Новини
26 Липня 2021
943

Інвестори розпродали акції китайських компаній на $2 мільярди

Несподівана реформа освітньої індустрії може призвести до “репресій” інших секторів

Глобальні інвестори у понеділок, 26 липня, розпродали акції китайських компаній, що котируються на біржах у Шанхаї та Шеньчжені, на суму 12,8 млрд юанів ($2 млрд), повідомляє Financial Times.

“У понеділок індекс CSI 300, що відстежує акції 300 найбільших компаній на цих біржах, скоротився на 3,2%, а субіндекс освітніх компаній — майже на 10%”, — зазначає видання.

І додає, що на біржі Гонконгу індекс підприємств материкового Китаю China Enterprises впав на 4,2%, індекс Hang Seng — на 3,5%, а індекс технологічних компаній Hang Seng Tech — на 5,6%, що стало його гіршим одноденним падінням майже за п’ять місяців. При цьому акції китайської New Oriental Education, одного з лідерів галузі, що котируються в Гонконзі, падали на 43,6%.

Інвестори вирішили здійснити розпродаж через побоювання щодо останніх дій Пекіна стосовно приватного бізнесу. У вихідні влада Китаю представили нові вимоги до освітніх компаній, вимагаючи від них перетворитися в некомерційні організації та відмовитися від залучення іноземного капіталу, а також IPO.

“Нові правила означають радикальні зміни для сектора обсягом $100 млрд, одного з найбільш швидкорослих у Китаї”, — йдеться у повідомленні.

На новинах про підготовку обмежень три найбільші освітні компанії Китаю, акції яких торгуються на Нью-Йоркській біржі, у п’ятницю, 23 липня, втратили більше ніж половину ринкової вартості, подешевшавши більш ніж на $16 млрд.

“Реформи китайської освітньої індустрії викликали питання серед інвесторів з приводу того, які кроки планують зробити регулятори Китаю надалі”, — пише Bloomberg.

“Ми не можемо сказати, над яким наступним сектором китайський уряд захоче отримати більше контролю. Це викличе страх і тиск зі сторони продавців акцій найближчим часом”, — зазначив Financial Times керівник відділу досліджень гонконгської брокерської компанії Kingston Securities Дікі Вонг.

Своєю чергою голова відділу стратегії акціонерного капіталу Société Générale Франк Бензімр, додав, що чимраз більша швидкість й інтенсивність цих репресій безпрецедентні.

Раніше Investory News писали, що Китай посилить нагляд за компаніями, які розмістили акції за кордоном. На думку експертів, таке рішення — великий крок для країни.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram