Новини
3 Жовтня 2019
844

Інвестиціям бути: Верховна Рада прийняла закон про концесії

Тепер понад 30 законодавчих актів потребують змін

Фото: УНІАН

Верховна Рада України у четвер, 3 жовтня, ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект №1046 про концесії. Його підтримали 257 народних депутатів, про це йдеться у повідомленні на сайті Верховної Ради.

“Механізм концесії дозволить державі покласти на приватний сектор інвестиційні, соціальні, екологічні та інші зобов’язання на весь період концесії, зберігаючи при цьому майно в державній власності”, – зазначається у пояснювальній записці.

Додається, що державний бюджет отримуватиме частку доходів від діяльності приватного інвестора у вигляді концесійних платежів.

Таким чином держава, завдяки застосуванню механізму концесії матиме змогу залучити значні приватні інвестиції для модернізації та підвищення ефективності використання інфраструктурних об’єктів.

“Таких як морські та річкові порти, автомобільні дороги, аеропорти, інші об’єкти державної власності”, – йдеться у повідомленні.

Законопроектом передбачається введення прозорої процедури вибору концесіонера (концесійний конкурс, конкурентний діалог), яка відповідає міжнародній практиці.

А також можливість залучення радників і незалежних експертів для підготовки проектів ДПП у формі концесії та додаткові гарантії для концесіонерів і кредиторів. “Зокрема наявність в концесійному договорі права заміни концесіонера”, – йдеться у пояснювальній записці.

Концесія – це договір про передачу природних багатств, підприємств, інших господарських об’єктів, що належать державі чи територіальній громаді, в тимчасову експлуатацію іншим державам, іноземним фірмам, приватним особам. При цьому операційний ризик перекладається на інвестора, йому не гарантується окупність інвестицій або витрат.

Нагадаємо, на початку жовтня Кабінет міністрів України схвалив законопроекти щодо врегулювання видобутку бурштину. Згідно з яким буде впроваджено тимчасовий мораторій на вивезення необробленого бурштину за кордон.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram