Думки
8 Червня 2021
1 436

Іцхак Адізес: Якщо ви маєте чимало проблем — це означає, що ваш бізнес зростає та стає кращим

Один із провідних світових експертів у сфері підвищення ефективності ведення бізнесу та урядової діяльності  про те, як вижити й стати сильнішими в умовах високої турбулентності

У 2009 році світ переживав глибоку фінансову кризу. Він торкнувся всіх і кожного, та першою чергою позначився на компаніях, які трансформуються під впливом що більшої конкуренції в умовах стрімких і безперервних економічних, політичних і технологічних змін, — на тих, що мають потребу в кредитах, щоб розвиватися.

Як правило, люди не люблять кризи. Хоча в словнику написано, що криза — це перелом або вирішальний момент, який докорінно змінює ситуацію — на гірше або на краще, — для багатьох це слово має негативну конотацію.

Слово “криза” асоціюється у людей з катастрофою. Більшість боїться цього, першочергово це стосується керівників компаній, які зобов’язані піклуватися про добробут організації.

Однак такий підхід є помилковим. І ось чому. Проведу таку паралель.

Напевно ви пам’ятаєте, як у дитинстві батьки говорили вам: “Не можна після гарячого душу виходити на холод! Ти застудишся!”. Я думав, чому повинен застудитися, якщо вийду на мороз з мокрим волоссям, тоді як у Фінляндії та Росії люди паряться у лазні, а потім, гарненько пропотівши, валяються в снігу? І це дає їм заряд бадьорості. Жителі Сибіру, ​​зокрема люди похилого віку, прорубують ополонку на озері або річці та пірнають у крижану воду, щоб відчути прилив сил. Наслідуючи їхній приклад, я б, швидше за все, схопив запалення легень і помер.

Чим ми відрізняємося одне від одного? Варто розуміти, що ми хворіємо не через холоди, а через різку зміну температур. І все ж це не пояснює, чому фіни відчувають від зміни тепла та холоду приплив бадьорості, а я за таких умов занедужаю. Усе залежить від опірності організму. Якщо ваш організм міцний, зміни загартовують вас. Але, якщо ви слабкі, то можете померти.

Це стосується не тільки людей, але й організацій. Ті, що готові до змін, міцніють в епоху змін. Непідготовлені хворіють і ризикують збанкрутувати. Що таке міцний організм? Чи означає це накачані м’язи? Ні. Це означає, що організм досить сильний, щоб витримати зміни. Мова йде не про фізичну силу, а про здатність справлятися зі змінами.

Те ж саме стосується й організацій. Щоб зрозуміти, що значить “мати сильну організацію”, яка здатна впоратися зі змінами, спочатку потрібно поговорити про те, яким чином зміни викликають організаційні “захворювання”. Зрозумівши причини проблем, що породжуються змінами, ми зможемо знайти відповідні ліки.

Природа змін, а також їх наслідки

Зміни відбувалися завжди, протягом мільярдів років. Новим є тільки те, що їх темпи зростають. Зміни стають стрімкішими… Покоління наших дідів обирало всього одне стратегічне рішення за все життя (переїхати до нового міста, змінити роботу тощо), а наші батьки приймали такі рішення раз на п’ятнадцять-двадцять років.

Ми приймаємо рішення такого роду раз на десять років, а нашим дітям, швидше за все, доведеться робити це щорічно.

Прискорення змін має певні наслідки. У період змін постає питання: як вчинити в новій ситуації, як реагувати на нові події? Коли швидкість змін зростає, проблеми виникають частіше. У кожного з’являється більше проблем, ніж він може розв’язати. Люди не встигають за подіями та відчувають більший стрес.

Але що відбувається, коли ми розв’язуємо проблему? Будь-яке рішення призводить до нових змін, які своєю чергою породжують нові проблеми. Отже, чим більше проблем ми розв’язуємо… тим більше проблем маємо. А це означає, що у нас завжди будуть проблеми.

Чому не можна обійтися без проблем? Часом людям здається — якщо вони підкорятимуться якійсь певній системі, релігії, книзі, визначеній ідеології — тобто діятимуть відповідно до тих або інших правил — у них більше не буде проблем. Це обіцяє будь-яка релігія та будь-яка політична ідеологія. Однак це утопія. Насправді ваші проблеми закінчаться, лише якщо припиняться зміни. А останнє означає, що ви … мертві. Мертві!

Задумайтеся про це. Найспокійніше місце у місті — це кладовище. Там нічого не відбувається. Жити за визначенням — значить мати проблеми. Якщо у вас немає проблем наразі, не хвилюйтеся, вони скоро з’являться.

Життя — це проблеми. Чому? Тому що зміни породжують проблеми, а зміни — це життя. Якщо набрати в Google прислів’я “Life’s a bitch and then you die” (“Жити шкідливо, від цього вмирають”), система видасть на цю фразу приблизно 2,7 млн ​​відповідностей. Якщо зміни припиняться, припиниться саме життя, й лише це позбавить нас від проблем. Принаймні так ми вважаємо, оскільки до цього часу ніхто не повертався з того світу, щоб переконати нас у протилежному.

Компанія одного з моїх клієнтів займалася програмним забезпеченням. Вона стрімко розвивалася, темпи зростання становили 100% на рік. Кожен раз, коли її менеджери скаржилися, що у них маса проблем, — а це траплялося нерідко, я говорив: “Чого ви хочете? З такими темпами росту і, отже, змінами у вас неодмінно буде повно проблем. Це нормально”.

Звідси випливає практичний висновок номер один: якщо у вас проблеми — не хвилюйтеся, ви в хорошій компанії. Ви серед живих. Якщо ви переконані, що у вас немає проблем, ваша головна проблема в тому, що ви не усвідомлюєте свої проблеми.

Мати проблеми цілком закономірно. З цим ми вже розібралися. Однак, якщо ви не справляєтеся з проблемами, викликаними змінами, значить, у вас є проблема аномального характеру. І якщо ви не розв’язуєте аномальні проблеми такого роду, з часом вони можуть стати фатальними.

Подібне відбувається з великими автомобільними компаніями Детройта. Вони так довго не бажали реагувати на потреби ринку, що тепер їх не врятують жодні кредити та субсидії. Чому? Тому що вони ухилялися від розв’язання закономірних проблем, і тепер, схоже, стали фатальними.

Гострота проблем змінюється з часом. Однак не варто думати, що чим масштабнішою є проблема, тим гіршою є ситуація. Якось раз під Новий рік я розіслав всім своїм клієнтам вітальні листівки. Я побажав їм щасливого та плідного нового року: “Нехай наступного року ваші проблеми будуть більш масштабними, ніж у році, що минає…”. А внизу дрібними літерами додав: “… І нехай їх рішення буде успішним”.

Ваші масштаби визначаються масштабом проблем, які ви здатні розв’язати. Тому, якщо ваші проблеми стають більшими, це ознака зростання.

Припустимо, цього року перед вами стоїть проблема домогтися успіху в регіональних продажах. Декілька років по тому у вас з’явиться проблема управління в масштабах країни, потім проблема управління міжнародною компанією і, нарешті, проблема перетворення компанії в транснаціональну корпорацію.

Проблеми робляться більшими, оскільки ви беретеся за більші масштабніші завдання. Ви ростете. Якщо ваші проблеми дрібнішають, значить, ваші сили йдуть на спад. Ви старієте. І, зрозуміло, якщо ви не здатні розв’язати проблеми, які стають більшими, це означає, що ви вмираєте.

Чи здатні ви впоратися зі змінами? Усе залежить від вас. Якщо ви здатні успішно розв’язувати проблеми, вони перестають бути проблемами. Вони стають можливостями, оскільки насправді будь-яка проблема — це можливість. У китайській мові поняття “проблема” та “можливість” позначаються одним словом. Між ними немає різниці! Погодьтеся, що це логічно.

Що таке ваша можливість? Це проблема вашого клієнта або конкурента. Проблеми інших стають вашими можливостями. А що таке можливість вашого конкурента? Ваша проблема, яку він вміє розв’язувати краще вас. Але навіщо дозволяти іншим використовувати вашу проблему? Чи не краще перетворити її у свою можливість?

Майте на увазі: зміна може обернутися проблемою або можливістю залежно від того, як ви зробите. Нова ситуація немов запитує: “Чого ти хочеш? Я можу стати проблемою, а можу перетворитися в можливість. Тобі вирішувати. Якщо ти не будеш робити того, що слід, я перетворюся на проблему. Якщо ти відреагуєш правильно, я стану можливістю. Як мені бути?”. Але як бути з кризами? До цього часу ми говорили про проблеми, викликані змінами.

Генрі Кіссінджер якось сказав, що проблема, яка залишається поза увагою, в перспективі перетвориться в кризу. І це розумно, чи не так? Нинішня світова фінансова криза виникла не минулого тижня й не місяць тому. Вона розпочалася з проблем, які довгий час залишалися поза увагою. Проблеми схожі на тінь. Якщо ви намагаєтеся наздогнати їх, вони вислизають. Але, якщо ви біжите від них, вони переслідують вас і рано чи пізно наздоганяють.

Іншими словами, якщо ми ігноруємо свої проблеми та розв’язуємо їх недостатньо оперативно, вони розростаються та у підсумку перетворюються в кризу.

Криза має ті ж риси, що й проблеми, викликані змінами, за винятком того, що криза носить гостріший характер — це корінні зміни, які тягнуть за собою більш серйозні наслідки для організації. Слабкий гине швидше. Щоб домогтися успіху, слід приймати більш дієві та оперативні заходи. Чим довше ми тягнемо час, відкладаючи розв’язання проблеми, тим вище ймовірність того, що вона перетвориться в кризу і нам доведеться махати кулаками після бійки.

З тим самим успіхом можна їхати вперед, дивлячись у заднє скло. Пам’ятайте, що зміна зовнішніх умов, яка викликає кризу, відбивається не тільки на вас, але й на ваших конкурентах. Перед усіма постає одна й та ж проблема або відкривається одна й та сама можливість. Хто виживе? Той, хто сильніший.

У період кризи слабкі гинуть швидше, а сильні розвиваються стрімкіше. Щоб криза стала для вас можливістю, потрібно стати сильнішими, оскільки доля слабких — загибель. Майте на увазі: оскільки проблеми — це можливості, а криза — це більш гостріша проблема, криза відкриває ширші можливості.

Практичний висновок номер два: криза сприяє неперевершеним лідерам і компаніям — тим, що блискуче справляються зі змінами, оскільки в період кризи слабкі конкуренти вимирають, звільняючи ринок.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram