні до кінця IV кварталу цього року може становити нинішні 28 грн/$, до кінця I кварталу ослабнути до 28,5 грн/$, до кінця II – до 29,5 грн/$ і до кінця третього – до 30 грн/$”, – зазначається у повідомленні.

Аналітики банку відзначають, що Україна виконала два структурних маяки й майже повністю інші вимоги МВФ до першого перегляду програми stand-by. Проте представник Фонду повідомив, що наразі така місія не запланована і вказав на необхідність збереження незалежності та цілісності нових антикорупційних органів: НАБУ, САП і ВАКС.

На думку J.P. Morgan, МВФ, ймовірно, відкладе другий транш за програмою до затвердження  держбюджету-2021, і він надійде орієнтовно в грудні.

Нагадаємо, міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства прогнозує зростання ВВП України у 2021 році на 4,6%, а у 2022 і 2023 роках – на 4,3 і 4,7% відповідно.

Тим часом у Нацбанку зазначили, що реальний ВВП у січні-березні 2020 року скоротився на 1,3%, зокрема через негативний вплив карантинних обмежень на сектори послуг і стрімкого падіння інвестицій.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram