Новини
14 Серпня 2020
1 024

Інтерпол оголосив у розшук колишнього директора Wirecard Яна Марсалека

Запит про його пошук та арешт для екстрадиції отримають правоохоронні органи по всьому світу

Інтерпол оголосив у міжнародний розшук колишнього операційного директора німецького Фінтех-стартапу Wirecard Яна Марсалека. Запит про його пошук та арешт для екстрадиції отримають правоохоронні органи по всьому світу.

Співробітники компанії почали шукати топ-менеджера після того, як аудитори виявили відсутність €1,9 млрд на рахунках Wirecard. Марсалек один із головних підозрюваних у кримінальній справі у мюнхенських прокурорів, передає Bloomberg.

Колишній гендиректор Маркус Браун і двоє інших колишніх керівників компанії були арештовані в липні — за версією прокурорів, компанія знала про збитки ще у 2015 р., нагадує видання. Вони вступили в змову з Марселеком, щоб отримати близько €3,2 млрд, підробляючи звітність для більшої привабливості для інвесторів, клієнтів і кредиторів, вважають обвинувачі.

За даними WSJ, Браун багато років був публічною особою компанії, а Марсалек укладав закриті угоди та керував безліччю дочірніх структур і відносинами зі сторонніми партнерами.

Доходи від роботи з партнерами повинні були зараховуватися на ескроу-рахунки, але тепер керівництво Wirecard не впевнене, що ці гроші взагалі коли-небудь поступали в компанію, пише видання.

Німецькі ЗМІ повідомляли, що Марсалек біг до Білорусі або в Росію, розповів Bloomberg.

Крім того за даними Bellingcat, за останні 10 років (з того моменту, як став операційним директором Wirecard), він 60 разів літав до РФ, хоча до цього був там лише раз.

Вважається, що у 2017 р. його могло завербувати ФСБ: 15 вересня він приїхав в аеропорт, щоб вилетіти з Росії, але його зупинили на кордоні, відпустивши лише кілька годин по тому, йому довелося брати новий бізнес-джет. До цього він десятки разів успішно відлітав з Росії без проблем.

Як пише видання, Ян Марсалек — один із найбільш незвичайних людей, яких їм довелося вивчати. Річ у тому, що у нього чи не десяток різних паспортів, з різними фотографіями, але завжди з одним ім’ям.

До того ж, він мав спеціальні дипломатичні паспорти, які видаються не громадянам країни, а або почесним консулам, або ж просто купуються в ході корупційних схем. Такі паспорти не видають в європейських країнах. Сам Марсалек зізнавався, що має паспорта декількох країн.

Нагадаємо, аудитори компанії EY виявили нестачу на рахунках одного з лідерів німецького постачальника інтернет-технологій та фінпослуг — Wirecard у розмірі €1,9 млрд. Після публікації розслідування FT акції компанії подешевшали на 60%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram