Думки
10 Червня 2019
970

Ілля Кенігштейн: “Злітає” лише емоційний продукт, у який ви вкладаєте частину себе

Засновник мережі Creative States — про професії майбутнього, роботів замість бухгалтерів та безумовний базовий дохід

Сьогодні ми вже навіть не на порозі, а достатньо серйозно увійшли у четверту промислову революцію. Це масово прогнозована подія впровадження кіберфізичних систем у виробництво та обслуговування людських потреб, у тому числі, працю, побут та дозвілля. Так каже “Вікіпедія”.

Це означає зміни в нашому житті, роботі, дозвіллі, усіх сферах найближчим часом, протягом 10-15 років.

Що відбудеться? На зміну професіям, які сьогодні є абсолютно механічними, прийдуть роботи. І я зараз не кажу лише про тих, хто займається виключно фізичною працею. Дуже багато високоосвічених людей, з “механічними” професіями, яких чимало, будуть замінені роботами. Це відбуватиметься поступово, тому ми не будемо це відчувати. Це вже відбувається, але ми цього не бачимо.

Однак це не будуть “чуваки” з руками та ногами, що прийдуть і сядуть працювати замість менеджерів, будівельників чи юристів. Це будуть найрізноманітніші системи, починаючи від софту, який сьогодні вже фактично увійшов у багато сфер нашої життєдіяльності, прибравши професії, які колись були достатньо затребуваними. Це відбуватиметься дедалі частіше, адже штучний інтелект розвивається. І коли він поєднується з економічною доцільністю, для нього не існує жодних кордонів. Той, хто вважає, що Україну це ніколи в житті не зачепить, дуже помиляється.

Мій знайомий юрист недавно розробив чат-бота, який замінює бухгалтера. І коли вартість такого рішення стане нижчою за зарплату бухгалтера, навіть якщо ви її платите нелегально, в Україні чи деінде, відбудеться моментальна заміна. Фактично людині чи компанії буде вигідніше використовувати такі рішення. Вони окупляться через 3-4-5-6 місяців. А ще вони не хворітимуть, не ходитимуть у відпустку, не працюватимуть лише до 18:00. Вони працюватимуть завжди, з величезною кількістю різних завдань одночасно. Ось у цьому сенс усього, що зараз відбувається.

У результаті фабрики, компанії, виробництва стануть більш доступними, більш надійними, безпечними, функціональними, ефективними, автономними. Відбудеться достатньо серйозна зміна. Нам здається, що нас це все не зачепить. Але я хотів би, щоб ми трошки інакше на себе дивилися.

У результаті промислової революції проходитиме менше часу від ідеї до її впровадження на ринок, покращиться зв’язок між дизайном та функціоналом продукту, з’являться нові ніші. Ви зможете робити якийсь продукт, моментально його розробляти для вузької групи людей. І вони будуть вашими покупцями.

Оскільки таких само розумних як і ви достатньо багато, у результаті перемагатимуть компанії, що займаються дістраптом. Перемагатиме, в першу чергу, емоційний продукт. Емоційний продукт — це не хлібина на полиці. Це історія про те, як вона була зроблена, як вона до вас потрапила і чому вона саме така, а не інакша

До чого це призведе? Оскільки таких само розумних як і ви достатньо багато, у результаті перемагатимуть компанії, що займаються дістраптом. Перемагатиме, в першу чергу, емоційний продукт. Емоційний продукт — це не хлібина на полиці. Це історія про те, як вона була зроблена, як вона до вас потрапила і чому вона саме така, а не інакша.

Люди сьогодні наситилися. Лише здається, що навколо нас злидні і так далі. Якоюсь мірою це так. Але, з іншого боку, якщо говорити про світову економіку, плодами якої ми користуємось, по суті – це економіка насичення. І тут “злітає” лише емоційний продукт, у який ви вкладаєте частину себе.

Але повернемося до індустріальної революції. Десятки мільйонів людей опиняться на вулиці, десятки мільйонів втратять роботу. І це об’єктивна реальність, до якої ми наближаємося. Оксфордський університет вважає, що найближчі 20 років зникне майже половина існуючих професій: водії, юристи, нотаріуси, турагенти, аналітики, бухгалтери та маркетологи, чиновники, банкіри. Всі, хто пов’язаний з якоюсь механічної роботою, відійдуть, тому що їх замінить софт або роботи.

Що найцікавіше, у результаті гроші теж відійдуть на другий план, не відразу, через 20-25 років, можливо, трошки раніше. Адже головною цінністю стане затребуваність при величезній конкуренції за право на роботу.

Цукерберг та Гейтс зараз дуже багато говорять про безумовний базовий дохід. Тобто, якщо ти не працюєш, держава буде якимось чином тебе утримувати. Нам тут шукати нічого, з нашою економікою ми нічого не отримаємо найближчих 10-15 років. Це потрібно прийняти та змиритися з цим.

Але навіть безумовний базовий дохід, який сьогодні намагаються впроваджувати з перемінним успіхом дуже розвинені країни, — це дуже спірна річ. Адже це просто сума, яку вам дають, навіть не на рівні грошей, а на рівні якихось соціальних виплат та спеціальних умов, знижок та іншого, що дасть можливість жити на менші гроші або зовсім без грошей.

У світі головною стане затребуваність за право на роботу. Фактично люди конкуруватимуть не лише один з одним, а й з машинами

Нас це зачепить достатньо серйозно. Згідно зі статистикою, в нас достатньо багато людей працездатного віку. А ще дуже багато людей, що займаються незрозуміло чим. І це велика проблема. Адже затребуваними будуть спеціалісти. Спочатку це відбудеться в інших країнах. І зараз ми це бачимо по великому відтоку людей. Пізніше спеціалісти будуть затребувані й у нас, тому що економіка якимось чином завдяки глобалізації підніматиметься.

До чого це все призведе? До того, що у нас, з одного боку, буде дика конкуренція за людей. Подивіться лише, що вже відбувається в IT-індустрії. А з іншого боку, буде величезна кількість людей, які незрозуміло що роблять.

Україну це зачепить. Доведеться конкурувати, ми будемо вимушені це робити. У цьому сенсі слово “конкуренція” ми ще не до кінця розуміємо. Нам здається, що ми маємо конкуренцію, але насправді її поки що нема. Мої знайомі американці, коли дивляться на нашу економіку, заламують руки та кажуть: “Вам не потрібно нічого винаходити!”. Зрозуміло, що вони наївні та не знають, що таке рейдерство та інші речі. Але вони кажуть: “Робіть щось, але добре, і більш нічого. І ви будете лідерами”.

Вміння знаходити рішення у складних ситуаціях. Критичне мислення, а критичного мислення в нас зараз навалом. Креативність. Успішне управління людьми. Вміння працювати в команді. Це навички, які потрібно розвивати у собі та у своїх дітях, щоб протягом найближчих 10-15 роки, не опинитися десь за парканом

Які ж основні навички майбутнього? Вміння знаходити рішення у складних ситуаціях. Критичне мислення, а критичного мислення в нас зараз навалом. Креативність. Успішне управління людьми. Вміння працювати в команді. Це навички, які потрібно розвивати у собі та у своїх дітях, щоб протягом найближчих 10-15 роки, не опинитися десь за парканом.

Емоційний інтелект — теж дуже важлива річ. А ще навички оцінки та прийняття рішень. Орієнтованість на послуги. Вміння вести переговори. Когнітивна еластичність. Це класна штука, що дає вам можливість використовувати розмір свого мозку та закладати у нього лише те, що важливо, а все інше викидати.

Професії майбутнього — біофармакологи, проектувальники роботів, оператори безпілотникків, кліматологи, фермери-агропоніки, IT-медики, IT-генетики, молекулярні дієтологи, таймброкери, міські кібераналітики, екологи, архітектори живих систем, і, зрозуміло, IT-шники. Тільки вони вже будуть не такими як зараз, вони будуть архітекторами коду, богами.

Все це відбудеться протягом найближчих 10 років. Майбутнє дуже сильно зміниться і змінить вас найближчим часом.

Записано під час iForum 2019

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram