Новини
5 Листопада 2020
854

IFC оцінює потенціал України з випуску “зелених” облігацій на рівні $73 мільярдів

Світова емісія таих облігацій прогнозується на рівні $350 мільярдів

Потенціал України в залученні коштів шляхом випуску “зелених” облігацій оцінюється в $73 млрд до 2030 р., повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на пресс-службу Міністерства енергетики України.

“Україна має великий потенціал залучення “зеленого” фінансування. За оцінками IFC, тільки до 2030 р. країна здатна залучити близько $73 млрд. І “зелені” облігації — саме той інструмент, який може створити мультиплікаційний ефект залучення фінансування”, — зазначив заступник міністра енергетики Ярослав Демченков.

Згідно з повідомленням, розроблений Міненерго і Держенергоефективності проект Концепції впровадження та розвитку ринку “зелених” облігацій проходить процедуру узгодження.

При цьому в Міненерго зазначили, що розраховують на залучення до реалізації цього проекту міжнародних фінансових інститутів — МФК, ЄБРР, Світового банку, а також локальних “зелених” банків, що, на його думку, створить можливості для початку роботи цього фінансового інструменту.

Зазначається, що у 2020 р. світова емісія “зелених” облігацій прогнозується на рівні $350 млрд, що на 40% вище показника 2019 р., який оцінюється в $250 млрд.

Держенергоефективності в серпні повідомив про розробку проекту Концепції ринку “зелених” облігацій і закликало муніципалітети готувати пілотні проекти їх випусків.

У ньому також підкреслили, що після підписання президентом України закону №738-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій і введенні нових фінансових інструментів” “зелені” облігації вперше вводяться в обіг як окремий клас цінних паперів і встановлюються правила гри для учасників цього ринку.

Національна комісія з цінних паперів і фондового ринку України та Міжнародна фінансова корпорація (IFC) з групи Світового банку підписали договір про співпрацю. Вони будуть працювати над впровадженням в Україні стандартів “зеленого” фінансування з акцентом на “зелені” облігації.

Нагадаємо, китайська компанія Power China й українська WindFarm, що займається вітровою енергетикою, підписали контракт, яким передбачається будівництво великої вітрової електростанції потужністю 800 МВт на території Донецької області.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram