Думки
25 Лютого 2021
837

Ігнасіо Гафо: Програми MBA адаптуються до нових технологій і дедалі більше експериментують з форматами

Заступник декана в IE Business School, експерт з EdTech, професор і викладач у сфері маркетингу, B2B та управлінні змінами — про те, що становить собою бізнес-освіта в постіндустріальну епоху та чому поділ на офлайн і онлайн відходить у минуле

За оцінками Harvard Business Review, третина топменеджерів найбільших світових компаній має ступінь MBA. У більшості випадків бізнес-освіта стає драйвером кар’єрного росту — за словами 71% випускників, отримання ступеня допомогло їм піднятися кар’єрними сходинками.

Проте бізнес-школи часто піддаються критиці. Наприклад, нещодавно Ілон Маск заявив, що кількість фахівців зі ступенем MBA, яка постійно збільшується, призводить до зростання бюрократії у компаніях. На його думку, менеджери занадто захоплені нарадами та фінансовими питаннями, а на інновації у них не вистачає ресурсів.

Проблема, про яку говорить Маск, пов’язана із застарілим форматом освіти в багатьох бізнес-школах: часто вони роблять ставку на прикладні навички, але не розвивають у студентів візіонерські якості та soft skills. Втім, така модель йде в минуле, а підхід до бізнес-освіти змінюється, також і за рахунок розвитку нових технологій.

Що вплинуло на еволюцію MBA-освіти?

Перші освітні програми з бізнес-адміністрування з’явилися у період індустріалізації на рубежі XIX-XX ст.: тоді всюди будувалися фабрики, робоча сила мігрувала в міста, а на виробництвах впроваджували революційні на той час технології. Підприємства потребували керівників нового типу та нових методів управління, і перед ними стояло два головних завдання: підвищення продуктивності та масштабування бізнесу.

У постіндустріальну епоху ці завдання, як і раніше актуальні, але підприємства стикаються з новими челленджами. І головний виклик — цифрова трансформація. Сьогодні керівник повинен володіти не тільки прикладними навичками, а й soft skills, а також дослідити технологічні тренди, розширювати мережу контактів і постійно експериментувати.

MBA-програми теж еволюціонували — студенти вже можуть самостійно вибудовувати освітню траєкторію, кастомізувати розклад, а головне — навчатися в онлайн-форматі. Скоротився й термін навчання — у деяких бізнес-школах ступінь можна отримати всього через 1,5 роки.

На специфіку сучасних MBA-курсів вплинули й демографічні тренди. Середній вік студентів бізнес-шкіл — 27-29 років, тому наразі більшість учнів — це мілленіали.

За інформацією Pew Research Center, представники цього покоління захоплені навчанням і саморозвитком більше, ніж їх попередники. Вони хочуть навчатися у динамічному середовищі та сподіваються на швидкий результат, але при цьому розраховують на індивідуальний підхід, регулярний контакт із викладачем і фідбек.

Ще одна особливість мілленіалів — це інтерес до ігрових механік і цифрових технологій. Освіту вони сприймають не як повинність, а як захопливий процес, в який хочеться занурюватися. При цьому мілленіали (а разом з ними й покоління Z) не поділяють світ на реальний та віртуальний — кордони між офлайн і онлайном здаються їм умовними.

Дослідження показують, що мілленіали віддають перевагу змішаним освітнім форматам. Наприклад, відвідують живі лекції, але над проєктами працюють віддалено, спілкуючись в Slack і Zoom. Такий підхід дозволяє поєднувати роботу та навчання, а у випадку з MBA багато студентів продовжують працювати у штатному режимі.

Що лежить в основі сучасного підходу до MBA-освіти?

З огляду на переваги мілленіалів, разом з командою IE University ми розробили нову концепцію Liquid learning — це гнучка модель навчання, за якої освітнє середовище постійно змінюється та збагачується завдяки новим технологіям. Онлайн і офлайн-практики не розмежовуються, а співіснують так само як навчальні та позакласні заходи. Прикладні та гнучкі навички студенти освоюють одночасно при роботі над проєктами, під час дебатів і групової роботи.

Такий формат дозволяє комбінувати декілька педагогічних методів. Наприклад, для розвитку лідерських якостей корисно брати участь у живих тренінгах, тоді як розбирати питання економіки та управління студенти можуть в онлайн-режимі на віртуальних семінарах.

У процесі змінюється і роль викладача: він стає фасилітатором та архітектором освітнього процесу, який може кастомізувати навчальну програму та адаптувати її з урахуванням різних груп.

Щось схоже на модель Liquid learning впроваджують й інші бізнес-школи. Наприклад, Стенфордська вища школа бізнесу запустила онлайн-програму Stanford LEAD, в якій поєднані різні педагогічні методики та технології. Цікаво, що спочатку саме американські школи виступали драйвером EdTech-інновацій, але з часом інноваційні освітні проєкти стали частіше з’являтися в Європі — наприклад, в IE Business School, Імперському коледжі Лондона та Норвезькій школі менеджменту BI.

Поява гібридних освітніх форматів стала можливою завдяки розвитку нових технологій: у першу чергу машинного навчання, віртуальної та доповненої реальності. Частина з них вже застосовується в бізнес-школах у всьому світі.

Які технології допомагають студентам сучасної MBA-освіти

Ознайомившись із власним досвідом і ринком MBA, ми виділили п’ять найперспективніших технологій у сфері бізнес-освіти, які відповідають концепції Liquid learning.

Голограми та роботи. Одним із перших проводити експерименти з голографічними технологіями почав альянс бізнес-шкіл FOME. Так, Імперський коледж Лондона почав створювати голограми викладачів для проведення живих лекцій. Лектор може перебувати у будь-якій точці світу, але при цьому віртуально присутнім на занятті та навіть відповідати на запитання студентів у режимі реального часу.

Технологія дозволяє поєднати переваги онлайн та офлайн-форматів, а також вибудувати контакт між викладачем і студентами. Слухачі лекції не дивляться в екран ноутбука та планшета, а спостерігають за викладачем, що позитивно позначається на залученості.

Ще одна інновація — це роботи для телеконференцій, якими можуть користуватися як студенти, так і викладачі. Вони являють собою пересувні модулі з дисплеєм, на який виводиться зображення з вебкамери користувача. Це дозволяє лекторам проводити заняття віддалено, але при цьому вільно переміщатися аудиторією.

Роботи також дають перевагу студентам з інвалідністю: формально перебуваючи вдома, вони можуть активно брати участь у дебатах, виступати публічно та більш активно залучатися до навчального процесу. З огляду на цей тренд, в IE Business School ми розробили гнучке середовище WOW Room — у нього можна інтегрувати будь-які технологічні рішення, зокрема підключати роботів або запускати голограми.

Інтерактивні дошки. Сучасні студенти не хочуть пасивно “здобувати знання”: для них освіта — це подорож, у якій вони не спостерігачі, а протагоністи. Тому в програму важливо включати інтерактивні елементи: проводити опитування під час лекцій та пропонувати нестандартні завдання, які потрібно вирішити тут і зараз.

Наприклад, ми надаємо студентам бізнес-школи доступ до карти, на яку нанесені основні елементи міської інфраструктури: магазини, кафе, університети, фітнес-клуби та визначні пам’ятки. Потім ми пропонуємо побіжно вивчити карту й визначити оптимальні локації для запуску нового бізнесу, а головне — аргументувати свою позицію. Це прокачує навички прийняття рішень і допомагає швидше адаптуватися до реального бізнес-середовища.

Розпізнавання емоцій. Жоден EdTech-проєкт сьогодні не обходиться без аналітичних інструментів. Важливо постійно аналізувати рівень залученості й активності студентів, щоб зрозуміти, які педагогічні прийоми ефективні, а які — ні.

У WOW Room ми використовуємо розпізнавання емоцій за обличчям: нейромережа вивчає вирази студентів і відстежує здивування та радість. Зазвичай ці емоції вказують на залученість, тому на основі даних можна скласти графік уваги кожного студента. Це допомагає коригувати навчальну програму та вдосконалювати методики з урахуванням отриманих відомостей.

Віртуальні симуляції. Імерсивні лекції та заняття у віртуальній реальності дозволяють максимально зануритися у навчальний процес, а головне — прокачують одночасно й прикладні та гнучкі навички. Студент може відправитися на віртуальну екскурсію на фабрику та детально вивчити всі виробничі процеси — у майбутньому це допоможе приймати більш виважені управлінські рішення.

Раніше MBA-програмам не вистачало якраз такої польової практики. На цю проблему вказує також Ілон Маск. “Я можу вдосконалити процеси, тільки якщо спускаюся в цех. Тому виходьте на передову, а не відсиджуйтеся у своїх кабінетах”, — радить голова Tesla топменеджерам.

Бізнес-симуляції не обмежуються тільки VR і AR: залучати студентів до управлінських процесів можна за допомогою ігор. Наприклад, у Startup Company гравці будують віртуальну компанію та ведуть її до успіху— або до розорення.

Онлайн-дебати. Як показав досвід 2020 року, семінари в Zoom не найефективніший освітній формат. Студенти втомлюються постійно дивитися в екран, їм не вистачає інтерактиву, а їхня увага швидко розсіюється.

У MBA-програмах дебати та дискусії грають особливо важливу роль, тому необхідно створити умови для продуктивного спілкування. У першу чергу потрібно виділити фігуру викладача — для цього якраз можуть використовуватися роботи та голограми.

Наступний крок — створення середовища для дебатів. Наприклад, ми використовуємо 360º екран з роздільною здатністю 8K — він дозволяє виводити на дисплей трансляції з 60 веб-камер. Таким чином, студенти можуть брати участь в онлайн-дебатах без будь-яких обмежень. Більш того, в процесі виступу окремих команд інші учні можуть ділитися реакціями та ставити запитання.

Нові технології в MBA — це природний етап еволюції бізнес-освіти. Але події 2020-го прискорили процес: бізнес-школи частіше стали робити ставку на онлайн-формати, використовувати нові технології та досліджувати нові аналітичні інструменти.

При цьому курси MBA мають більший попит: як показує статистика, в періоди фінансової кризи інтерес до бізнес-освіти зростає — і 2020 рік не став винятком.

Завдання бізнес-шкіл сьогодні полягає не стільки в створенні самих технологій, скільки в розробці середовища, яке в майбутньому дозволить експериментувати з новими технологіями — навіть якщо зовнішні обставини змінюватимуться, освітня програма швидко адаптується до змін. 

Джерело: Rusbase

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram