Країна
25 Травня 2021
1 886

Інвазивні види обходяться Африці в $3,66 трильйона на рік

Економічні втрати від них перевищують ВВП 27 із 49 країн

Немісцеві види бур’янів, комах або хробаків можуть нести катастрофічні наслідки для сільського господарства, і всього лише одна помилка здатна знизити врожайність основних сільськогосподарських культур в окремому регіоні.

Дослідники з Гани, Кенії, Великої Британії та Швейцарії спробували оцінити щорічний економічний збиток, що наноситься інвазивними видами сільському господарству Африки.

Команда вивчила відповідну рецензовану літературу про інвазивні види, а також опитала понад тисячу зацікавлених сторін, зокрема фермерів, дослідників і чиновників, про фінансові наслідки впливу місцевих видів на сільське господарство. Учасників попросили оцінити втрати врожаю, викликані інвазивними видами, а також понесені витрати.

Команда виявила, що середня вартість шкоди для сільськогосподарського сектора в 54 країнах Африки становить $74,3 млрд на рік.

Але між країнами були суттєві відмінності. Найбільш постраждалими країнами виявилися Нігерія, яка щорічно втрачає близько $1 трлн через інвазивні види, і Демократична Республіка Конго — $317 млрд.

В цілому, економічні втрати від інвазивних видів перевищують ВВП 27 із 49 країн, включених в дослідження. Переважна більшість (99,2%, або $3,63 трлн) оцінювальних загальних витрат було пов’язано з видаленням інвазивних бур’янів із сільськогосподарських культур.

Прополювання зернових культур обійшлося сільському господарству у $2,61 трлн, кукурудзи та коренеплодів — у $508 млрд, овочів — у $120 млрд.

Фото: Yasuyoshi Chiba/ AFP

“Видалення інвазивних чужорідних бур’янів найчастіше є неоплачуваною роботою і в основному виконується жінками й дітьми, що скорочує час, який вони можуть витрачати на дохід і громадську діяльність або освіту”, — зазначив співавтор дослідження Рене Ешен.

З тварин найбільших втрат врожаю викликає моль, відома як Phthorimaea absoluta, яка вражає рослини томатів. Втрати від її діяльності оцінюються в $11,4 млрд на рік. Інші комахи шкодять врожаю кукурудзи, маніоки, манго і цитрусових на суму понад $21,5 млрд.

Автори попередили, що їх результати можуть недооцінювати справжню економічну вартість інвазивних видів для сільськогосподарського сектора Африки, оскільки вони не включають витрати, пов’язані з хімічними гербіцидами, використовуваними для боротьби зі шкідниками та хворобами.

Джерела: AFP, France24, SciencenewsForStudents, NG

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram