Новини
31 Січня 2021
705

Ідеальний гардероб: Розробник за три роки аналізу вивів формулу найкращого одягу

Головна рекомендація — купувати те, що подобається найбільше та уникати речей для особливого випадку

Протягом трьох років розробник і консультант з бізнес-дизайну Олоф Ховерфельт тестував свій одяг на знос і розкрив головні помилки шопінгу. Тепер він розуміє, які дорогі речі купувати вигідніше, що саме любить носити та економить на придбанні речей, які б валялися у шафі без діла або швидко зношувалися, повідомляє Reactor.

Ховерфельт зібрав у щоденнику 426 предмети з 300 тисячами міток щодо того, як часто використовував ту, чи іншу річ. Гардероб був розділений на 12 категорій: куртки та худі, блейзери, трикотаж, сорочки, футболки, штани, шорти, ремені, шкарпетки, взуття, спідню білизну, сорочки та боксери. Спортивний одяг не входив до набору “повсякденного” одягу.

Герой матеріалу записував кожну придбану річ та її ціну, щоб обчислити “вартість зносу” (Cost Per Wear) за один день. За його словами, чим вище “популярність” речей, які носяться щоденно, тим краще: це говорить про те, що вони подобаються власнику та добре поєднуються з іншими предметами гардеробу.

Завдяки отриманим даним він з’ясував, який одяг було куплено даремно, а який — став його улюбленим. Так Ховерфельт зрозумів, що іноді придбання дешевого одягу обходилося йому занадто дорого. Він порівняв кросівки Converse за €90 і аналогічне взуття марки MyWear за €30. Недорогі кросівки зносилися набагато швидше, тому висока ціна Converse була виправданою.

Крім того, він проаналізував і дорогі покупки, зокрема, незвичайні сорочки. Чоловік зробив підрахунки та прийшов до наступного висновку: оскільки такі речі носяться рідко, вони багато років зберігаються у гарному стані, а їх вартість не сильно позначається на бюджеті.

“Мені подобаються мої модні сорочки, і тепер, коли я це бачу, мене влаштовує ціна. Це усвідомлений вибір. І заодно зникло почуття провини з приводу того, наскільки розумно їх купувати”, — зауважує Ховерфельт.

Він і надалі планує вносити дані до графіка й покращувати покупки. Також докладніше вивчатиме показник стійкості — розробник планує враховувати показники ваги та складу матеріалів під час вимірювання ефективності одягу.

Ідеальний гардероб — поради щодо поповнення запасів у шафі:

• Знайдіть те, що вам потрібно, а потім купуйте тільки це. Звучить просто, але є велика різниця між реальною потребою через два тижні і “мені це потрібно!”, перебуваючи в магазині.

• Зосередьтеся на використанні, а не ціні. Використання — цінність, як і в разі будь-якого компромісу між ціною та якістю, спочатку потрібно шукати якість, а потім думати про обмеження витрат. Дорожчий одяг може бути дешевшим.

• Уникайте одягу “другого рівня”. Це речі, які начебто й гарні, але їх ніколи не надягають, бо є щось схоже, але трохи краще. Є сенс мати тільки улюблений одяг.

• Уникайте одягу для рідкісних випадків. Прагніть, щоб він був максимально сумісним один з одним і створював безліч комбінацій.

• Створіть максимальну сумісність між категоріями. Один зі способів — обмежити колірну палітру речей. Несумісні речі збільшують розмір гардероба, зменшують використання та ефективність. Також це знижує когнітивне навантаження на пошук відповідних комбінацій.

• Купуйте надовго. Деякі високоякісні товари, можливо, доведеться носити роками, щоб вони стали ефективними.

• Дбайте про одяг. Постійний догляд і невеликі виправлення можуть подвоїти термін служби речей. Також є сенс ремонтувати хороші речі у кравця, наприклад, можна замінити блискавки — це найчастіші вбивці одягу.

• Знайте, коли продавати. Попри прагнення користуватися речами як можна довше, існує межа, після якої це просто невигідно. Позбавляючись предмета не варто звинувачувати себе — він добре послужив.

• Одяг має гарно виглядати. Складати його у гардероб повинно бути так само приємно, як і ходити по магазину.

• Прийміть свою слабкість, бо у всіх вона є. І попри оптимізацію витрат на одяг, все одно є щось, що хочеться купувати більше, ніж необхідно.

Раніше Investory News писали, що після пандемії люди частіше одягатимуться в гарний та діловий одяг, оскільки коронавірус залишив слід у виробництві класичних костюмів.

Тим часом у H&M створили апарат, що переробляє старий одяг у новий. За п’ять годин і $16 поношений светр може перетворитися у шарф або дитячу ковдру.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram