Новини
28 Травня 2020
1 041

Інвестиції в аграрний сектор економіки зменшилися на 35%

Це один з найбільших спадів капіталовкладень за останні 5 років

За перші три місяці 2020 року обсяг вкладень у сільське господарств, мисливство та надання пов’язаних з ними послуг зменшився, у порівнянні з показником аналогічного періоду минулого року на 35%, до 7 млрд грн, повідомляє Національний науковий центр “Інститут аграрної економіки”.

“Скорочення інвестицій в аграрний сектор економіки на 35,3 %, яке відбулося за три місяці 2020 року – це один з найбільших спадів капіталовкладень за останні 5 років, після початку військових дій на сході України та тимчасової втрати територій АР Крим і частини Донецької та Луганської області”, – зазначив завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Інституту Олександр Захарчук.

І додав, що відтік інвестицій у рибному господарстві був не такий відчутний – він склав лише 3,2 % з 6,2 млн грн торік до 6 млн грн у січні-березні 2020 року. А от найбільше зниження обсягів інвестицій в агропромисловому секторі зафіксовано у сфері лісового господарства та лісозаготівлі. У порівнянні з І кварталом 2019 року капіталовкладення зменшилися на 67,1 %, до 33,5 млн грн.

“Таку динаміку можна було б пов’язати з карантинними обмеженнями, які запровадив уряд через пандемію коронавірусу COVID-19, – зазначив Олександр Захарчук. – Проте спад інвестиційного забезпечення відбувся ще раніше – у 2019 році. Він є наслідком непослідовної та недосконалої інвестиційної політики держави в аграрній сфері, в якій переважають принципи залишкового виділення бюджетних коштів на інвестиційні заходи у сільському господарстві”.

Крім того експерт зазначив, що, за даними Державної служби статистики, загальні капітальні інвестиції в національну економіку держави становили лише 76,9 млрд грн, що на 29% менше показника в 108,3 млрд грн за відповідний період минулого року.

Раніше Investory News писали, що обсяг капітальних інвестицій в агросектор України у 2019 р. зменшився на 15,8% або на 10,3 млрд грн у порівнянні з попереднім роком, і склав 54,6 млрд грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram