Новини
24 Травня 2019
1 150

Грузинська валюта рухнула до історичного мінімума

Влада вважає, що це нормальне явище для чинного в країні плаваючого обмінного курсу

Фото: VOA

Офіційний курс грузинського ларі по відношенню до долара США продовжує падати. З початку 2019 р. він знецінився на 4%, з початку травня – на 2,8%, а за останню добу впав ще на 0,2%. Станом на 24 травня Національним банком Грузії він встановлений на черговому історичному мінімумі – 2,7799 ларі/$1, пише Інтерфакс-Україна.

Видання зазначає, що найнижчий курс національної валюти до американського долара був зафіксований 23 грудня 2016 року на рівні 2,7710 ларі, а в наступні два роки він не падав нижче 2,7674 ларі і 2,7656 ларі відповідно.

Курс долара по відношенню до ларі перевищує рубіж, закладений у держбюджет Грузії на 2019 рік на рівні 2,66 ларі/$1.

При цьому в комерційних банках і пунктах обміну валюти курс купівлі-продажу долара в четвер сягнув 2,79-2,81 ларі/$1, що прямо відображається на зростанні споживчих цін, і перш за все, на імпортовану у Грузію продукцію.

За інформацією агенції, влада не бачить підстав для паніки. За словами міністра фінансів Грузії Іване Мачаваріані, має місце лише тимчасове падіння ларі, що нормальне явище для чинного в країні плаваючого обмінного курсу.

“Нічого тривожного немає. Це короткострокові коливання, відповіддю на які є довгострокова економічна політика. Ліками від цього є саме дедоларизація, правильна макроекономічна та фіскальна політика, яку ми проводимо, і так будемо продовжувати”, – додав міністр.

За словами міністра економрозвитку Грузії Натія Турнаво, жоден фундаментальний показник не міг стати причиною знецінення ларі.

“Економіка зростає, експорт збільшився і, відповідно, ми маємо справу з короткостроковим падінням, яке саме стабілізується”, – прокоментувала вона журналістам.

Як відомо, грузинська національна валюта була введена в обіг 2 жовтня 1995 року з курсом 1,3 ларі/$1.

Національний банк України станом на 20 травня послабив курс гривні по відношенню до долара на дві копійки – до 26,36 грн. У той же час євро подешевшав на шість копійок.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram