Новини
1 Грудня 2021
724

Ілон Маск припустив банкрутство SpaceX через кризу з двигуном Raptor

Через проблеми з випуском двигунів він особисто працюватиме на виробництві

Американській компанії SpaceX загрожує банкрутство, якщо розробникам не вдасться прискорити виробництво двигунів Raptor для ракети-носія Starship. Про це у листі співробітникам повідомив голова компанії Ілон Маск, пише CNBC.

Як зазначає телеканал, мільярдер описав “жахливу ситуацію” у корпоративному електронному листі наступного дня після Дня Подяки (25 листопада 2021 року). У своєму зверненні Маск написав, що планував взяти відпустку на День подяки, однак, виявивши проблеми з виробництвом двигунів, заявив, що особисто працюватиме на виробничій лінії до вечора п’ятниці, 3 грудня, або зовсім до кінця наступних вихідних.

“Нам потрібні всі руки, щоб оговтатися від того, що, відверто кажучи, стало катастрофою”, — написав він.

За словами Маска, криза у виробництві Raptor “набагато гірша, ніж здавалося кілька тижнів тому”. “Ми зіткнемося з реальним ризиком банкрутства, якщо наступного року ми не зможемо досягти частоти польотів Starship хоча б раз на два тижні”, — додав бізнесмен.

Як зазначає CNBC, лист Маска докладніше розкриває ситуацію з відходом віцепрезидента SpaceX щодо рухових установок Вілла Хелтслі, що відбулася раніше цього місяця. За даними телеканалу, його було відсторонено від розробки Raptor перед тим, як піти з компанії. Процес розробки та виробництва Raptor очолив Джейкоб Маккензі. Маск у своєму листі зазначив, що керівництво SpaceX з моменту відходу Хелтслі “копається в проблемах програми та виявило, що обставини набагато серйозніші”, ніж Маск раніше припускав.

SpaceX на момент публікації не відповіла на запит CNBC. Хелтслі відмовився від коментарів.

Raptor — двигун закритого циклу з повною газифікацією компонентів палива, що працює на рідких метані та кисні. Його планується застосовувати на космічному кораблі Starship і прискорювачі Super Heavy. Закритий цикл використовувався на головних двигунах американських “Шаттлів”.

Starship — пілотований космічний корабель багаторазового запуску, що розробляється компанією SpaceX з 2012 року. Однойменна ракета-носій, що включає перший ступінь Super Heavy, розрахована на виведення корабля з понад 100 т навантаження на низьку навколоземну орбіту для подальшого польоту на Марс. Передбачається, що кожна ракета-носій для виведення корабля на орбіту має бути оснащена 39 двигунами. Прототипи корабля вже кілька разів здійснювали тестові польоти з поверненням на Землю, проте поки що вони проходили у межах земної атмосфери.

Тим часом аналітик Morgan Stanley Адам Джонас зазначив, що ракети Starship, які розробляє компанія SpaceX Ілона Маска, можуть змінити очікування інвесторів від космічної галузі.

Нагадаємо, космічна компанія мільярдера Ілона Маска SpaceX запустила на орбіту перший екіпаж, що складається тільки з космічних туристів — на борту не було жодного професійного космонавта.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram