Драйв
3 Серпня 2020
2 545

Іграшка для дорослих: Як мільярдери переробляють військові кораблі на супер’яхти

Вони впевнені, що немає нічого надійнішого старого перевірено судна, але в новому “вбранні”

Багато супер’яхт, що належать найбагатшим людям світу, раніше були частиною військових і цивільних флотів різних країн, пише Forbes. Мільярдери замість того, щоб побудувати яхту з нуля, витрачають гроші на перебудову старих човнів.

Яхтовий брокер Burges виставив на продаж 70-метрову яхту Olivia, що належить ізраїльському мільярдерові Еялю Офер. Він зробив Olivia з радянського судна-шпигуна і тепер продає човен за $24 млн.

Olivia була побудована на фінській корабельні в 1972 р. на замовлення СРСР і мала ім’я “Валеріан Альбанов” на честь штурмана, який брав участь у полярній експедиції на шхуні “Свята Анна” в 1912-1914 рр. “Валеріан Альбанов” вистежував ворожі підводні човни в північних морях.

У 1999 р. судно продали в Норвегію, де його перейменували та переобладнали для круїзних рейсів в арктичних районах, а у 2010 р. його власником став Еяль Офер, який і перетворив колишній корабель-шпигун в яхту.

За словами брокера компанії Imperial Yachts Олександра Каєва, на такі проекти вирішуються справжні мрійники-ентузіасти, готові витратити значну суму й чимало часу на здійснення мрії.

“У такій яхті має бути щось особливе. Наприклад, Olivia 39 років працювала як гідрографічне судно, вона має відмінне мореплавство та автономність. У неї до сих пір досить класичний дизайн, який не потрібно було суттєво модернізувати. Більш того, подібні цивільні або військові судна, як правило, мають ряд незаперечних переваг”, — каже він.

Так, колишній “Валеріан Альбанов” має льодовий клас, на ньому можна ходити по північних морях, він стійкий до штормів, дальність ходу судна досягає 15 000 морських миль.

Це досить рідкісні якості, будувати таке судно з нуля — дуже коштовна справа. Власник Olivia у 2020 р. побудував для себе нове експедиційне судно (88 м), вартість його оцінюється в $200 млн.

Як пише видання, супер’яхти зі старих суден, будь то цивільних або військових, переробляють нечасто. Ідея перебудови зі старого в новий в основному пов’язана з дефіцитом бюджету на будівництво судна з нуля, оскільки витрати на так звані conversion boats багато нижче і часто терміни переробки менше.

У старе судно вносять сучасну інженерію, електроніку, радіолокаційне та супутникове обладнання, роблять новий інтер’єр і, якщо буде потрібно, відновлюють корпус. В результаті народжуються шедеври для справжніх цінителів.

Свій нинішній вигляд Olivia придбала у 2011 р. Зараз там — п’ять гостьових кают, кінотеатр і особистий кабінет власника, джакузі на 12 персон і шезлонги на палубі. Інтер’єр оживили яскраві предмети сучасного мистецтва з колекції власника.

Про минуле судна нагадує оригінальний компас на пеленгаторній палубі під навігаційним містком.

Судно оснащене дизельним двигуном Deutz потужністю 2000 к. с., який забезпечує максимальну швидкість 15 вузлів. Корпус льодового класу дозволяє ходити у високих широтах. Для протидії хитавиці на ходу і на якорі яхта оснащена висувними стабілізаторами Rolls-Royce.

Перетворення в цехах Icon Yachts голландського криголамного вантажного судна Sanaborg (2012 р.) в яхту Ragnar (2020 р.) тривало майже три роки. Його довжина становить 68 м.

Судно отримало значно збільшену надбудову, яка дозволила розмістити шість кают, зокрема просторі апартаменти власника. Частина бункерувальних танків була демонтована, і простір, що звільнився, зайняли просторий спортзал з одного борту і зона спа з хамамом, масажним кабінетом і сауною — з іншого.

На кормі розмістився вертолітний майданчик, а під нею — гараж для тендерів та “іграшок”, серед яких міні-субмарина U-Boat Worx і швидкісний гусеничний всюдихід Ripsaw EV2.

Ragnar — перша супер’яхти з класифікацією LY3 і льодовим класом 1A Super, здатна здійснювати навігацію при температурі -35 ° C і рухатися крізь півметровий шар льоду зі швидкістю 4 вузли.

Колись 71-метрова Enigma XK (2013 р.) мала назву Norma (1987 р.) і служила патрульним кораблем у британських Військово-морських силах.

Перетворення судна зайняло понад два роки. За цей час на ньому зрізали й встановили заново 70 т сталі, проклали 35 км електричного кабелю, врізали 27 додаткових вікон, зробили новий інтер’єр, встановили сучасну техніку й електроніку. На яхті можуть розміститься 12 гостей і команда з 21 осіб.

Апартаменти власника з величезною терасою зараз розміщені в носовій частині верхньої палуби, де раніше була каюта капітана, а колишній зал офіцерського клубу став основним салоном. Яхта здатна розганятися до 18 вузлів, запас ходу складає значні 12 000 миль.

Колишній фрегат ВМС Нідерландів “Піт Хейн” (1978 р.) довжиною у 141 м, здатний розганятися до 34 вузлів, у 1998 р. був переведений на службу у військово-морський флот Об’єднаних Арабських Еміратів.

Через 10 років після того як корабель списали з військової служби, емір Хамдан бін Заєд бін Султан Аль Нахайн вирішив зробити з нього супер’яхту Yas.

На місцевій судноверфі з фрегата зрізали всі настройки, побудували з композитних матеріалів нові, замінили двигуни. Над дизайном інтер’єру та екстер’єру попрацювала французька Pierrejean Design Studio.

Після спуску на воду човен посів шосте місце в списку найдорожчих яхт світу. На Yas можуть розміститися 60 гостей, їх буде обслуговувати команда з 56 осіб. Автономно човен може пройти 5000 миль, її максимальна швидкість 26 вузлів.

Колишній канадський 99-метровий фрегат HMCS Stormont (1943 р.) в роки Другої світової війни брав участь в арктичних конвоях, які доставляли по ленд-лізу військові вантажі в Мурманськ.

Але прославилося судно не цим. Після війни за $34 тис. його купив грецький судновласник Аристотель Онассіс, який перетворив бойовий корабель в розкішну яхту Christina O.

На яхті гостювали Вінстон Черчилль, Джон Кеннеді, Френк Сінатра, Рудольф Нурієв, на ній поєдналися шлюбом Грейс Келлі з князем Монако і Жаклін Кеннеді з самим Онассісом.

Після смерті Аристотеля його дочка Христина подарувала яхту уряду Греції, який в кінці 1990 рр. продав другу сім’ї Онассісів Джону Полу Папаніколау. Новий власник витратив на модернізацію судна $50 млн. Зараз Christina O можна взяти в чартер за €560 тис. на тиждень.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram