Новини
22 Червня 2021
835

IKEA і Фонд Рокфеллерів інвестують $1 мільярд у зелену енергетику

Організації створять спільний Фонд і до кінця року сподіваються залучити $10 мільярдів

Благодійний підрозділ IKEA і Фонд сім’ї Рокфеллерів (RFF) створять фонд для підтримки проєктів, пов’язаних з відновлюваними джерелами енергії. Вони виділять на ці цілі $1 млрд і планують залучити ще $10 млрд від міжнародних організацій до кінця року, повідомляє Financial Times.

Засновники фонду планують вкласти в нього по $500 млн з метою скоротити викиди парникових газів на 1 млрд т і спробувати вивести з енергетичної бідності понад 1 млрд людей у ​​країнах, що розвиваються, зокрема Індію, Нігерію та Ефіопію.

За словами президента Фонду сім’ї Рокфеллерів Раджива Шаха, ця ініціатива може бути комерційно вигідною. Початковий ризик фонду становить $1 млрд, при цьому згодом організація може “розблокувати” ще десятки мільярдів доларів.

“Ми бачили, як це працює в Індії. Ми знаємо, що потрібно, щоб домогтися успіху”, — додав він.

Виконавчий директор IKEA Foundation Пер Хеггенес сказав виданню, що ініціатива дасть можливість протистояти двом найбільшим загрозам у країнах, що розвиваються: бідності та зміни клімату.

Як зазначає FT, інвестиції в поновлювані джерела енергії стали великим бізнесом в Європі та США, однак IKEA та RFF прагнуть зробити щось подібне з більш дрібними проєктами на ринках, що розвиваються. Інтерес для фонду представляють проєкти у сферах сонячної та гідроенергетики.

Фонди заявили, що вже підписали угоди з Міжнародною фінансовою корпорацією, що входить до структури Світового банку, і Міжнародною корпорацією фінансування розвитку США. Вони також висловили надію на те, що участь IKEA в проєкті дозволить залучити до роботи і європейські організації.

До кінця року засновники нового фонду планують отримати $10 млрд, а потім запросити комерційних інвесторів для підтримки окремих енергетичних проєктів. На думку Шаха, зрештою обсяг фонду може збільшитися до $100 млрд і навіть до $1 трлн.

За підсумками 2020-го фонди зеленої енергетики стали найбільш прибутковими в США. На першому місці виявився фонд Invesco Solar з активами на $3,7 млрд. До кінця 2020 року він подорожчав на 238%. Серед основних активів фонду — два виробники сонячної енергії для житлових будинків: Enphase Energy (подорожчала на 600%) і Sunrun (400%).

Нагадаємо, Нідерланди, де розташований один із головних хабів з торгівлі природним газом у світі TTF, планують створити біржу водню — проєкт вже отримав назву HyXchange.

Тим часом влада Естонії схвалила використання на громадських дорогах безпілотного шаттла, що працює на водневому паливі. Він являє собою мікроавтобус, розрахований на шість осіб.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram