Новини
4 Листопада 2021
663

IKEA попереджає: Вперше за два роки планується підвищення цін

Виною всьому дефіцит, який виник на фоні збоїв постачань

У компанії Inter IKEA, що володіє брендом IKEA, розповіли про майбутнє підвищення цін через проблеми з ланцюжками постачання та зростання вартості сировини, повідомляє Financial Times.

“Це підвищення буде для IKEA першим з 2019 року, і, найімовірніше, на цей раз ціни зростуть більше, ніж минулого разу”, — зазначає видання. Компанія поки що не повідомила, яким саме воно буде.

За словами фінансового директора Inter IKEA Мартіна ван Дама, зростання цін було неминучим через дефіцит, який виник на фоні збоїв постачань. У звіті найбільший у світі меблевий ритейлер акцентує на вплив пандемії на виторг і називає головним чинником зростання цін на транспорт і сировину.

“Збільшення витрат під час виробництва вже вплинуло на вартість товарів”, — зазначили у компанії.

Як пише Reuters, минулого року Inter IKEA вдалося самостійно впоратися зі збільшеними витратами, але в новому операційному році частину цих витрат все ж таки перекладуть на власників магазинів. “При цьому магазини самі вирішуватимуть, чи підвищуватимуть ціни для покупців”, — наголошує агенція.

Мартін ван Дам заявив Reuters, що наступного року компанії буде складно покращити показники на фоні дефіциту, вартості матеріалів і логістичних проблем. За його словами, 2022 фінансовий рік буде для компанії “ще складнішим” за попередній, а зростання витрат компанії продовжиться. “Ефект глобальної кризи постачання та високих цін на енергоносії зберігатиметься досить довго”, — додав він.

У середині жовтня IKEA попередила, що дефіцит продукції в її магазинах триватиме до середини 2022 року. За словами голови Inter IKEA Джона Абрахамссона Рінга, через проблеми з доставкою компанія змушена зосередитися на постачаннях у магазини лише найпопулярніших товарів.

Згідно зі звітом компанії, чистий прибуток Inter IKEA за 12 місяців до 31 серпня знизився на 17% — до €1,4 млрд, а онлайн-продаж і продаж у магазинах мережі зріс на 6% — до €41,9 млрд.

“Inter IKEA розробляє та постачає продукцію для магазинів, а також отримує ліцензійні платежі обсягом 3% від ритейлерів — це від обороту за використання свого бренду та концепції”, — зазначає FT.

Раніше Investory News писали, що IKEA перенесе виробництво з країн Східної Азії до Туреччини. Компанія вже експортує з неї втричі більше, ніж імпортує.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram