Країна
17 Вересня 2021
2 897

Ісландія: Острів криги та гейзерів

Investory News розповідає про країну сурової природи та найщасливіших людей

Ісландія — маленька держава на однойменному острові. Її площа 100 тис. км². Попри те, що розташована Ісландія далеко на півночі, працьовитим нащадкам вікінгів вдалося відтворити справжній куточок раю на землі. Ісландія довгі роки посідає один з верхніх рядків у списку країн з найвищим рівнем життя.

Територія Ісландії через суворі погодні умови була заселена однією з останніх на Землі. Люди прийшли в цей край тільки у IX ст. Крім того, це найменш населена каїна світу, тут проживає 366 тис. осіб. А до Другої Світової війни тут мешкало близько 50 тис. Щільність населення становить 3,5 особи на км² (на 2015 рік).

Столиця Ісландії, Рейк’явік (в перекладі “бухта, що парує”) — найпівнічніша столиця на Землі.

Ісландія не входить до ЄС. Ще у 2009 році була подано запит на вступ. Членство планувалося  у 2011 році, але ситуація кардинально змінилася до 2013 року. Річ у тім, що основний дохід багатьох ісландців пов’язаний з рибним промислом, квоти ЄС не влаштували ісландців, і вони вимагали від уряду провести референдум. На ньому було затверджено рішення відкликати запит.

З 50-х років XX ст. країна є членом Північної ради, куди входять ще сім країн Північної Європи. З 1949 року вона входить до НАТО, абсолютно не маючи власних військових сил (її охороняють підрозділи організації з інших країн). В МВФ, ООН, Світовому банку Ісландія посідає почесне місце. Її основні бізнес-партнери — Британія, США та Німеччина.

Ісландія стабільно входить до десятки найбільш благополучних країн світу.

ВВП країни у 2020 році становило $21,7 млрд. ВВП на душу населення — $59 261. Рівень безробіття — 6,4%. Рівень інфляції — 2,9%.

Країна у 2020 році експортувала товарів та послуг на $7,432 млрд. Морські продукти становлять більшість товарів експорту. Інші важливі статті експорту — це алюміній, залізо-кремнієві сплави, машини та електронне обладнання для рибної промисловості, програмне забезпечення, вовняні вироби.

Імпорт становить $7,554 млрд. Основними статтями імпорту є машини та устаткування, нафтопродукти, продукти харчування та текстиль.

Ісландія — одна з найбільш екологічно чистих країн світу. Вона живе завдяки вулканічній активності. 80% енергії в країні припадає на геотермальну та гідроенергію. Також більшість будинків опалюються завдяки геотермальної енергії. Викопне паливо використовується мінімально.

Гірничодобувна галузь практично відсутня, за винятком невеликих розробок бурого вугілля, пемзи та ісландського шпату. Ведеться виробництво алюмінію з імпортної сировини (діоксиду алюмінію), отриманий метал експортується.

Рибальство та суміжні галузі є найважливішою частиною ісландської економіки. Ведеться переробка риби, виготовлення філе та свіжозамороженої риби.

Є корабельня та судноремонтні підприємства, що обслуговують рибальський флот.

Сільське господарство орієнтується виключно на м’ясо-хутряне вівчарство та молочне тваринництво.

Грошова одиниця Ісландії — крона. Основні джерела державних доходів — податки, мита та інші платежі. Держава отримує значні прибутки від комерційних підприємств, якими вона розпоряджається, наприклад, від поштового, телефонного та телеграфного зв’язку, каботажного судноплавства та низки монополій (продаж алкогольних напоїв і тютюнових виробів). Крім звичайних державних витрат, уряд Ісландії витрачає кошти на субсидування сільського господарства та різних промислових галузей.

У рейтинзі Ease of Doing Business країна посідає 26 позицію.

За рівнем щастя населення країна має найвищі бали — 7,55.

Цікаві факти:

• Батьківщиною парламенту є зовсім не Англія, а Ісландія. Саме тут з 930 року став збиратися альтинг (в перекладі з ісландської “загальні збори”). Ісландський парламент — найстаріший з працюючих у світі.

• В Ісландії немає постійної армії, тому на її утримання йде всього 0,1% коштів з бюджету. У поліцейських навіть немає із собою зброї. Ця країна неодноразово визнавалася наймиролюбнішою та найбезпечнішою.

• Невелика за розмірами Ісландія завдяки своїм природним ресурсам могла б забезпечувати енергією всю Європу.

• Ісландія також є однією з небагатьох країн, де, як і раніше, ведеться китобійний промисел, незважаючи на мораторій на видобуток китів, який було введено у 1986 році.

• Менше ніж 1% грунту в Ісландії придатний для орання.

• На територію Ісландії з невідомої причини не дозволено ввозити коней. Якщо скакуна вивезуть з країни, повернути його назад також не можна.

• Гаряче та холодне водопостачання ісландських будинків забезпечують місцеві джерела та гейзери. Вода в них настільки чиста, що придатна для пиття без додаткової фільтрації.

• На території Ісландії немає залізниці.

• У жителів Ісландії є по-батькові, але немає прізвищ. Ім’я для новонародженого вибирають зі спеціального реєстру. Якщо бажаного імені там немає — потрібно звернутися до влади та узгодити це питання.

• Через ізольованість острову в ісландській мові практично немає запозичень, завдяки чому вона понад тисячу років зберігається в незмінному вигляді. Для ісландців не складе проблеми прочитати книгу, видану кілька століть тому. Також 90% населення вільно володіє англійською мовою, тому іноземцю легко адаптуватися тут для життя та роботи.

• Якщо іноземець прожив на острові понад шість років, він має право на отримання громадянства.

• Жителі Ісландії насправді вірять в існування тролів та ельфів. Наприклад, до початку проектування нової дороги будівельники радяться з фахівцями з фольклору, щоб не вдертися у володіння цих фантастичних істот.

• Ісландія є однією з небагатьох країн, де немає жодного кафе MacDonalds.

• Жителям Ісландії до 1 травня 1989 року було заборонено продавати та пити пиво. Зараз день скасування заборони є майже національним святом.

• Ісландія — світовий лідер з продажу наукової літератури. Народ країни дуже любить читати. Ісландці визнані найбільш читаючою нацією.

• Майже всі жителі Ісландії (90%) мають доступ до Інтернету — такою поширеністю мережі не можуть похвалитися навіть США.

• Ісландія — єдина європейська країна, де законодавчо заборонений стриптиз. Заборона була введена у 2010 році.

• Тут розташований найбільший на Землі льодовик невимовною назвою Ватанйьокюдль.

• Ісландці ходять у кіно частіше, ніж жителі всіх інших країн світу.

• В країні найбільша у світі кількість дітей (65%), народжених поза шлюбом.

Джерело: elenaruvel, jazztour, visasam, trip-point, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram