Драйв
27 Грудня 2019
2 459

Історичні драми, мюзикли та фантастика: Найкасовіші українські фільми 2019 року

Кіно українського виробництва, яке найвище оцінили глядачі

За підсумками 2019-го 80% найкасовіших фільмів у світі виготовила компанія Disney. При цьому загальна виручка студії вже перевищила $10 млрд. І це чи не найкраще доводить, що сьогодні кіно — це насамперед бізнес.

Українські фільми ні за бюджетами, ні за касовими зборами поки що не можуть конкурувати з Голлівудом. Проте цього року у прокат вийшло чимало яскравих та популярних робіт, хоча наразі лише одну з них можна вважати комерційно успішною. І (увага спойлер!) це зовсім не одна з численних історичних драм.

Investory News зробили підбірку 10 українських фільмів, що зібрали найбільший бокс-офіс цього року.

#1: Захар Беркут

Прем’єра: 10.10.2019
Бюджет: 113 млн грн
Збори: 35,5 млн грн
Рейтинг IMDB: 7,9

Історична драма українсько-американського виробництва “Захар Беркут” стала одним з найдорожчих для вітчизняного ринку кінопроєктів. Фільм, знятий за однойменною повістю Івана Франка, вийшов у прокат на початку жовтня. Загалом, у кінотеатрах стрічка зібрала 35,5 млн грн з бюджетом у 113 млн грн.

Режисери фільму — американець Джон Уінн та Ахтем Сеітаблаєв, відомий за стрічкою “Кіборги”. До участі в екранізації історії боротьби з монголами американських зірок Роберта Патріка (Захар Беркут), Томмі Фленагана (Тугар Вовк), а також акторів з України, Великої Британії, та інших країн.


#2: Ціна правди

Прем’єра: 10.02.2019 (світ), 28.11.2019 (Україна)
Бюджет: €8,3 млн
Збори: 8,9 млн грн ($386,8 тис.)
Рейтинг IMDB: 7,1

На другому місці за касовими зборами опинився ще один міжнародний проєкт, який спільно знімали Україна, Велика Британія та Польща. “Ціна правди” — політичний трилер, знятий за мотивами реальних подій. Це історія британського журналіста Гарета Джонса, який у 1933 році працював у СРСР, планував взяти інтерв’ю у Йосипа Сталіна та першим зібрав матеріали про Голодомор. Розслідування Джонса, якому спочатку ніхто не повірив, надихнуло письменника Джорджа Орвелла на роман “Колгосп тварин”.

Режисером фільму стала номінантка на “Оскар” Аґнєшка Голланд. Світова прем’єра стрічки (у міжнародному прокаті “Mr. Jones”) відбулася на початку року у рамках основної програми Берлінського міжнародного кінофестивалю. Кошторис фільму, який знімали в Україні, Польщі та Шотландії, склав €8,3 млн, касові збори — 8,9 млн грн.


#3: Фокстер & Макс

Прем’єра: 19.09.2019
Бюджет: 51,5 млн грн
Збори: 8,4 млн грн
Рейтинг IMDB: 8,6

Більшу частину фантастичного сімейного фільму режисера Анатолія Матешко профінансувала держава. Загальний кошторис “Фокстер & Макс” склав 51,5 млн грн. З них 37,9 млн виділило Держкіно.

Сюжет стрічки обіграє тему дружби людини і робота. Головний герой, хлопчик Макс, дуже хоче собаку, але батьки не хочуть її купувати. Тоді Макс випадково знаходить балончик (як потім виявиться, у ньому була фарба з нанороботами) і малює на стіні собаку. Раптово малюнок “оживає” і перетворюється на собаку зі штучним інтелектом. Разом хлопчик та його новий друг переживають купу цікавих пригод.

Попри значний бюджет фільм зібрав у прокаті лише 8,4 млн грн. Проте ця сума все одно стала третім з кращих результатів року.


#4: Зустріч однокласників

Прем’єра: 31.01.2019
Бюджет: 6 млн грн
Збори: 8,1 млн грн
Рейтинг IMDB: 5,5

“Зустріч однокласників” режисера Валентина Шпакова — доволі легка життєва комедія про трьох шкільних друзів, що переживають кризу середнього віку, та мають прийти на вечірку з нагоди 25-річчя закінчення школи. В таких умовах головні герої і переживають чимало пригод та потрапляють у неоднозначні ситуації.

Фільм, створений на замовлення телеканалу НЛО TV, з’явився у кінотеатрах наприкінці січня. У “Зустрічі однокласників” знялися Валерій Харчишин, Андрій Бурим та Олексій Нагрудний.

Бюджет стрічки склав 6 млн грн, натомість бокс-офіс перевищив 8,1 млн грн.


#5: Крути 1918

Прем’єра: 07.02.2019
Бюджет: 52 млн грн
Збори: 7,3 млн грн
Рейтинг IMDB: 6,5

“Крути 1918” — ще одна історична драма, що знята на основі реальних подій. Фільм розказує про непрості політичні перипетії початку 20-го сторіччя, битву студентів проти Червоної армії, що сталася взимку 1918 року під Крутами на Київщині.

Попри те, що українські глядачі здебільшого підтримують патріотичні історичні драми, “Крути 1918” отримали чимало критики. Загальний бюджет фільму склав 52 млн грн, з них майже половину, 25,9 млн грн, профінансувала держава. У прокаті стрічка зібрала 7,3 млн грн.


#6: Давай танцюй

Прем’єра: 21.03.2019
Бюджет: невідомий
Збори: 7 млн грн
Рейтинг IMDB: 7,3

Режисер Олександр Березань працював над стрічкою “Давай танцюй” досить довго. Ідея з’явилася ще у 2006 році. Але через фінансові кризи та інші проблеми знімальний процес постійно зупинявся, тож на екрани фільм потрапив лише у березні 2019-го.

Критики часто порівнюють “Давай танцюй” з американською музичною мелодрамою 2006 року “Крок вперед”. Події українського фільму починаються у 2014 році на Донбасі. Головний герой на ім’я Микита вирушає до столиці, щоб перемогти у танцювальному конкурсі та зібрати гроші на лікування свого брата. У фільмі використовуються треки популярних українських музикантів, а композитором та саунд-продюсером став Monatik.

Бюджет фільму не розкривається, хоча відомо, що частину зйомок спонсорував мобільний оператор “Київстар”. У прокаті стрічка зібрала 7 млн грн. І до слова, у “Давай танцюй” може бути продовження. Принаймні на сайті Держкіно розміщено заявку на участь у конкурсному відборі фільму “Давай танцюй-2” з бюджетом у 18 млн грн, у якому головні герої першої частини знову опинилися у скрутній ситуації перед грандіозним фіналом танцювального конкурсу.


#7: Заборонений

Прем’єра: 05.09.2019
Бюджет: 38,1 млн грн
Збори: 6,9 млн грн
Рейтинг IMDB: 7,5

Біографічна драма “Заборонений” про життя Василя Стуса вийшла у прокат 5 вересня, у річницю смерті поета. Ще до прем’єри навколо фільму розгорнувся скандал, у якому був замішаний політик Віктор Медведчук.

Основну увагу режисер Роман Бровко приділив трагічним обставинам смерті Стуса, проте розказується й історія знайомства поета з дружиною Валентиною Попелюх та лунають його вірші.

Кошторис “Забороненого” склав 38 млн грн, з них 19 млн грн профінансувала держава, касові збори — 6,9 млн грн.


#8: 11 дітей з Моршина

Прем’єра: 03.01.2019
Бюджет: 15,3 млн грн
Збори: 5,9 млн грн
Рейтинг IMDB: 4,9

За словами режисера Аркадія Непитялюка, за основу для “11 дітей з Моршина” взяли популярну голлівудську франшизу “11 друзів Оушена“. Це історія про боротьбу одинадцяти дітей проти головної негативної героїні, директора ТРЦ Сніжани, яка хоче заволодіти метеоритом з рідкісного металу осмія, що колись впав на місці сучасного Моршина.

Бюджет стрічки — 15,3 млн грн (з них 10,5 млн грн отримано за перемогу у конкурсі стрічок патріотичного спрямування від Міністерства культури України). Касові збори — 5,9 млн грн.


#9: Гуцулка Ксеня

Прем’єра: 07.03.2019
Бюджет: 48 млн грн
Збори: 3,7 млн грн
Рейтинг IMDB: 7,9

“Гуцулка Ксеня” — мюзикл режисера Олени Дем’яненко. Фільм знятий за мотивами оперети Ярослава Барнича. За сюжетом, за умовами батьківського заповіту юнак отримає $1 млн, якщо одружиться зі “справжньою свідомою українкою”. Тому група американців прибуває до карпатської Ворохти, щоб знайти для нього дружину. У фільмі використовується музика “ДахаБраха” та Dakh Daughters.

На створення “Гуцулки Ксені” витратили 48 млн грн, збори склали 3,7 млн грн.


#10: Іловайськ 2014. Батальйон Донбас

Прем’єра: 29.08.2019
Бюджет: 33 млн грн
Збори: 3,9 млн грн
Рейтинг IMDB: 8,4

Фільм режисера Івана Тимченко розповідає про “Іловайський котел”, воєнну трагедію, що сталася на Донбасі у серпні 2014 року. Власне, стрічка вийшла у прокат 29 серпня, до роковин всіх подій.

Головним героєм фільму став Тарас Костанчук, який зіграв самого себе. Також у зйомках брали участь кілька десятків добровольців батальйону “Донбас”, що були безпосередніми учасниками всіх подій та змогли вижити.

На створення фільму “Іловайськ 2014. Батальйон Донбас” пішло 33 млн грн та кілька років. У кінотеатрах стрічка зібрала майже 4 млн грн.

Втім, за 10 місце у списку ще може конкурувати фільм Тараса Ткаченка “Чорний ворон”. Екранізація роману Василя Шкляра за підсумками двох вікендів зібрала майже 3,5 млн грн і на момент написання матеріалу все ще демонструється у кінотеатрах.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram