Новини
13 Квітня 2021
891

Huawei інвестує $1 мільярд у технології для електромобілів

Компанія прагне насамперед конкурувати з американською Tesla

Компанія Huawei Technologies цього року інвестує $1 млрд у розробку електромобілів і технології автопілотування, пише Bloomberg з посиланням на главу компанії Еріка Сюя.

За його словами, технологія автопілота Huawei вже перевершила Tesla: автомобіль китайського виробника може долати без втручання людини понад 1000 км. “Це набагато краще, ніж у Tesla”, — зазначив Сюй.

На початковому етапі Huawei буде створювати безпілотні автомобілі з трьома автовиробниками, уточнив Сюй. Він пояснив, що компанія буде розміщувати свій логотип на автомобілях, які використовують її технологію автономного водіння, як це робить, наприклад, Intel, що виробляє мікропроцесори для комп’ютерів.

Партнерами технологічного гіганта стали китайські автовиробники BAIC Group, Chongqing Changan Automobile і Guangzhou Automobile Group.

“Кількість автомобілів у Китаї збільшується на 30 млн щороку, і це число зростає. Навіть якщо ми не будемо виходити на закордонний ринок, якщо ми зможемо заробити в середньому 10 тис. юанів (приблизно $1,5 тис.) з кожної проданої в Китаї машини, це вже дуже великий бізнес для Huawei”, — заявив Ерік Сюй.

Як пише Bloomberg, минулий рік став найважчим в історії компанії: санкції США серйозно завадили її бізнесу з виробництва смартфонів і зупинили розвиток у сфері виробництва мікросхем і мереж 5G. Раніше адміністрація експрезидента Дональда Трампа звинуватила Huawei в загрозі нацбезпеці й внесла її до чорного списку компаній, яким заборонено доступ до американських технологій. Huawei неодноразово заперечувала ці звинувачення. Через санкції виробник зіткнувся з браком чіпів, що призвело до різкого скорочення поставок його смартфонів.

У 2019 році Huawei спільно з Google розробляла розумний динамік, але проєкт теж довелося згорнути через санкції, повідомляли джерела The Information.

Засновник компанії Жень Чженфей у 2019 році оцінював, що через американські санкції прибуток компанії протягом двох років скоротиться на $30 млрд. Щоб компенсувати хоча б частину недоотриманих доходів, Huawei вирішив стягувати з виробників смартфонів “розумну” плату за використання своїх технологій 5G.

За оцінками дослідницької компанії Canalys, у 2021 році продажі електромобілів у Китаї можуть зрости більше ніж на 50%. Bloomberg пов’язує зростання з тим, що споживачі стали віддавати перевагу більш екологічним автомобілям, вартість яких стала зменшуватися.

Huawei не перша IT-компанія, яка зацікавилася виходом на електромобільний ринок. Наприкінці березня китайський виробник смартфонів Xiaomi офіційно оголосив, що займеться створенням власних електромобілів. Для цього Xiaomi створить дочірню компанію, яка для початку вкладе в новий бізнес близько $1,5 млрд, а всього протягом 10 років — $10 млрд.

Раніше джерела Reuters повідомили, що Xiaomi планує випускати власні електромобілі на заводі китайського автоконцерну Great Wall. Електрокар буде розрахований на масовий ринок, а його першу модель можуть продемонструвати вже у 2023 році.

У січні свій перший електрокар представила компанія Джека Ма Alibaba, яка випустила його спільно з автоконцерном SAIC Motor і інвестфондом Шанхая. Крім того, про плани випускати “розумні” електромобілі спільно з автоконцерном Geely повідомив розробник найпопулярнішого в Китаї пошукача — компанія Baidu.

Випускати власні електромобілі також планує Apple, яка поки не заявляла про ці плани публічно. Проте чутки про розробку електрокара від Apple вже прокоментував глава Toyota Motor Акіо Тойода, який привітав можливий вихід IT-гіганта на автомобільний ринок, але попередив його про специфічні складнощі цього бізнесу, пише Forbes. При цьому Тойода зазначив, що прихід в автомобілебудування технологічних компаній говорить про те, що у галузі є майбутнє.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram