Думки
10 Червня 2021
2 228

Ісаак Беккер: Чому світовий фондовий ринок близький до нової кризи

Розмови про кризу починаються, як правило, коли вона вже у розпалі. До цього обговорювати загрозу в інвестиційному співтоваристві не заведено. Фінансовий консультант FCP Financial Management Ltd і автор книги “Коли погано — це добре” Ісаак Беккер пропонує порушити усталену традицію і поговорити вже сьогодні про те, що нас може чекати в найближчій перспективі

Історія фондового ринку показує, що час від часу його відвідує чергова криза, яка, як справжній чистильник, вимітає з ринку все накопичене там сміття і призводить оцінку активів у відповідність з їх реальною вартістю, що створює умови для подальшого здорового зростання. Чим далі відтягується з тих чи інших причин подібне “генеральне прибирання”, тим жорсткіше й довше воно проходить.

На жаль, ми не можемо передбачити, коли буде чергова криза. Разом із тим вона вже назріла й знаходиться десь зовсім близько. Більшість професійних інвесторів не сумніваються в цьому. Більш-менш зрозуміла і його причина: це багаторічна політика кількісного пом’якшення, яку проводять центральні банки США та Європи з часів кризи 2008-2009 років. Ліки у великих кількостях рано чи пізно стають отрутою.

Ідеальний варіант

Для сучасного інвестора кращим варіантом наступної кризи був би сценарій березня 2020 року, коли через загрозу глобальної пандемії ринок стрімко просів. Падіння індексу S & P 500 зі свого піку 10 лютого до 16 березня становило майже 32%, а потім буквально за кілька місяців ринок відновився і до кінця року продовжував упевнено йти вгору.

Під посилені заклики брокерів “інвестуйте все” мільйони людей у ​​всьому світі вклалися в цінні папери й, як правило, не пошкодували про це. Думаю, що таку кризу, таку блискавичну війну чекають і зараз, і до неї більшість гравців вже добре підготовлена.

На жаль, всі ці люди можуть бути розчаровані, тому що причиною прийдешньої катастрофи буде, найімовірніше, міхур (bubble), що луснув, на фондовому ринку, а це зовсім інша історія. Звичайно, не хочеться уподібнюватися генералам, які кожен раз готуються до минулої війни. Марк Твен казав, що історія не повторюється, а римується. Яка буде рима цього разу? Щоб відповісти на це питання, потрібно зрозуміти, що спільного між різними кризами, які при цьому всі починаються з міхура, що луснув. По суті, це єдина ниточка, за яку в даній ситуації можна зачепитися.

Я б виділив три ключові характеристики, які притаманні даному класу криз на фондовому ринку:

• велика глибина падіння;

• наявність “ведмежих” ралі;

• тривале відновлення.

Так далеко й так близько

Почнемо з краху 1929 року, який дотепер наводить жах на всіх інвесторів і багато в чому є модельним сценарієм. Падіння в той раз тривало кілька років і завершилося тільки у 1932 році. За цей час індекс Dow Jones втратив майже 90%. Однак це не все: на шляху вниз було і велике “ведмеже” ралі у 1930 році, яке багато хто сприйняв як закінчення кризи, що виявилося фатальною помилкою для більшості інвесторів. До речі, серед “лузерів” був і основоположник вартісного інвестування Бенджамін Грем, який втратив в той раз 70% свого капіталу.

Здавалося б, що спільного між цим крахом і кризою в Японії, який заведено датувати 1991 роком, хоча пік фондового ринку був досягнутий наприкінці 1989 року. Однак і тут ми бачимо схожість у глибині й тривалість падіння. Тільки в березні 2009 року Nikkei 225 досяг свого 27-річного мінімуму, що в підсумку вилилося в падіння індексу на 81,2% від його пікових значень на початку кризи.

За ці роки ринок не раз подавав сигнали про відновлення, але кожен раз все закінчувалося ще більшим падінням. Японська криза багато в чому була пов’язана з тим, що зараз називають політикою “кількісного пом’якшення”. Дешеві й доступні гроші стали однією з ключових причин перетворення японського чуда в епоху біржового застою.

Дуже схоже

Цікавий і ближчий до нас доткомівський міхур 2000 року. Падіння, що почалося в березні 2000-го, тривало майже два з половиною роки, супроводжуючись численними “ведмежими” ралі, які ще більше спустошували кишені приватного інвестора. Тільки в жовтні 2002 року Nasdaq досяг дна, обвалившись на 78% зі своєї вершини 10 березня 2000 року.

Багато аналітиків відзначають схожість того періоду з що відбувається на ринку зараз. В обох випадках ми бачимо стрімке зростання акцій технологічних компаній. Так, з 1995 до 2000 роки індекс Nasdaq зріс на 400%, а значення його P/E досягло 200. Десятки великих компаній у 1999 році — напередодні кризи, “стрибнули” на 900-1000%. Додам одну, на мій погляд, важливу деталь: тоді відсоткова ставка була 5,85%, а зараз вона дорівнює практично нулю. Це, на жаль, не додає оптимізму в оцінці перспектив нинішнього ринку.

Останній із серії

Хоча кризу 2008 року не заведено пов’язувати безпосередньо з ринковими бульбашками, її першопричиною був перегрів ринку іпотечного кредитування. За час кризи індекс S & P 500 впав майже на 50%, але тривало це не так довго, як під час здування класичного міхура. Однак відновлення ринку затягнулося на цілих п’ять років. І цей параметр є третім суттєвим фактором досліджуваних нами криз.

Як правило, в разі “bubble-криз” ми стикаємося з дуже тривалим періодом повернення фондового ринку на докризовий рівень. Так, після краху 1929 року значення індексу Доу Джонса повернулося на свою вихідну позицію тільки на початку 1950-х. Японський Nikkei 225 дотепер не досяг свого максимуму 1989 року. Індексу Nasdaq було потрібно понад 10 років, щоб повернутися до рівня початку 2000 року. Ці факти вкрай важливі й вимагають до себе дуже уважного ставлення з боку приватних інвесторів.

Готуємося до поганого

Головний підсумок нашого невеликого дослідження полягає в тому, що хороших сценаріїв немає. Що слід зробити? Перш за все необхідно подбати про захист свого особистого капіталу, якщо ви не можете дозволити собі істотне і/або тривале падіння вартості своїх вкладень.

Наприклад, якщо вам 50+, а основна частина особового (сімейного) пенсійного фонду інвестована на фондовому ринку, скажімо, переважно в технологічному секторі, то варто гарненько задуматися. А ось якщо вам 35-40 років і ви збираєте на красиву старість, але “сидите”, скажімо, в індексі S & P 500, то особливо смикатися не варто. Навпаки, якщо ринки припадуть, то у вас з’явиться шанс продовжити свої накопичення на “низах”. Просто це потрібно розуміти, не панікувати й бути готовим.

Кожному інвестору (і не тільки початківцю) не завадило якомога швидше пройти курс “молодого бійця” про те, як себе вести до і під час кризи. Багато людей можуть втратити свої гроші лише тому, що вони професійно і психологічно не підготовлені до різкого розвороту ринку. І це не дивно — остання криза на глобальному ринку була майже 14 років тому. Можна сміливо припустити, що більшість інвесторів, які молодше 45 років, знають про це тільки з книжок та інтернету. А це зовсім інший досвід!

Джерело: Forbes

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram