Бiзнес
8 Квітня 2021
2 204

IPO та спорт: Наскільки популярні сьогодні акції футбольних клубів?

Яка ситуація в Україні та чи варто очікувати на бум публічності серед компаній?

Наприкінці березня засоби масової інформації облетіла новина про те, що бельгійський футбольний клуб “Брюгге” відкладає вихід на IPO. Серед причин подібного рішення агенція Bloomberg назвала слабкий попит з боку інвесторів. Для розв’язання проблеми клуб вирішив змінити первинний графік розміщення й наразі знаходиться в процесі обговорення подальших дій.

Вперше про IPO “Брюгге” на Брюссельській фондовій біржі стало відомо на початку березня. Інвестиційна група Grizzly Sports NV, очолювана президентом клубу Бартом Верхагеном, планувала продати не менше ніж 30% акцій “Брюгге” за ціною від €17,5 до €22,5 за акцію. Як наслідок, за середньої вартості в €20 за папір ринкова капіталізація клубу повинна скласти €229 млн ($272 млн).

За планом після IPO найбільшим акціонером “Брюгге” залишиться Grizzly Sports, а Верхаген й надалі перебуватиме на посаді голови правління. До речі, в інтерв’ю агенції Bloomberg він зазначив, що компанія виходить на фондовий ринок з метою отримати на ньому прибуток. “Мені хотілося б розміститися на зростальному ринку, але, на жаль, деякі з моїх колег не управляють бізнесом так само”, — додав він.

Стали публічними

Наразі у світі нараховується трохи більше ніж два десятки публічних футбольних клубів. Серед них — англійський “Манчестер Юнайтед”, італійські “Ювентус”, “Рома” та “Лаціо”, німецький “Боруссія Дортмунд”, французький “Ліон”, нідерландський “Аякс”. До речі 2019 року на IPO вийшла перша азійська команда — “Балі Юнайтед” з Індонезії.

Кошти футбольним клубам потрібні для розвитку, як приклад — побудова нового стадіону, а ще — аби купувати нових гравців і конкурувати з іншими клубами. Якщо команда немає багатого власника, то залишається вихід на біржу або краудфандинг серед уболівальників.

До речі, перше IPO серед футбольних команд провів лондонський “Тоттенхем” ще 1983 року. Його шлях повторили близько 45 клубів у Європі. На початку 2000-х публічний ринок футбольних команд досяг піку, однак з 2003 року хвиля розміщень пішла на спад.

За даними Bloomberg, за останній рік цей сектор відстав від інших європейських ринків. Для оцінки динаміки ринку акцій футбольних клубів існував спеціальний індекс STOXX Europe Football (FCTP) — станом на листопад 2019 року весь індекс коштував €4,37 млрд. Але минулого серпня його закрили через малий попит серед інвесторів.

Загалом пандемія коронавірусу значно підірвала інтерес до цього напрямку. Акції багатьох футбольних клубів і досі повністю не відновилися після обвалу ринку 2020-го.

Як приклад, з середини лютого минулого року акції італійського “Ювентуса” подешевшали на понад 36%. Крім того, на відкритті торгів 10 березня 2021-го папери знизилися у ціні на 8,2%, до €0,7904 за штуку. Така ситуація пов’язана з виходом клубу з Ліги чемпіонів УЄФА.

Тому варто враховувати, що акції футбольних клубів — актив з високою волатильністю. Спортивні результати у короткостроковій перспективі мають значний вплив на котирування цінних паперів. Якщо фаворит зазнає поразки, вони можуть просісти на 15-20%, оскільки перемоги в турнірах впливають на розподіл призових доходів і прибутку від трансляцій. Тому подібна смуга невдач може завдати значного удару по ринковій капіталізації, яка росте на новинах про придбання сильних гравців і падає після повідомлень про травми провідних учасників команди.

У довгостроковій перспективі інвестори оцінюють фінансові показники та майбутні доходи. Чим ширша стратегія розвитку команди, тим більше у неї шансів на хороший прибуток. Тому постійне зростання популярності — важливий фактор для такого виду інвестицій.

Вперше в Україні

Що стосується вітчизняного ринку, то на початку березня Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила проспект емісії акцій ПАТ “Рівненський народний клуб “Верес”. Це означає, що футбольний клуб зможе випускати акції та збирається залучити 50 млн грн. Ринкова капіталізація на момент розміщення складе 56 млн грн (приблизно $2 млн).

Наразі в Європі нараховується двадцять чотири клуби які торгуються на біржі, своєю чергою ФК “Верес” стане двадцять п’ятим — і єдиним в Україні.

Як наголошує керівний активами, співзасновник MRP і Wotan Михайло Рітчер, клуб має досить сильну команду та стабільно тримається у Першій лізі. “Додаткові гроші дадуть можливість вийти в Прем’єр-лігу, де середня капіталізація становить $5-10 млн”, — зазначає експерт.

Як підсумок, закріпившись там, вартість клубу вже у найближчі два роки може зрости у п’ять разів. “Тобто, придбавши акції сьогодні по 100 грн можна очікувати, що до кінця 2023 року вони коштуватимуть 500 грн, — пояснює пан Рітчер. — Це оптимістичний сценарій розвитку подій і якщо так станеться — буде бум IPO на “Українській біржі” не тільки футбольних клубів, а й компаній з різних секторів економіки”.

Джерела: відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram