Новини
20 Липня 2021
688

Інвесторів усього світу застерегли від акцій та біткоїна

Сьогодні курс найпопулярнішої криптовалюти обвалився ниже $30 тисяч

Співзасновник хедж-фонду Morand-Tice Capital Management Девід Тайс в інтерв’ю CNBC застеріг інвесторів всього світу від вкладень в акції та біткоїни.

За словами Тайса, ці види активів зараз сильно переоцінені, що в недалекому майбутньому може обернутися “сплющенням бульбашки”, внаслідок якого ціни сильно впадуть.

“Ринок надто переоцінений з точки зору майбутніх доходів (компаній-емітентів акцій). Ми виводимо борги, яких ніколи не бачили”, — зазначив Тайс. За його словами, обвал фондового ринку неминучий, хоча точний термін передбачити майже неможливо.

Нинішні інвестори, на думку фінансиста, чхають за прибутковість своїх вкладень на рівні 3-5% і при цьому ризикують втратити 40% інвестованих коштів у разі обвалу.

Тайс отримав популярність як професійний інвестор, що робить “ведмежі” ставки — на зниження котирувань. Під час світової фінансової кризи 2008 року він продав фонд Prudent Bear, в якому виступав керуючим. Нині він консультує ETF (інвестфонд, акції якого торгуються на біржі) AdvisorShares Ranger Equity Bear, так само спеціалізується на грі на зниження.

Водночас 54% опитаних експертів у дослідженні Finder.com перечать думці відомого інвестора і впевнені, що біткоїни замінять звичайні гроші до 2050 року.

Вони прогнозують гіпербіткоїнізацію — той момент, коли біткоїни стануть переважною формою грошей у світі, перетворившись в основну валюту. Ця подія може відбутися і раніше — до 2035 року, вважають 29% респондентів.

“Деякі країни стануть використовувати біткоїни як одну з основних валют. Завдяки фіксованому обігу і простоті перекладу вони зможуть перейти до “безбанківської” моделі”, — вважає футуролог Thomson Reuters Джозеф Рачинський. Він зазначив, що до 2025 року біткоїни будуть коштувати $150 тис.

Близько 55% експертів вважають, що біткоїни стануть валютою за вибором у країнах, що розвиваються. Але 44% думають, що гіпербіткоїнізація взагалі не відбудеться.

“Біткоїни (та інші криптовалюти) програють цифровим валютам центральних банків, багато з яких будуть використовуватися до кінця десятиліття”, — зазначив доцент Університету Західної Австралії Лі Смейлс.

Більшість аналітиків вважають, що вартість біткоїну зросте до $66 284 до кінця року.

Тим часом курс біткоїна звалився нижче $30 тис. вперше з 22 червня, свідчать дані платформи Binance.

Біткоїн впав у ціні більш ніж на 6% — до $29 687 (станом на 9:13 за київським часом). Падіння найпопулярнішої криптовалюти сталося після великого розпродажу на світових фондових ринках, а також на фоні новин з Китаю. Народний банк КНР наказав великим фінансовим інститутам країни припинити проводити операції з криптовалютою.

Нагадаємо, платіжна система PayPal у п’ять разів збільшила щотижневий ліміт для покупки криптовалюти — з $20 тис. до $100 тис. і відмовилася від річного ліміту на придбання цифрових активів обсягом $50 тис.

Керуючий активами, експерт у сфері міжнародних фінансових ринків, керуючий партнер групи компаній MRP Михайло Рітчер розповів Investory News про те, чому в Україні не визнають найпопулярнішу криптовалюту національною валютою.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram