Новини
27 Жовтня 2020
980

IT-гіганти просять змінити законодавство, що регулює видалення нелегального контенту в ЄС

Наразі не планується повне зняття відповідальності з інтернет-компаній 

Асоціація EDiMA, до якої входять Google, Facebook, Twitter, Airbnb, TikTok й інші, звернулася до влади Євросоюзу з проханням змінити законодавство, що регулює видалення нелегального контенту в інтернеті, про це йдеться у повідомленні на сайті асоціації.

Зазначається, що організація закликає забезпечити компаніям правовий захист, який дозволить “активні дії” з видалення незаконного контенту без ризиків понести за це відповідальність.

Як зазначає Bloomberg, поточні правила ЄС захищають платформи від відповідальності за публікації, якщо тільки компанії не знають про незаконний контент – наприклад, видаляють його після скарги користувача.

“Компанії побоюються, що добровільне видалення контенту за допомогою алгоритмів може розглядатися ЄС як обізнаність про незаконні матеріали на сайтах і спричинити санкції”, – наголошують в асоціації.

І наводять у приклад принцип “доброго самаритянина”, який діє у США: він стимулює учасників ринку самостійно боротися з нелегальним або шкідливим контентом без ризику понести відповідальність. “Однак в ЄС слід розробити механізм, який захищав би свободу слова та інші цінності”, – зазначили в EDiMA.

За словами гендиректора EDiMA, Сіада Эль-Рамли, підхід до захисту свободи слова в ЄС відрізняється від того, що існує в США. “Тому і наш підхід повинен відповідним чином відрізнятися, щоб базуватися на європейських цінностях і законах. Потрібно встановити чіткі межі юридичного захисту компаній, щоб захистити свободу слова й уникнути надмірних дій з боку компаній”, – наголошує гендиректор.

За даними Bloomberg, ЄС поки не планує повністю знімати відповідальність з інтернет-компаній, які самостійно борються з нелегальним контентом. “Також влада може зобов’язати компанії ввести систему попереджень користувачів і регулярно публікувати звіти про боротьбу з інформацією”, – наголошує видання.

Раніше Investory News писали, що Єврокомісія має намір посилити контроль за найбільшими світовими цифровими компаніями та до кінця цього року презентувати нові правила, які дозволять краще контролювати діяльність великих цифрових платформ. Йдеться про боротьбу з дезінформацією та захист особистих даних.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram