Новини
14 Липня 2021
727

Іноземні IT-фахівці зможуть відкривати бізнес в Україні

Для цього вони не повинні фізично перебувати в країні 

Верховна Рада України у вівторок, 13 липня, ухвалила в першому читанні законопроєкт №5270 про електронне резидентство. За відповідне рішення проголосувало 286 народних депутатів, йдеться у повідомленні на сайті Міністерства цифрової трансформації.

Як зазначив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров на своїй сторінці в Telegram, статус е-резидента дозволить іноземним айтівцям відкривати бізнес в Україні та платити податки онлайн. “Без фізичної присутності в нашій країні. Для України це додатковий інструмент для розвитку бізнесу та поліпшення впізнаваності як світового IT-бренду”, — наголосив міністр.

І додав, що за два тижні лендінгу проєкту на міжнародну аудиторію було отримано 1,3 тис. попередніх заявок на статус е-резидента з різних країн. “Ми створюємо новий продукт, завдяки якому Україна має потенціал стати найбільшим IT-хабом в Східній і Центральній Європі. Вже до кінця 2022 року очікуємо 3 тис. е-резидентів в Україні. Проєкт щорічно поповнюватиме український держбюджет на $1,5 млн”, — заявив Федоров.

Наразі, за його словами, першою країною та найуспішнішим прикладом запуску е-резидентства стала Естонія. За шість років у неї понад 80 тис. е-резидентів і €54 млн надходжень до держбюджету щорічно.

Своєю чергою заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков додав, що для іноземних IT-спеціалістів, фрилансерів та підприємців у галузі креативної економіки будуть запропоновані спеціальні механізми оподаткування.

“Усі послуги е-резидентам надаватимуться лише онлайн із використанням кваліфікованого електронного підпису. Минулого року набула чинності постанова КМУ “Про проведення експерименту із запровадження та реалізації в Україні електронного резидентства”. Також найближчим часом розробимо вебпортал”, — зазначив він.

Законопроєкт № 5270 “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування підприємницької діяльності електронних резидентів” дозволить врегулювати механізми оподаткування е-резидентів та створюватиме умови для:

• дистанційної реєстрації е-резидентів як фізичної особи-підприємця;

• ведення підприємницької діяльності в юрисдикції України;

• відкриття банківських рахунків онлайн;

• доступу до адміністративних послуг із кваліфікованим електронним підписом.

Щоб отримати статус е-резидента, іноземець має подати заяву на порталі е-резидентства та пройти перевірку згідно з чинним законодавством у СБУ та МВС. Обов’язковим для отримання статусу є ідентифікація та верифікація особи в консульській установі.

Після цього іноземець отримує ІПН, статус е-резидента та електронний підпис. “Надання статусу та доступ до адміністративних послуг надається через портал Дія за допомогою використання е-резидентом Дія.Підпису”, — наголосили в міністерстві.

Раніше Investory News писали, що минулого року експорт Україною ІТ-послуг уперше перевищив $5 млрд на рік, а також показники експорту транспортних послуг та експорту мінеральних продуктів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram