Новини
4 Жовтня 2021
429

Інфляція в єврозоні підскочила до 13-річного максимуму

На думку ринкових економістів, центральні банки можуть недооцінювати інфляційний ризик

У вересні річна інфляція в країнах єврозони зросла з 3% у серпні до 3,4%. За даними Євростату, причиною прискорення інфляції стало різке зростання цін на енергоносії, зокрема ціна на газ перевищила $1 тис. м³ (17,4% проти 15,4% у серпні) та на промислові товари (2,1% проти 2,6% у серпні), пише Reuters.

Зросли й ціни на харчові продукти, алкоголь і тютюн (2,1% проти 2% у серпні), а також на послуги (1,7% проти 1,1% у серпні).

Інфляція в єврозоні наразі знаходиться на максимумі з вересня 2008 року — початку світової фінансової кризи.

Зі зростанням цін на природний газ і вузькими місцями, що впливають на все, від виробництва автомобілів до виробництва комп’ютерів, інфляція може досягти 4% до кінця року, що вдвічі перевищує цільовий показник ЄЦБ. Центробанк очікує на відносно швидке зниження на початку 2022 року.

ЄЦБ вважає, що цей сплеск інфляції швидко закінчиться і зростання цін залишатиметься нижче цільового показника на довгі роки, що вимагатиме зниження вартості запозичень. Однак президент ЄЦБ Крістін Лагард на цьому тижні перейшла на більш обережний тон, вказавши на підвищені ризики інфляції.

Тим часом ринкові економісти змінюють свої погляди, стверджуючи, що центральні банки можуть недооцінювати інфляційний ризик.

“Ми вважаємо, що висока ймовірність того, що ця інфляція буде менш тимчасовою, ніж припускають всі центральні банки, зокрема ЄЦБ. Споживачі можуть почати вимагати підвищення заробітної плати, а корпорації — задовольнити їх, оскільки вони можуть перекласти вищі витрати на більш високі кінцеві ціни”, — зазначив економіст BNP Paribas Луїджі Сперанца.

Тим часом згідно з доповіддю Конференції ООН з торгівлі та розвитку (UNCTAD), світова економіка за підсумками 2021 року зросте на 5,3% — це найшвидший темп майже за 50 років.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram