Новини
16 Травня 2019
2 577

Їжа майбутнього: Смачна медуза, хліб із білка комах та молоко із водоростей

Збереження життя тварин, екологія та проблеми зі здоров’ям людей змінюють економіку та вибір покупців

Фото: Pixabay

Згідно доповіді Sainsbury’s, в якому розповідається, що й як ми можемо їсти через 150 років, їжа майбутнього може бути в формі пластирів, таблеток або вводитися через вени крапельно, пише The Guardian.

Вечеря медузою зі склянкою молока з водоростей та хлібом із білка комах, може в кінцевому підсумку стати нормою. Наразі покупці зможуть отримувати “лабораторні” м’ясні набори зі спеціалізованих супермаркетів або отримувати їх за допомогою дронів.

У доповіді Sainsbury’s, другого за величиною супермаркету Великої Британії, за участю футурологів та вчених-садівників, йдеться про те, що ми будемо їсти і як будуть вироблятися продукти харчування у 2025, 2050 і 2169 роках.

“Досягнення в галузі технологій та штучного інтелекту дозволять персоналізувати дієти й дати людям можливість споживати поживні речовини і вітаміни, які їм потрібні, через пластир або таблетку, або в збагачених продуктах”, – йдеться в звіті.

“Нинішні продукти харчування є нестійкими для зростаючого населення світу, яке, за прогнозами, збільшиться до 9 млрд через 30 років і більше 11 млрд в наступні 150 років”, – стверджують аналітики.

На фото: салат із медузи

За прогнозами Sainsbury’s, до 2169 року люди зможуть зберігати детальну інформацію про свої харчові потреби та пристрасті в мікрочіпах, імплантованих в тіло. Чіп буде за необхідності посилати сигнал до супермаркету, а дрон або робот доставить замовлення, сформоване таким чином, аби воно відповідало потребам людини.

У майбутньому меню неминуче буде менше м’яса та молочних продуктів. До 2015 р. чверть британців стануть вегетаріанцями, це вдвічі більше аніж зараз. Ще половина стануть флексітаріанцямі (які допускають час від часу вживання в їжу м’яса тварин).

Ринок “альтернативних білків” повинен збільшитися на 25%. Згідно з прогнозами, молоко з водоростей стане наступним рослинним молоком, яке замінить варіант на основі горіхів.

“Через 30 років споживачі, яким важко відучити себе від продуктів з тріски, лосося, пікші чи тунця, зможуть насолоджуватися менш ортодоксальною океанічною пропозицією – медузою”, – йдеться в доповіді.

Фото: Pixabay

Згідно зі звітом, комахи стануть основною тенденцією. У магазинах буде продаватися борошно з цвіркунів та макарони з коників. Звичні пшеницю, кукурудзу, рис та сою потіснять більш екзотичні морінга та бамбарській земляний горіх.

Вчений-рослинник Джеймс Вонг вважає, що протягом десятиліть раціони харчування були спрощені, і тепер до них включені основні інгредієнти, що забезпечують харчування. “Завдяки цьому ми стали свідками скорочення кількості деяких інгредієнтів. Те, що ми спостерігаємо зараз – це те, що різноманітність в харчуванні повертається до британського раціону, включаючи такі стародавні культури, як кіноа (хлібна зернова) та основні продукти з Південно-Східної Азії, такі як джекфрут (індійське хлібне дерево)”, – каже Вонг.

Нагадаємо, компанія Impossible Foods, яка виробляє бургери з котлетою зі штучного м’яса на рослинній основі, заявила в понеділок, 13 травня, що залучила $300 млн в останньому раунді фінансування напередодні можливого IPO. Продукти на рослинній основі набирають популярності. Акції конкурента Beyond Meat Inc, який дебютував на біржі Nasdaq 2 травня, зросли більш ніж утричі.

Також, засновниця сервісу здорової їжі PODOBA Наталя Подоба розповіла Investory News про організацію правильного харчування в офісі, мотивацію та старт.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram