Новини
18 Листопада 2020
839

Індійська компанія відновить виробництво мотоциклів легендарної марки BSA

Майже 80% моделей експортуватимуться, зокрема й до Австралії, США та Японії

Компанія Classic Legends, “дочка” індійської Mahindra & Mahindra, розпочне у Великій Британії виробництво мотоциклів легендарної марки BSA, повідомляє Bloomberg.

Видання зазначає, що права на бренд Classic Legends придбала у 2016 році, будівництво технічного центру, дизайн-студії та складальної лінії обійдеться у 9,5 млн фунтів, з яких 4,6 млн надасть як грант уряд Великої Британії.

Максимальна потужність підприємства складе 10 тис. мотоциклів на рік. При цьому виробництво бензинових мотоциклів розпочнеться влітку 2021 року, також у планах — модель з електродвигуном.

“Компанія збирається експортувати майже 80% зібраних мотоциклів BSA, зокрема в Австралію, США та Японію”, — йдеться у повідомленні. І додається, що раніше Велика Британія була провідним розробником мотоциклів.

“Ми сподіваємося, що наше невелике підприємство стане сигналом про початок ренесансу всієї британської мотобудівельної промисловості”, — заявив голова правління Mahindra & Mahindra і Classic Legends Ананд Махіндра в інтерв’ю британській Financial Times.

Mahindra & Mahindra була заснована у 1945 році, компанія виробляє автомобілі, сільгосптехніку та мотоцикли. Дохід компанії у 2019 році становив $15 млрд, чистий прибуток — $840 млн.

BSA веде літопис виробництва мотоциклів з 1919 року (до цього, з 1861 р., компанія випускала звичайні велосипеди та з мотором). Під час Другої світової BSA випустила 120 тис. мотоциклів для потреб армії, а після війни стала найбільшим виробником мотоциклів у світі з продукцією під марками BSA, Triumph і Sunbeam.

До середини 60-х частка ринку BSA значно скоротилася під натиском японських виробників (Honda, Yamaha і Suzuki) і європейських конкурентів (Jawa/CZ, Bultaco і Husqvarna). Масове виробництво мотоциклів було згорнуто у 1972 році.

Mahindra & Mahindra через Classic Legends виробляє в Індії мотоцикли Jawa (Jawa 300, Forty-Two і Perak). Вони є конкурентами моделей Royal Enfield, іншої прославленої британської марки, збереженої силами індійських промисловців (виробництво в Індії належить Eicher Motors, що випускає комерційний транспорт).

У Великій Британії виробництво мотоциклів цієї марки завершилося у 1971 р., а в Індії воно не зупинялося з 1955 р. І у 2015 році, наприклад, заводи Royal Enfield у Ченнаї обігнали за обсягами виробництва американську легенду Harley-Davidson.

Інший прославлений британський бренд — Norton Motorcycles був придбаний навесні 2020 року індійським виробником мотоциклів TVS Motor за £16 млн. Виробництво наразі залишається у Великій Британії.

Як зазначають Ведомости, наразі Індія є найбільшим світовим виробником і споживачем мотоциклів. За даними порталу автоіндустрії Marklines.com, у період з квітня 2019 року по березень 2020 року обсяг виробництва в країні склав 21 млн шт.

За той же період в країні продано 17,4 млн мотоциклів — це приблизно третина всього обсягу світового ринку. “Хоча ці показники знизилися, у порівнянні з попереднім аналогічним періодом, це перше зниження за останні 10 років”, — йдеться у повідомленні.

При цьому у Китаї, який поступився Індії першістю у 2017 році, продажі останні 10 років знижувалися. І тільки у період з квітня 2019 по березень 2020 року було зафіксовано невелике зростання приблизно до 15 млн, як в обсязі виробництва мотоциклів, так і в обсязі продажів.

Тим часом найбільший американський виробник мотоциклів Harley-Davidson завершив другий квартал 2020 року зі збитком та заявив про зміни в структурі бізнесу, що призведе до виходу компанії з ряду ринків і оптимізації продуктової лінійки.

Всупереч цьому наприкінці жовтня компанія представила свій перший електровелосипед Serial 1 та анонсувала старт продажів навесні 2021 року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram