Новини
25 Січня 2022
734

Індекс сприйняття корупції: Україна погіршила показники за минулий рік

А от лідерами рейтингу стали одразу три країни Данія, Нова Зеландія та Фінляндія

Згідно з результатами 2021 року Україна посіла 122 місце в Індексі сприйняття корупції з показником у 32 бали зі 100 можливих. Про це повідомляє пресслужба Transparency International Ukraine.

Як розповів виконавчий директор Трансперенсі Інтернешнл Україна Андрій Боровик, це зниження в межах похибки свідчить про період застою. “Влада затягує виконання багатьох важливих антикорупційних обіцянок. З однієї сторони, відновлено суттєву частину антикорупційної реформи після рішення КСУ 2020 року та ухвалено базові закони для перезапуску ВККС та ВРП. А з іншої — досі присутні негативні практики, які нівелюють досягнення — наприклад, втручання у справу Татарова, затягування з обранням керівництва САП, виведення певних публічних закупівель до річниць Конституції та Незалежності з-під дії профільного закону”, — пояснив він.

Зазначається, що таку ж кількість балів отримала африканська держава Есватіні (Свазіленд). На один бал нас випереджають Замбія, Непал, Єгипет, Філіппіни та Алжир — всі вони мають по 33 бали.

Серед сусідів Україна знову обігнала Росію — 29 балів та 136 місце. Крім цього, знизилися бали Угорщини — 43 бали (-1 бал, 73 місце) та Білорусі. Остання цьогоріч втратила аж 6 балів і з 41 балом посідає 82 місце.

Свої показники не змінила Польща і залишилася лідеркою серед наших сусідів — 56 балів і 42 місце. А от покращити за рік свої бали вдалося Словаччині, Румунії та Молдові.

Лідерками рейтингу стали одразу три країни із 88 балами — Данія, Нова Зеландія та Фінляндія. Аутсайдерами Індексу залишаються Сомалі, Сирія та Південний Судан.

Індекс сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index, СРІ) — показник, який з 1995 року розраховується міжнародною організацією Transparency International. Сама організація не проводить власних опитувань. Індекс розраховують на основі 13 досліджень авторитетних міжнародних установ і дослідницьких центрів. Для визначення оцінки України використано 9 джерел.

Ключовим показником Індексу є кількість балів, а не місце в рейтингу. Мінімальна оцінка (0 балів) означає, що корупція фактично підміняє собою державу, максимальна (100 балів) свідчить про те, що корупція майже відсутня в житті суспільства. Індекс оцінює корупцію лише в державному секторі.

Нагадаємо, в Індексі сприйняття корупції-2020 Україна посіла 117 місце серед 180 країн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram