Новини
4 Червня 2020
951

Інвестори з у сього світу вклали понад $150 мільярдів в “коронабонди”

Нині облігації, пов’язані з пандемією, викликають більший інтерес, ніж традиційні

Уряди, банки та компанії країн світу, а також міжнародні організації залучили в цілому $151,1 млрд від продажу облігацій, випущених для боротьби з наслідками пандемії коронавірусу, станом на 31 травня, згідно з дослідженням BNP Paribas, повідомляє Інтерфакс.

Серед компаній, що випустили подібні облігації з лютого, знаходяться фармацевтичний гігант Pfizer Inc. та банки — Bank of America Corp. і Bank of China.

Облігації, пов’язані з пандемією, тепер викликають більший інтерес, ніж традиційні бонди, каже співдиректор зі сталого фінансування в BNP Paribas Агнес Гурк. Французький банк вже виступив букраннером 12 розміщень “коронабондів”.

Подібні облігації привертають особливу увагу інвесторів, які зацікавлені в соціально відповідальному інвестуванні та ESG (екологія, соціальні питання, управління).

Зростання інвестицій в ESG останніми роками сприяв створенню пов’язаних з пандемією коронавірусу облігацій, коли вона почалася, дозволивши ринкам швидко перенаправити капітал на боротьбу з кризою у сфері охорони здоров’я, пише The Wall Street Journal з посиланням на інвесторів і представників банків.

“Ці речі не відбуваються за одну ніч”, — говорить глава досліджень в області ESG в AXA Investment Managers Е Такацукі.

Облігації для боротьби з наслідками пандемії в поточному році залучили більше коштів, ніж бонди, пов’язані з проектами у сфері стійкості — сферою ринку облігацій, яка привернула значну увагу на фоні зростаючого інтересу до проблем зміни клімату. За даними BNP Paribas на кінець травня, інвестори вклали в другі облігації $116,8 млрд.

Pfizer у березні продала 10-річні облігації на суму $1,25 млрд, класифікувавши їх як облігації у сфері сталого розвитку. Згідно BNP Paribas, вони потрапляють у категорію облігацій, пов’язаних з COVID-19, оскільки кошти від продажу повинні зокрема використовуватися для боротьби з пандемією. Як пише WSJ, Pfizer не згодна з подібною класифікацією, що свідчить про відсутність консенсусу у визначенні “коронабондів”.

Bank of America в минулому місяці залучив $1 млрд від продажу облігацій, названих корпоративно-соціальними. Кошти від продажу будуть використані для “підтримки боротьби проти пандемії COVID-19” як кредити для сектора охорони здоров’я.

Згідно з провайдером даних Wind Info, у Китаї понад 200 компаній сумарно залучили понад $74 млрд станом на 26 травня від продажу понад 700 “коронабондів”. Всупереч назві, надходження від продажу частини цих облігацій використовуються для рефінансування заборгованості компаній, що допомагає їм уникнути дефолтів.

Нагадаємо, за березень поточного року великі компанії з рейтингом інвестиційного рівня по всьому світу випустили облігації на загальну суму $244 млрд. Компаніям доводиться вдаватися до позики коштів через економічні проблеми на фоні пандемії.

Як відомо, за результатом першого в історії віртуального саміту G20 (“Великої двадцятки”) вирішено вкласти в глобальну економіку понад $5 трлн для подолання негативних наслідків пандемії коронавірусу. Лідери пообіцяли проводити сміливу та масштабну фіскальну підтримку.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram