Бiзнес
26 Липня 2019
1 059

Існує два види венчурних інвесторів: круті та багаті

Венчурні капіталісти мають робити щось грандіозне, бути брендом або ж йти геть

Фото: Depositphotos

Існує два типи успішних венчурних капіталістів: круті та заможні. Решта приречені на отримання “недоїдків”. Так відбувається, тому що гра венчурного капіталу — це, по суті, про збір інформації. І той, хто отримує її найбільше та найшвидше, виграє.

Заможні венчурні компанії знаходять привабливі проєкти, тому що вони, як правило, мають великий нетворк, працюють протягом певного часу, і всі стартапи стукають у їхні двері, адже у них є купа грошей.

Але з’являється ще одна порода венчурних капіталістів: ті, хто виходить на перспективні команди, скоріше завдяки своїй крутості, ніж капіталу, пише видання Sifted.

The Family – це французький інвестор та мережа, що підтримує стартапи. Але також це ще й маркетингова “машина”. Компанія має ексцентричний веб-сайт, кілька химерних інформаційних розсилок, проводить нескінченні івенти та створює гори корисного контенту. Вона навіть має команду дизайнерів — “swag team”, яка оздобила паризький та берлінський офіси компанії пальмами, позолоченими кріслами, величезними турецькими килимами, люстрами та іграшковими тваринами у натуральну величину.

Як приклад маркетингової магії в її найкращому сенсі, The Family також створила жартівливий бренд Kymono, що переріс у справжній бізнес з виробництва брендованого одягу для команд стартапів.

І хоча ще зарано оцінювати його фінансову успішність, адже The Family запустилася у 2013 році та “підняла” $17,4 млн минулого року, вона добре відома у Парижі, а у її портфелі є сильні компанії на кшталт Agricool, Algolia та Heetch.

Інший паризький інвестор, “мутант венчурного капіталу”, Daphni, переймався своїм брендом ще до створення фонду. Під час збору коштів команда приносила на зустрічі цілу коробку дрібничок (включаючи й брендовані блокноти з кастомним шрифтом), яскраву презентацію для пітчингу, наповнену кадрами з фільмів.

Ще одна молода команда, що має репутацію “тих, хто робить все по-іншому”, — Backed VC. Запущений у 2016 році лондонський фонд для проєктів на ранніх стадіях проводить єдину у своєму роді скаутську програму (пошук перспективних молодих компаній на ранніх стадіях).

Можна стверджувати, що спеціалізація на певній ніші — це кращий підхід для конкурентних венчурних капіталів. Можна сказати, що всі помірно-хороші венчурні капіталісти в будь-якому випадку бачать перспективні угоди, тож бути крутим не так вже й важливо. Або ж ви можете стверджувати, що стратегія doubling down (як, наприклад, у британського венчурного фонду Blossom Capital) є найкращим способом досягти прозорості угод.

Але правда в тому, що бути “крутим” — це не лише про залучення кращих компаній у все більш конкурентний світ венчурного інвестування. Це також про те, щоб допомагати стартапам, що вже отримали підтримку від цих нових фондів, стати найкращими компаніями.

Пояснення доволі просте. Вважається, що венчурний фонд з привабливим брендом (не важливо, справедливе це твердження чи ні) за замовчуванням має підтримувати блискучі стартапи. Тому коли справа доходить до уваги ЗМІ та фінансування на подальших стадіях, такі стартапи отримують неабияку іміджеву перевагу.


•••

Бути “крутим” — це не лише про залучення кращих компаній у все більш конкурентний світ венчурного інвестування. Це також про те, щоб допомагати стартапам, що вже отримали підтримку від цих нових фондів, стати найкращими компаніями

•••


Таке твердження точно справедливе для “заможних” венчурних капіталістів, минулі успіхи яких запам’яталися. Коли Atomico, що керує найбільшим в Європі спеціалізованим фондом ($765 млн), підтримав компанію Lilium, що розробляє літаючі авто, люди почали сприймати її серйозно. Коли SoftBank інвестував у стартап Improbable, що створює віртуальний світ, той, безумовно, отримав вдосталь уваги.

Проте “круті” венчурні фонди (навіть ті, у яких небагато або ж взагалі жодного успішного виходу) теж можуть робити багато “шуму” для своїх портфельних проєктів.

Лондонська венчурна компанія LocalGlobe, запущена у 2015 році, має чудовий бренд і репутацію, щоб знаходити перспективні стартапи. Чи це дивовижний фонд? Можливо. Чи привертають його портфельні компанії більше уваги, ніж компанії менш “сексуальних” фондів? 100%. Коли LocalGlobe інвестував лише £700 тис. у платформу Beautystack, The Telegraph написав про це статтю. Більшість національних газет навіть оком би не повели на таку суму.

Тепер подивіться на інший кінець шкали. Лондонська компанія MMC Ventures, яка нещодавно оголосила про новий посівний фонд на £52 млн, напевно, є кращою в тому, що робить. Але чи говорять люди про компанії, які вона підтримує, лише через те, що це робить саме MMC? Навряд чи.

Тож венчурні капіталісти мають або бути заможними, або бути брендами, або йти геть.

За матеріалами видання Sifted.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram