Країна
24 Січня 2020
2 234

Інвестори бояться: Китайський коронавірус лихорадить світові ринки

Економісти наразі ще не визначилися, як ситуація вплине на фінансовий світ

Кількість загиблих у результаті спалаху коронавірусу 2019-nCoV, що виник у Китаї, досягла 26 осіб, при цьому інфіковано щонайменше 876, повідомляє Global Times, посилаючись на дані державних ЗМІ, що були опубліковані у п’ятницю опівдні за місцевим часом. Водночас, науковці вже підтвердили, що новий вірус може передаватися від людини до людини, хоча, першоджерелом, ймовірно, могли стати змії чи кажани.

Вірус виник у портовому місті Ухань, а точніше, а на популярному рибному ринку, і поширився як мінімум у дев’яти інших країнах: Таїланді, Японії, Південній Кореї, Тайвані, В’єтнамі, Сінгапурі, Саудівській Аравії, Великобританії та США.

Немов за ґратами 

За інформацією The Guardian, через поширення нового коронавірусу китайська влада закрила 10 міст у провінції Хубей. “Влада тимчасово зупинила транспортне сполучення з Уханем – столицею провінції Хубей, закривши у тому числі аеропорт і залізничні станції для виїзду”, – пише видання.

Заборона транспортного сполучення у китайських містах

Аналогічні заходи були прийняті у містах Ечжоу, Чибі та Чжіцзяне. У Хуангані перестали працювати кінотеатри, інтернет-кафе та інші розважальні заклади. Обмеження на поїздки діють в Хуангші, Сянтао, Еньші, Цяньцзяне та Сяньніне.

“Аби не допустити поширення коронавірусу, у Пекіні вирішили скасувати публічні заходи з нагоди святкування китайського Нового року”,  – повідомляє Beijing News. У столиці закриті всі туристичні атракціони, не відбудеться два відомих храмових свята, які приваблювали велику кількість туристів.

На момент публікації цього матеріалу кількість міст під карантином збільшилася до 13.

Інвестори знервовані

Така ситуація вже далася взнаки й кинула тінь на перспективи зростання другої за величиною економіки у світі, виникли побоювання з приводу глобальних перспектив, якщо загадковий коронавірус пошириться, зазначає The New York Times.

Цього тижня через підвищену загрозу зараження коронавірусом акції європейських компаній пережили найзначніше падіння за останні три тижні. Упали акції авіакомпаній Air France, Lufthansa та IAG (власник British Airways), а також  виробників одягу та аксесуарів класу люкс LVMH, Hermes, Kering і Burberry.

Постраждав й китайський ринок. На 8,1% подешевшали акції міжнародного аеропорту Гуанчжоу, а папери міжнародного аеропорту Шанхаю – на 2,8%.  Котирування акцій найбільших китайських авіакомпаній і гонконзької Cathay Pacific Airways знизилися більш ніж на 2%.

Індекс “блакитних фішок” CSI300 знизився на 3,1% до 4,003,90 п., зафіксувавши найсильніше одноденне падіння майже за дев’ять місяців. Індекс Shanghai Composite опустився на 2,75% до 2,976,53 п., а гонконзький індекс Hang Seng втратив 1,52% до 27,909,12 п., при цьому індекс Hang Seng China Enterprises опустився на 1,99% до 10,952,22 п.

Інвестори розпродували папери, пов’язані з ресторанами, кінотеатрами, авіакомпаніями й тематичними парками після ізоляції міста Ухань, епіцентру спалаху коронавірусу.

Загалом китайська економіка може чимало постраждати. Наприклад, уже перенесені на невизначений термін прем’єри семи фільмів, які повинні були вийти на екрани після 25 січня, повідомляє South China Morning Post.

“Китайський ринок кіно другий у світі, він оцінюється у 60 млрд юанів ($8,65 млрд). У 2019 році місцеві прокатники зібрали близько 9% річного виторгу у 16 днів після китайського Нового року”, – пише видання.

Як зазначає Логан Райт, директор з аналізу китайських ринків Rhodium Group, для ребалансування китайської економіки, нова епідемія – одна з найгірших подій, яка може трапитися, пише CNN.

Крім того, на ринку материкового Китаю у четвер, 23 січня, курс юаня до долара знизився на 0,4%. За словами Кень Чун Кинь Тая, валютного стратега компанії Mizuho, паніка на ринку була викликана радикальними заходами, зокрема забороною на виїзд з міста Ухань, пише Financial Times.

Напруга спадає 

Проте вже у п’ятницю страх перед хворобою трохи заспокоївся, тому що Всесвітня організація охорони здоров’я (ВОЗ) заявила, що “занадто рано” турбуватися щодо глобального спалаху, “поки що він має локальний характер”.

Ціни на нафту в Азіх відновилися після досягнення дев’ятитижневого мінімуму на попередніх торгах через побоювання щодо нового китайського вірусу. Ф’ючерси WTI додали 0,5% до $55,84, а міжнародні ф’ючерси на нафту Brent зросли на 0,4% до $62,28.

Як зазначив Стівен Шорк, редактор Schork Report, якщо епідемія пошириться, а скасування рейсів почнуться й в інших країнах і аеропортах Азії, це, безумовно, сильно вплине на попит на паливо і, отже, на нафту.

Після заяви ВОЗ на 0,3% до $1560,45 упали ціни на золото. “Трейдери зберігали обережність через побоювання про те, що вірус продовжить поширюватися під час китайських новорічних свят – пікового сезону подорожей на рік”, – зазначає Reuters.

Завдяки ослабленню напруженості навколо коронавірусу покращився настрій і у європейських фондових ринках, які активно націлені на підвищення. Так, французькі ф’ючерси на CAC 40 подорожчали на 3 п. або 0,1%, британські ф’ючерси на FTSE збільшилися на 2 п. або 0,1%, а німецькі ф’ючерси на DAX знизилися на 3 п. або 0,1%. Загальноєвропейський індекс Euro Stoxx 50 не змінився.

Наразі ринки в Китаї та Південній Кореї закриті, а Гонконг закрився раніше з нагоди китайського нового року. Індекс Hang Seng знизився на 8 п. або 0,1%, японський Nikkei 225 набрав 13 п. або 0,1%.

Як заявив Роберт Карнелл, головний економіст азійсько-тихоокеанського регіону ING,  випадки з летальним результатом зареєстровані в основному серед населення похилого віку або людей з уже наявними хронічними захворюваннями.

“Це не означає, що люди похилого або менш здорові жителі не мають цінності та за цим не буде ніякої економічної чи ринкової реакції. Але, це говорить про те, що відповідь буде керованою та сподіватимемося, короткостроковою”, – наголосив він.

Після мінімумів відновилися й основні фондові індекси на Уолл-стріт. “Оскільки змішані звіти про доходи не дали засумніватися у поточній силі економіки сполучених штатів”, – пише Investing.com.

Індекс S&P 500 збільшився на 0,1%, індекс Nasdaq Composite – на 0,2%, а Dow Jones Industrial Average знизився на 0,1%. Акції American Airlines стали дорожчими на 4%, а Southwest Airlines зросли приблизно на 3%. Поряд з авіакомпаніями на 3% зросли й акції General Electric.

Ситуація в Україні 

Тим часом в Україні поки не зафіксовано жодного випадку підозри на появу китайського коронавірусу 2019-nCoV. За словами в.о. генерального директора Центру громадського здоров’я Ігоря Кузіна, ризик того, що коронавірус потрапить в Україну або європейські країни, визначений як середній.

Фото: t1.ua

“Ця оцінка поки не вимагає обмежень для переміщення вантажів, товарів або подорожі людей”, – зазначив він у четвер 23 січня, у ході прес-конференції з приводу нового 2019-nCoV.

Попри це в аеропорту “Бориспіль”, який приймає прямі рейси з Китаю, працюють санітарно-карантинні підрозділи МОЗ, які спільно зі співробітниками Державної прикордонної служби зустрічають людей та опитують їх на предмет самопочуття.

За словами Ігоря Кузіна, інших превентивних заходів поки не передбачено, допоки не буде відповідного розпорядження Міністерства охорони здоров’я.

Зазначимо також, що в Україні триває сезонна епідемія грипу. За останніми даними МОЗ, від жовтня 2019 року від грипу померло 11 українців, всі вони не мали щеплення від цього захворювання.

Тільки за минулий тиждень (від 13 до 19 січня) на ГРВІ в Україні захворіло понад 142 тисячі людей, із них понад 60% – діти.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram