Бiзнес
11 Грудня 2020
2 235

І “корона” не завадить: Як світові ресторани швидкого харчування виживають в умовах пандемії

Starbucks, McDonald’s, Dominos Pizza і Papa Johns — чи є перспективи до відновлення у цих компаній?

Цього року коронавірус перевернув з ніг на голову звичний ритм життя у всьому світі. Страждають економіки, бізнес, і звичайні люди. Зокрема величезних збитків зазнали й представники індустрії громадського харчування.

Люди сидять у своїх домівках з метою стримання швидкого розповсюдження вірусу. В результаті ресторани, кафе, заклади швидкого харчування намагаються знайти вихід із ситуації, скорочуючи персонал, перекваліфіковуючись під нинішні потреби або ж найгірше — просто зачиняються.

Однак, останні новини про створення вакцини оживили ринок. Інвестори покладають свої надії, що незабаром розпочнеться кампанія зі щеплення, ситуація стабілізується й економічна активність відновлюватиметься.

У цьому контексті мережі ресторанів громадського харчування розглядаються як барометр готовності споживачів повернутися до нормального життя та знову розпочати витрачати гроші.

Пандемія зі смаком кави 

Starbucks — найпопулярніша мережа кав’ярень зіткнулася з серйозними проблемами на фоні спалаху коронавірусу: американці були змушені переглянути свої споживчі звички та відмовитися від походів до ресторанів.

Минулого місяця гігант відзвітував про третє поспіль квартальне скорочення глобального показника зіставних продажів на 9%. Однак останніми тижнями з’явилися явні ознаки зміцнення становища компанії. Наприклад, сповільнилося весняне падіння продажів, яке було викликане масовими локдаунами. Зіставні продажі на ринку США знизилися на 9%, тоді як аналітики очікували більш серйозної невдачі у цьому напрямку.

Керівництво компанії, яке протягом декількох кварталів відмовлялося публікувати прогнози, тепер упевнене у тому, що найгірше залишилося позаду. Так, топменеджери Starbucks вважають, що у I кварталі 2021 року глобальні зіставні продажі зростуть на 18-23%, а на ринку Китаю темпи зростання можуть досягти 32%. На американському ринку відновлення буде трохи повільнішим: протягом наступного року показники додадуть від 17 до 22%.

Як зазначає генеральний директор Starbucks Кевін Джонсон, стратегія компанії працює. “Я впевнений у тому, що після закінчення пандемії COVID-19 ми станемо сильнішими та стійкішими”, — наголошує він.

Однак деякі аналітики все ж побоюються, що на повне відновлення ланцюжків постачання піде тривалий час, а деякі споживачі можуть назавжди змінити свої звички та відмовитися від відвідування ресторанів. Таким чином, вони не вважають мережу кав’ярень привабливим вкладенням на поточному етапі.

Акції Starbucks, які у березні обвалилися на 36%, повністю відіграли втрати. У четвер, 10 грудня, вони закрилися на позначці $100,40, за місяць додавши понад 12%. Попри усі фактори невизначеності, гігант з Сіетла працює над планом відновлення, який дозволить йому стати ще сильнішим після перемоги над коронавірусом.

Загалом пандемія змусила Starbucks переосмислити ключову концепцію “третього місця” — мається на увазі, коли клієнти можуть розслабитися та відпочити поза межами будинку або роботи. У результаті Starbucks вирішив прискорити процес розгортання мережі точок самовивозу, в яких кавові напої можна буде придбати тільки через вікна видачі.

Для того, щоб звільнити потужності під новий формат кав’ярень, наприклад у таких містах, як Нью-Йорк, Бостон і Чикаго, компанія змушена закрити близько 400 торгових точок.

McDonald’s — на шляху до відновлення 

Наразі McDonald’s входить до списку підприємств, які успішно відновлюють позиції, що похитнулися в умовах пандемії. З 18 березня акції компанії збільшилися на 75%, обігнавши індекс Dow Jones Restaurants & Bars.

Одним з головних чинників успіху у такі складні часи стала велика мережа МакДрайв. Сервісом активно користуються люди, які не бажають заходити до приміщення ресторанів.

У III кварталі динаміка зіставних продажів була позитивною, чому сприяло значне зростання середнього чека, оскільки люди, які живуть і працюють разом, роблять спільні замовлення, а також високе завантаження в обідній час.

Зміни в операційному плані й нові маркетингові напрямки останніх місяців повернули імпульс мережі. Так, співпраця з репером і музичним продюсером Тревісом Скоттом, скорочення середнього часу очікування у МакДрайв, спрощене меню, закриття більшості точок для підвищення продуктивності праці — лише частина факторів, які допомогли наростити продажі.

Крім успішної операційної діяльності, ще одним важливим чинником, на який слід звернути увагу під час вибору фаворита у секторі громадського харчування, є стабільність виплат. McDonald’s розпочав виплачувати дивіденди у 1976 році, і з того часу неухильно їх нарощував.

За поточної прибутковості у 2,31%, MCD щокварталу виплачує інвесторам $1,29 на акцію (з урахуванням 3%-го підвищення у жовтні). Таким чином, і Starbucks, і McDonald’s підійдуть адептам “вартісного” інвестування.

Кожна з цих компаній відрізняється потужним портфелем активів і брендами, які активно впізнають. Вони повинні пережити поточну кризу та стати драйверами зростання у посткоронавірусному світі. Водночас очевидно, що їх фінансові показники нормалізуються не раніше, ніж людство здолає COVID-19.

Отже, акції Starbucks і McDonald’s залишаються хорошим вкладенням для учасників ринку з більш ніж п’ятирічним інвестиційним горизонтом.

Papa Johns — смачної піци

Пережити пандемію та доволі непогано заробити на ній у період карантину, коли попит на доставку ресторанних страв виріс у рази, вдалося й американським Domino’s Pizza і Papa John’s.

Мережі доставки піци з широким покриттям, налагодженою логістикою, продуктом, який популярний для такого формату та онлайн-присутністю опинилися серед небагатьох ресторанних брендів, яким вдалося отримати вигоду серед усього хаосу, що оточує нас цього року.

Згідно з фінансовими результатами за III квартал 2020 року компанії Papa John’s, продажі ресторанів бренду збільшилися на 23,8% у Північній Америці та на 20,7% на міжнародних ринках. У звіті також зазначається, що виторг компанії виріс на 17,1%, до $472, 9 млн, у порівнянні з III кварталом 2019 року.

З 5360 ресторанів, які працювали у 48 країнах було зачинено всього 94 — в основному у Латинській Америці, а також Європі, через відповідну державну політику. У Північній Америці, майже всі традиційні ресторани залишаються відкритими та повністю працездатними.

А от ряд нетрадиційних ресторанів, що, наприклад, розташовані в університетах і на стадіонах, тимчасово закриті. “Однак такі не досить звичні місця розташування не мають великого значення для нашого виторгу й операційних результатів”, — наголосили у компанії.

До речі, на початку листопада 2020 року Рада директорів затвердила нову програму викупу акцій у розмірі до $75 млн, що становить приблизно 3% звичайних акцій компанії, які знаходяться в обігу на даний час.

Що стосується Domino’s Pizza, то згідно із фінансовим звітом, квартальний виторг компанії виріс на 17,9% завдяки збільшенню кількості клієнтів із США, які під час пандемії коронавірусу почали ще більше користуватися сервісом доставки піци.

Чистий прибуток у III кварталі склав $99,1 млн, або $2,49 за акцію, у порівнянні з $86,4 млн або $2,05 за акцію, роком раніше.

Хоча пандемія привела до зростання продажів, вона також збільшила й витрати компанії. Наприклад, підвищення заробітної плати рядових робітників, засоби індивідуального захисту та збільшення допомоги у випадку хвороби обійшлися компанії приблизно в $11 млн.

Крім того, зростання продажів також призвело до збільшення оплати праці, у залежності від продуктивності. “Волатильність на товарних ринках, викликана пандемією, привела до зростання цін на інгредієнти, зокрема сир, на 3,8%”, — пояснили у компанії.

При цьому чисті продажі збільшилися на 17,9%, до $968 млн, перевищивши очікування у $953 млн. А продажі в одних й тих самих магазинах у США виросли на 17,5%.

До речі, на продажі на внутрішньому ринку “позитивно вплинули” зміни у поведінці покупців у результаті пандемії, бо клієнти частіше обирали доставку, а не фізичне відвідування ресторанів. Під час пандемії також збільшилася й кількість учасників лояльності, у результаті все більше клієнтів залишилися й не пішли до конкурентів.

Цікаво, що Domino’s попри пандемію навіть вдалося оновити своє меню — компанія випустила нові та вдосконалені курячі крильця без будь-яких рекламних акцій, оскільки “нова страва й так злітає з полиць”.

Попри позитивні результати станом на 5 жовтня менше ніж 300 міжнародних точок Domino’s було тимчасово закрито. Протягом кварталу компанія назавжди попрощалася зі 126 ресторанами, в основному в Індії, разом з тим додала 83 нових локації. Загалом на початку вересня у Domino’s було 17 256 точок у всьому світі.

Як заявив генеральний директор Рітч Еллісон, компанія переглядає, чи зможе охопити 25 тис. ресторанів у всьому світі до 2025 року. За його словами, зростання торговельних одиниць залишається проблемою через пандемію та пов’язаного з нею будівництва й затримок з видачею дозволів. “Але це більше питання часу, ніж те, чи дійсно попит на компанію вимагає такої великої кількості місць”, — зазначив він.

Цікаво, що інші американські мережі швидкого обслуговування не змогли показати настільки райдужні результати за останні місяці, як вище вказані компанії.

Так, у травні про банкрутство оголосила американська мережа кафе-пекарень Le Pain Quotidien. У червні процедуру банкрутства розпочала мережа ресторанів і розважальних центрів Chuck E. Cheese, на початку липня — компанія NPC International, великий франчайз Pizza Hut (1,2 тис. ресторанів) і Wendy’s (400 ресторанів) у США.

Усього, згідно зі звітом сервісу пошуку й огляду ресторанів Yelp, у Сполучених Штатах за час пандемії назавжди закрилися 16 тис. ресторанів.

Джерело: Investing.com, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram