Бiзнес Новини
7 Березня 2022
3 606

Інвестори починають скуповувати українські та російські облігації

“Зараз саме час для того, щоб почати купувати облігації України”

Поки війна в Україні ще не закінчена, багато інвесторів на Заході почали скуповувати українські та російські облігації, що різко подешевшали, роблячи ставку на те, що вони зрештою відновляться.

Торги пов’язані з високим ризиком з огляду на невизначеність майбутнього України після закінчення війни та як довго протримаються фінансові санкції проти Росії. Також не слід забувати про людські жертви конфлікту і зростання небажання багатьох фінансових установ і корпорацій на Заході якимось чином асоціюватися з Росією.

Так, наприклад, минулої суботи інвестиційна команда Gramercy Funds Management LLC провела позачергові збори, щоб обговорити вплив військової спецоперації Росії на макроекономіку та портфель компанії.

Цікавим є висновок засновника Gramercy Роберта Кенігсбергера: “навіть коли стає по-справжньому страшно, все одно потрібно планувати угоду та торгувати за планом”.

Однією з ідей компанії є купівля державних облігацій України, курс яких упав приблизно до 45 центів за $1. Компанія продала всі свої російські та українські облігації за місяць до початку подій в Україні.

На думку аналітиків Gramercy, Україна, ймовірно, залишиться так чи інакше незалежною та отримає масштабну фінансову допомогу від Європи та США. Але обсяг боргу в облігаціях, який буде вирішено “вибачити” під час потенційної реструктуризації, поки що не знає ніхто з огляду на загальну невизначеність.

“Ми повинні були бути обережними, щоб не купувати занадто швидко”, — зазначив Кенігсбергер.

І хоча Україна виплатила відсотки за позиками, випустила нові облігації та повідомила інвесторам, що планує погасити борги, але ціни на її бонди продовжували падати на чутках про успіхи російської армії. 2 березня облігації країни впали до 22 центів за $1 і тоді компанія Gramercy з Гринвіча, штат Коннектикут, почала їх скуповувати. За словами голови компанії, “ціни можуть впасти ще більше, але ризик упустити їх відновлення ще вищий”.

“Зараз саме час для того, щоб почати купувати облігації України, але багато клієнтів не наважуються на це”, — заявив ще один керуючий фондом ринків, що розвиваються, який купив облігації України в останні дні.

Поки мало серед керуючих фондами розглядають можливість купівлі державних боргових зобов’язань Росії, але дехто робить це, чи, принаймні, намагаються.

Станом на 2 березня російські суверенні облігації, деноміновані в доларах, котирувалися на рівні близько 17 центів за $1 проти 95 центів тижнем раніше: це набагато нижче за те, що інвестори можуть отримати внаслідок реструктуризації у разі дефолту Росії, навіть якщо на погашення боргу підуть роки. Проблема полягає у тому, щоб знайти такі облігації.

Численні пенсійні, страхові та інвестиційні компанії прагнуть скинути наявні в них на руках російські облігації, але торги ними фактично зупинилися після того, як було накладено західні санкції, що відрізали Росію від SWIFT. Санкції не поширюються на угоди з існуючими російськими державними облігаціями, але більшість інвестиційних банків, які зазвичай торгують облігаціями, не продають їх.

Влада США та Європи заборонила торгівлю новими російськими державними облігаціями, заморозила російські офшорні валютні резерви та нещодавно виключила кілька російських банків із системи SWIFT. Центральний банк Росії тимчасово заборонив платежі за рублевими облігаціями міжнародним інвесторам у спробі захистити рубль.

Це негативно вплинуло на клірингові компанії, які забезпечують функціонування фінансової системи. Так, наприклад, Euroclear заявила, що більше не проводитиме розрахунки з операцій з цінними паперами, деномінованими в рублях. Depository Trust and Clearing Corp. заявила, що припинить обробку угод із десятком російських державних облігацій, деномінованих у доларах.

Заходи, введені західною та російською владою, заблокували операції з борговими зобов’язаннями, деномінованими в рублях та за участю російських контрагентів.

Джерело: The Wall Street Journal

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram