Новини
12 Березня 2020
841

Інвестори вивели понад $41 мільярд з ринків, що розвиваються через коронавірус

Велика частина відтоку була з ринків акцій

Іноземні інвестори вивели $41,7 млрд з ринків акцій та облігацій країн, що розвиваються з 21 січня, коли світові ринки почали сильно реагувати на спалах коронавірусу Covid-19 в Китаї, повідомляє Financial Times з посиланням на дані Інституту міжнародних фінансів (ІМФ).

Уточнюється, що це вдвічі більше відтоку за такий же 51-денний період з 8 вересня 2008 р., тобто з початку світової фінансової кризи.

При цьому наголошується, що велика частина відтоку була з ринків акцій, а не облігацій, оскільки інвестори побоюються, що компанії країн, що розвиваються, особливо сильно постраждають в результаті уповільнення зростання світової економіки, очікуваного в цьому році.

FT зазначає, що з початку спалаху фондові та валютні ринки країн, що розвиваються, різко впали разом з ризиковими активами на розвинених ринках. Але ринки суверенних і корпоративних облігацій країн, що розвиваються при цьому падали мало в порівнянні з розвиненими ринками, що додало їм раніше незвичний статус більш надійних активів.

Водночас до кінця лютого відтік коштів з ринків облігацій країн, що розвиваються збільшився, ціни на них впали.

Всесвітня організація охорони здоров’я 11 березня оголосила пандемією спалах нового коронавірусу, який почався в кінці 2019 р. в Китаї. У світі заражені вже близько 120 тис. осіб більше ніж у 100 країнах, більшість видужали, але понад 4 тис. померли.

Як писали раніше Investory News, оголошення коронавірусу пандемією потягнуло вниз американський фондовий ринок. Основні фондові індекси впали на кілька відсотків. Індекс Dow Jones впав більш ніж на 500 пунктів.

Нагадаємо, у вівторок, 10 березня, американський фондовий ринок відіграв частину втрат: основні індекси відновили втрачене приблизно на дві третини.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram