Бiзнес
29 Жовтня 2019
1 204

Інвестори розчаровуються: Акції Beyond Meat впали на 6%

Після публікації фінансового звіту за другий квартал 2019 р., вартість акцій компанії почала різко знижуватися

Виробник штучного м’яса Beyond Meat 28 жовтня опублікував результати третього фінансового кварталу 2019 р. Компанія вперше показала чистий прибуток — він склав $4,1 млн або $0,06 на акцію проти збитку в $9,3 млн роком раніше. Аналітики Refinitiv очікували прибуток у розмірі $0,03 на акцію, пише VC.RU.

Компанія також підвищила прогноз на весь фінансовий рік, заявивши, що очікує річний виторг у розмірі від $265 до $275 млн у порівнянні з попереднім прогнозом в розмірі $240 млн.

Важливо: Не дивлячись на результати вищими за прогнози аналітиків і перегляд власних прогнозів, акції Beyond Meat після закриття торгів 28 жовтня впали на 6% і коштували $99,10. На максимумі їх вартість опускалася до $97,85.

Аналітики The Wall Street Journal вважають, що компанія все одно переоцінена: вартість акцій буде продовжувати падати через високу конкуренцію, відсутності нових продуктів, а головне — зняття блокування на продаж 80% акцій Beyond Meat 29 жовтня.

На думку аналітика CNBC Trade Nation Джей О’Хара, найближчим часом акції Beyond Meat будуть тільки продавати, а їх ціна знизиться на 16% до $85. Вартість акцій піде вгору лише в тому випадку, якщо у Beyond Meat і її конкурентів будуть рости продажі та знизиться активність шорт-продавців.

Акції після IPO:

• Beyond Meat стала для фінансового ринку унікальною компанією, оскільки вийшов на біржу як перший виробник штучного м’яса. Через те, що ринок погано розуміє, як правильно оцінювати Beyond Meat, скакання були настільки високі, вважає керівний директор Robert W. Baird & Co Майкл Антонеллі.

• Причинами зростання акцій аналітики JPMorgan і Barclays назвали попит на рослинні аналоги м’яса та успішний перший фінансовий квартал, в якому виторг виріс на 215% в порівнянні з тим самим періодом 2018 р. — з $12,8 млн до $40,2 млн.

• Після публікації 29 липня фінансового звіту за другий квартал 2019 р., вартість акцій Beyond Meat почала різко знижуватися. А в звіті компанія оголосила про плани повторного розміщення 3,25 млн акцій “зі знижкою” — по $160, тоді як їх вартість на біржі в той момент становила $196,5.

• 3 млн запропонованих акцій належали раннім інвесторам з Kleiner Perkins і Obvious Ventures, які вирішили заробити на 800%-вому зростанню вартості цінних паперів. Понад 39 тис. акцій продав генеральний директор Beyond Meat Ітан Браун.

• Власна занижена оцінка відлякала інвесторів, які порахували, що трейдери продають акції при першій же можливості, не передбачаючи потенціалу до зростання. До того ж дев’ять аналітиків не дали оцінку акціям Beyond Meat вище “нейтральної”.

• До 28 жовтня вартість акцій Beyond Meat знизилася до $100 і продовжує знижуватися.

Поява конкурентів:

• Інвестиції у виробників рослинної їжі різко зростають. Протягом наступного десятиліття продажі замінників м’яса складуть 10% від всієї м’ясної промисловості об’ємом $1,4 трлн, пише Financial Times.

• Великі виробники харчових продуктів таких, як Nestle, Tyson, Kellogg і Hormel, планують вийти на ринок замінників м’яса, створивши нові саб-бренди (white label), і у них достатньо ресурсів на дослідження та розробки.

Прогнози: 29 жовтень Beyond Meat дозволить вільний продаж 49 млн своїх акцій. Це 77% від частки, що знаходиться в обігу.

“Якщо акціонери вирішать заробити на триразовій різниці між початковою і поточною вартістю акцій, зняття блокування викличе різкий розпродаж паперів”, — вважає аналітик CFRA Арун Сундар. У жовтні CFRA виставила акцій Beyond Meat рейтинг “Продавати”.

Вільного продажу чекають “ведмеді”, які продають цінні папери на коротких позиціях і ставлять на зниження вартості. Зараз на частку шорт-продавців доводиться 47,2% вільно торованих акцій Beyond Meat вартістю $672 млн — це другий за величиною показник в індексі Russel з 1000 найбільших компаній на американській біржі.

Нагадаємо, раніше Investory News писали, за рахунок чого акції Beyond Meat зросли на 800%. За два з половиною місяці вартість акцій виробника зросла з $25 до $200, а її капіталізація перевищила вартість ресторанних мереж Shake Shack, Wendy і безлічі інших галузевих компаній.

Як відомо, компанія Віталія Хомутинніка Cascade Investment Fund в ході IPO придбала акції Beyond Meat.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram