Новини
24 Листопада 2020
1 066

Група “ТАС” випустила облігації майже на 2 мільярди гривень

У компанії вважають, що ймовірні покупці — ті, хто знає акціонера групи та розміщує пасиви в банках “ТАС”

Підприємства групи “ТАС” Сергія Тігіпка з урахуванням ситуації на фінансовому ринку вирішили випустити корпоративні облігації на загальну суму 1,885 млрд грн і €3 млн ($3,56), повідомляє Інтерфакс-Україна.

“Цього року було прийнято рішення випустити новий для групи інструмент, який наразі на вибраному ринку має перспективи та може бути оптимальним, — корпоративні облігації”, — зазначив директор департаменту міжнародних проектів “ТАС” Роман Гороховських.

“З’являється якийсь розрив і якась можливість між ставками, за якими клієнти банків хотіли б розміщуватися, й ставками, за якими компанії групи можуть залучити фінансування”, — пояснив він.

З урахуванням наявності в групі “ТАС” підприємств з різних секторів, у потенційних інвесторів є досить хороший вибір і можливість з кожним інвестором узгодити індивідуальні умови та прибутковість.

На думку директора департаменту, ймовірні покупці корпоративних облігацій підприємств групи “ТАС” — ті, хто знає акціонера групи та розміщує пасиви в банках “ТАС”. “Ризики практично ті ж, оскільки власник той же, але прибутковість підприємства може запропонувати вищу”, — зазначив Гороховських.

Він вказав, що ТОВ “Центр фінансових рішень” (ТМ КредитМаркет) випустило облігації на 425 млн грн, друга на українському ринку лізингова компанія ТОВ “УЛФ-Фінанс” — на 500 млн грн, ПрАТ “Дніпровагонмаш” — на 200 млн грн, третій на ринку приватний власник вагонів-зерновозів ТОВ “ТАС-Логістик” — на 200 млн грн, ПрАТ “Асфальтобетонний завод” Столичний” — на 160 млн грн, ТАСкомбанк — на 400 млн грн і один із найбільших виробників сокових концентратів ТОВ “Соковий завод Кодимський” — на €3 млн.

Над випуском облігацій працює також агрохолдинг “ТАС-Агро”, що входить до групи.

Представник групи “ТАС” уточнив, що в середньому на випуск облігацій підприємства витратили 3-4 місяці, що можна порівняти з часом на залучення кредиту. “Робили в основному закриті випуски, щоб було менше документації”, — додав Гороховських.

Відповідаючи на питання, чому група обрала випуск облігацій окремими підприємствами, а не консолідований, він пояснив, що структура активів групи досить “різношерста”, немає одного напрямку інвестицій і немає єдиної вертикальної інтеграції між активами, які придбані.

Директор департаменту нагадав, що умова будь-якого випуску облігацій на міжнародному ринку — як мінімум трирічна аудійована звітність консолідованої групи. “На сьогодні такої звітності у нас поки немає. Хоча в цьому напрямку певні дії виконуються”, — повідомив він.

Нагадаємо, група “ТАС” заснована у 1998 р. Сфера її бізнес-інтересів охоплює фінансовий сектор (банківський та страховий сегменти), промисловість, нерухомість, агросектор, венчурні проекти. Засновником і основним акціонером групи є Сергій Тігіпко.

Як відомо, Нацбанк України погодив придбання українським бізнесменом Сергієм Тігіпком 100% статутного капіталу фінансової компанії “Фортіфай” — власника Промінвестбанку.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram