Бiзнес
22 Липня 2020
3 251

Інвестиції 2020: Які українські стартапи отримали фінансування у понад $1 мільйон

COVID-19 знищив значну частину бізнесу. Проте є компанії, яким попри коронакризу вдалося залучити кошти 

Перша половина 2020 року залишилася майже позаду. Чимало компаній збанкрутіли, або ж зазнали фінансових втрат. Попри це на ринку є гравці, які зуміли взяти ситуацію під свій контроль і наперекір коронавірусу залучили кошти на розвиток бізнесу, повідомляє AIN.UA.

Revolut – $500 млн

Британський фінтех-проєкт Revolut, що заснований українцем Владиславом Яценко, позиціює себе як банк без відділень. Усі операції виконуються через додаток на смартфоні.

У лютому компанія залучила черговий раунд інвестицій, який потроїв її оцінку до $6 млрд. Провідним інвестором виступив фонд Technology Crossover Ventures, який за даними видання The Telegraph, міг вкласти близько $150 млн. До речі, японський SoftBank також був зацікавлений в інвестиціях, але переговори припинилися.

Наприкінці березня у компанії повідомили, що вийшли на ринок США. І додали, що послугами на той час користувалося 10 млн клієнтів у Європі та “десятки тисяч” уже зареєстрованих у США, які мають змогу оперувати 28 валютами, враховуючи канадські долари та фунти стерлінгів.

Востаннє Revolut залучав кошти у 2018 році, оцінка тоді склала $1,7 млрд. Сума угоди становила $50 млн, лід-інвестором виступив DST Global Юрія Мільнера.

Preply – $10 млн

Міжнародний EdTech-маркетплейс для вивчення іноземних мов, який заснували Сергій Лук’янов, Дмитро Волошини та Кирил Біга, наприкінці травня залучив новий раунд, за результатами якого загальний обсяг коштів перевищив $15 млн. При цьому оцінка компанії не повідомляється.

Лід-інвестором виступив лондонський венчурний фонд Hoxton Ventures. Також взяли участь кілька ангельських інвесторів: Артур Костен з Вooking.com, ексгенеральний директор Upwork Гарі Сварт, керівник Unity Technologies Девід Хельгасон і засновник Couchsurfing Даніель Хоффер.

Як повідомив засновник стартапу Preply Кирило Біга порталу EdSurge, коронавірус не повинен стати перешкодою для розвитку стартапу, навіть навпаки: через те, що велика кількість людей залишилася вдома, вони витратять вільний час у тому числі на поліпшення знання мов.

У компанії зазначили, що фінансування допоможе посилити позиції на ринках Північної Америки, Франції, Німеччини, Іспанії, Італії та Великої Британії.

Крім того, Preply відкриє філію у США – стратегічно важливому для проєкту регіоні. Наразі у компанії є офіси в Києві та Барселоні. Свій попередній раунд стартап закрив у 2017 році. Тоді головним інвестором виступив німецький венчурний фонд Point Nine Capital.

Allset – $8,25 млн

Американський стартап заснований вихідцями з України – Ганною Поліщук і Стасом Матвієнко. Це мобільний додаток, за допомогою якого можна забронювати столик у ресторані й оплатити рахунок, а також отримати рекомендації щодо страв у конкретному закладі.

Раунд очолив ЄБРР (Європейський банк реконструкції та розвитку), в ньому взяли участь Andreessen Horowitz, Greycroft, SMRK VC Fund і Inovo Venture Partners.

До речі, через коронакризу він мало не зірвався – деякі інвестори передумали вкладатися. У результаті замість запланованих $12+ млн Allset зібрав трохи більше ніж $8 млн. Разом із новим раундом на рахунку Allset вже $16,6 млн інвестицій.

DMarket – $6,5 млн

Український стартап DMarket запустили засновник платформи з торгівлі віртуальними предметами skins.cash Володимир Панченко, Тамара Сланова і співзасновник кіберспортивного клубу Natus Vincere Олександр Кохановський. Компанія працює над монетизацією предметів у іграх.

У червні DMarket залучив новий раунд, за результатами якого до ради директорів компанії увійшов засновник Electronic Arts Тріп Хоукінс. Серед інвесторів – фонд Almaz Capital і компанія Xsolla.

За словами Панченко у 2020 році ігрова галузь на фоні коронакризи тільки зросла, на відміну від інших індустрій. Зростання було як у продажах, так і в кількості користувачів – наразі щодня на DMarket продають товарів на суму близько $100 тисяч.

У кінці минулого року компанія підписала договір з Darewise про торгівлю ігровими предметами з гри Life Beyond, додала нову платіжну систему Paysafe. Наразі веде переговори з іншими ігровими розробниками.

У DMarket наразі близько 1 млн користувачів, а виторг у перші місяці 2020 року склав $450 тисяч. Залучені гроші компанія витратить на подальшу розробку DMarket Technology: це рішення, яке дозволяє розробникам ігор, гравцям, інфлюенсерам і брендам створювати контент для відеоігор і генерувати прибуток в іграх.

Zakaz.ua – €5 млн

Zakaz.ua було засновано у січні 2010 року українським підприємцем Єгором Анчишкіним (вийшов з проєкту).

Компанія пропонує послугу з онлайн-замовлення та доставки продуктів з популярних мереж супермаркетів.

Операцію закрили у кінці лютого 2020 року, однак оголосили тільки у квітні. Провідним інвестором виступив поточний акціонер Zakaz.ua – компанія Chernovetskyi Investment Group (СIG).

ClassTag – $5 млн

ClassTag – безкоштовна платформа, з допомогою якої батьки можуть спілкуватися з викладачами своїх дітей. Стартап заснувала Влада Лоткіна, яка переїхала з Харкова до США, навчалася в Уортонській школі бізнесу, працювала у Boston Consulting і Dell.

Раунд оголосили у червні 2020 року. Серед інвесторів: AlleyCorp, Contour Ventures, Founder Collective, John Martinson, Newark Venture Partners, Smart Hub і TMT Investments.

Наразі  ClassTag працює на понад 60 мовах. Батьки можуть використовувати платформу для інформації про івенти, екскурсії, збір грошей. Для вчителів це простий спосіб зв’язатися з батьками, планувати з ними зустрічі, дивитися, які батьки більш залучені до процесу освіту дітей.

Спілкування може проходити за допомогою одного з каналів, необов’язково завантажувати додаток (поштою, через SMS, в онлайні або навіть на папері).

Компанія заробляє на тому, що надає можливість бізнесам, що пов’язані з освітою та дитячими товарами, рекламуватися у себе на платформі.

За даними Forbes, з платформою співпрацюють HP, Clorox, Under Armour, Lands ‘End, Chobani, Penguin Random House, National Geographic Explorer та інші бренди. За даними самої компанії, у неї вже понад 2 млн користувачів у 25 тис. шкіл США.

Rentberry – $4,5 млн

Український стартап в області нерухомості. Спочатку запускався на ринку США, проте надалі сервіс масштабували й на Європу та Азію.

Створили його українці Олексій Любинський, Лілія Остапчук, Олександр Котовський та Денис Голубовський. Офіс розробки знаходиться у Києві.

Продукт Rentberry являє собою платформу для довгострокової оренди житла. Усі процеси – перегляд квартири, підписання договорів і щомісячні платежі – відбуваються онлайн.

Фішка Rentberry у тому, що на сайті можна пропонувати свою ціну за квартиру, буквально перетворюючи процес здачі-оренди в аукціон.

Станом на 2019 рік на платформі зареєстровано 6 млн об’єктів по всьому світу і 900 тисяч користувачів. Станом на липень 2020 року Rentberry заявляє про 292 тисячі активних користувачів на місяць.

3DLOOK – $1 млн

Компанія працює над технологією сканування людського тіла за фото з використанням штучного інтелекту, нейронних мереж і 3D-технологій. Стартап засновано у 2016 році Вадимом Роговським, який до цього керував компанією Clickky.

Лід-інвестором раунду, який оголосили на початку липня, виступила фінансова група ICU Ventures. Також в угоді взяли участь венчурний інвестор з Казахстану Мурат Абдрахманов і декілька ангелів зі США й Східної Європи.

У липні 2020 року компанії вдалося залучити $4,5 млн, з них $2,3 – на краудфандинговому майданчику мікроінвестування WeFunder. У раунді також взяли участь фонд Angel Investors Marlborough, партнер компанії McKinsey&Company Срікант Інампуді та CEO Invesque Худоба Вайт.

За час пандемії 3DLOOK почав рости набагато швидше – компанії вдалося укласти ряд контрактів з мультимільярдними компаніями зі сфери виробництва уніформи, а також з онлайн ритейлом зі США та Західної Європи. Деякі контракти знаходяться на етапі підписання.

3DLOOK надає white-labeled додаток для продавців у магазинах: вони фотографують відвідувачів з метою надати послугу повністю безконтактного визначення розміру одягу. За словами Роговского, під час пандемії це особливо актуально – у більшості ритейлерів у магазинах не працюють примірочні.

Отримані кошти допоможуть стартапу швидше отримати прибуток. Раунд також дозволить найняти більше фахівців в Україні та США. В інтерв’ю для Forbes, засновник повідомив, що компанія шукає співробітників для Нью-Йоркського офісу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram