Новини
24 Листопада 2020
1 039

Ілон Маск обігнав Білла Гейтса в рейтингу найбагатших людей планети

Акції американського виробника електромобілів Tesla продовжують стрімко зростати

Засновник SpaceX і Tesla Ілон Маск опинився на другому місці в рейтингу найбагатших людей світу за версією Bloomberg Billionaires Index (BBI). Статок Маска видання оцінює у $127,9 млрд. За рік він збільшився на $100,3 млрд, що стало рекордним річним зростанням в історії рейтингу.

Маск обігнав у рейтингу незмінного лідера, засновника Microsoft Білла Гейтса. Його активи оцінюються в $127,7 млрд. На першій сходинці з великим відривом, як і раніше знаходиться глава IT-гіганта Amazon Джефф Безос зі статком у $182 млрд.

Головною причиною рекордного збільшення активів Маска стало зростання ринкової вартості виробника електрокарів Tesla. У січні поточного року вона становила менш ніж $100 млрд, а зараз оцінюється приблизно в $500 млрд. На той момент Ілон Маск займав у рейтингу Bloomberg тільки 35-е місце.

Акції Tesla знаходяться на підйомі з жовтня 2019 р., коли компанія опублікувала несподіваний прибуток у третьому кварталі. 20 грудня ціна акцій Tesla вперше пробила позначку $400.

Подорожчання паперів Tesla минулого року частково викликано ентузіазмом у зв’язку з початком виробництва електромобілів на новому заводі компанії у Шанхаї, який отримав назву Gigafactory 3.

Водночас акції компанії зростають повільніше у порівнянні з ринком в цілому. З початку 2019 р. папери Tesla подорожчали на 21%, тоді як індекс S&P зміцнився на 28%. Разом з тим компанії вже вдалося пробити позначку капіталізації у $100 млрд і стати найдорожчим автовиробником США.

У травні Reuters зазначав, що середня ринкова капіталізація Tesla за пів року склала близько $96 млрд. За умовами договору Маска з радою директорів автовиробника, якщо цей показник досягне $100 млрд, засновник компанії зможе скористатися першим з 12 траншей опціонів на покупку 1,69 млн акцій Tesla за $350,02 за штуку. Якби Маск продав ці акції приблизно по $800, то заробив близько $750 млн, стверджують аналітики.

До 24 листопада вартість однієї акції Tesla на біржі NASDAQ оцінювалася у $521. Коли компанія виходила на біржу у 2010 р. папір Tesla коштував $17.

Як відомо, з 21 грудня 2020 р. акції Tesla увійдуть в індекс S&P 500, куди допускаються тільки найбільші публічні американські корпорації, які показують прибуток протягом не менше чотирьох кварталів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram