Новини
30 Липня 2020
829

Інвестори оцінили TikTok в $50 мільярдів

ByteDance, власник соціальної мережі, під тиском влади США розглядає різні варіанти розвитку подій

Інвестори китайської компанії ByteDance, якій належить TikTok, оцінили сервіс у $50 млрд, повідомляє Reuters з посиланням на джерела. Таку оцінку вони дали в рамках переговорів про передачу контролю в TikTok.

За словами одного з джерел, нещодавно керівництво ByteDance обговорювало приблизну оцінку TikTok і розраховувало на суму понад $50 млрд.

Раніше американський комітет з іноземних інвестицій (CFIUS) висловлював побоювання з приводу безпеки персональних даних, які TikTok обробляє під керівництвом китайської компанії.

Як писали Financial Times, влада США планує внести ByteDance в чорний список. В такому випадку TikTok не зможе працювати в країні. Через торгові війни між країнами в цьому списку вже знаходиться, наприклад, Huawei.

Після цього джерела The Information повідомили, що група американських інвесторів ByteDance обговорює з керівництвом компанії можливість покупки контролю в TikTok, щоб уникнути блокування програми.

Згідно з інформацією, ByteDance отримала пропозиції про поглинання від деяких інвесторів, зокрема Sequoia і General Atlantic. В угоді зацікавлені також інші компанії та інвестиційні фонди.

За словами джерел, дана оцінка в 50 разів перевищує прогнозовану на 2020 р. виручку TikTok у розмірі $1 млрд.

Для порівняння, американський сервіс Snap оцінюється у 15 раз вище прогнозованої аналітиками Refinitiv до 2020 р. виручки — його оцінка становить близько $33 млрд.

Один зі співрозмовників агенції уточнив, що в наступному році менеджери TikTok очікують виручку на рівні $6 млрд.

Сама материнська компанія ByteDance під час продажу частки одного з акціонерів у 2020 р. була оцінена в $140 млрд, стверджує один зі співрозмовників агенції.

Також ByteDance розглядає можливість продажу тільки американських підрозділів TikTok, якщо не вдасться домовитися про продаж контролю у сервісі, пише Reuters. Вартість такої угоди та які зв’язки американський TikTok буде підтримувати з материнською компанією, не уточнюється.

Ще один сценарій: створення окремого холдингу для TikTok з незалежною радою директорів, кажуть джерела.

ByteDance, General Atlantic і Sequoia відмовилися від коментарів.

Як раніше писали Investory News, TikTok найближчими днями припинить роботу на території Гонконгу через закон про національну безпеку, який прийнято в Китаї для цього спеціального адміністративного району.

Уряд Індії заблокував 59 китайських додатків, серед яких — TikTok, WeChat і UC Browser. Керівництво країни вважає, що китайські додатки становлять загрозу для суверенітету країни.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram