Новини
1 Серпня 2019
853

Грузинський ларі в небезпеці: Обмінний курс досяг критичних показників

Стабільність цін у країні опинилася під загрозою

Грузинська валюта ларі опинилася в небезпеці – обмінний курс досяг критичного показника, в результаті чого стабільність цін може опинитися під загрозою, повідомляє видання Новости-Грузия.

Як зазначається, з 1 серпня Національний банк Грузії продасть $40 млн для стабілізації курсу. “Наразі курс досяг загрозливого показника на фоні шоків, пов’язаних з туризмом і негативними очікуваннями, попри позитивну внутрішню та зовнішню макроекономічну динаміку”, – заявили у Нацбанку.

Регулятор також зазначив, що готовий до здійснення інтервенцій і в найближчі дні. “Якщо тиск на інфляцію, виходячи з обмінного курсу, збережеться, то Національний банк також має намір посилити монетарну політику”, – йдеться у повідомленні.

У своїй заяві банк наголосив, що вважає за доцільне послідовно використовувати наявні в його розпорядженні інструменти, “щоб не відбулася матеріалізація ризиків”.

За інформацією видання “Європейська правда”, після червневих протестів у Тбілісі влада РФ, посилаючись на необхідність захисту російських туристів, з 8 липня заборонила прямі польоти в Грузію. Російським туроператорам заборонили продаж путівок, а уряду доручили евакуювати росіян на батьківщину.

“Таким чином, за оцінкою Нацбанку Грузії, вплив скорочення туристичного потоку з Росії на економіку Грузії складе близько $200-$300 млн протягом решти року”, – йдеться у повідомленні.

Згідно з даними опублікованими Нацбанком Грузії 1 серпня нацвалюта досягла рекордно низької позначки у 2,97 ларі/$.

Нагадаємо, наприкінці червня грузинський ларі оновив історичний мінімум. Тоді нацвалюта почала знецінюватися на фоні введеного Росією тимчасового туристичного ембарго. Для Грузії втрата російських туристів стала серйозним економічним ударом.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram