Бiзнес
27 Листопада 2021
2 139

Гроші Маска: Кому не дають спокою статки найбагатшої людини?

Бізнесмен живе на кредити та продає акції, аби сплатити податки

На початку листопада найбагатша людина світу Ілон Маск почав розпродувати акції заснованої ним Tesla. За кілька днів до цього мільярдер запитав користувачів Twitter, чи варто йому позбутися 10% акцій виробника електрокарів. Питання звучало так: “Останнім часом багато розмов про те, що нереалізований прибуток — це спосіб ухилення від податків, тож я пропоную продати 10% моїх акцій Tesla. Ви це підтримуєте?”

Більшість із 3,5 млн учасників опитування підтримали цю ідею. Рішення порадитися з народом у Twitter коштувало бізнесменові $50 млрд — так скоротився його статок після опитування. Однак мільярдер забув повідомити у соцмережі, що деякі угоди з продажу акцій були узгоджені заздалегідь — ще в середині вересня.

Не згадав Маск і про опціони на мільйони акцій Tesla, які він повинен продати до серпня наступного року. Мільярдер отримав опціони на 22,8 млн акцій Tesla за ціною виконання $6,24 за акцію майже 10 років тому як компенсацію після того, як компанія досягла цільових рівнів виробництва та ринкової вартості.

Зарплату чи грошові бонуси Маск не отримує. Як підрахували аналітики CNBC (за даними на 7 листопада), потенційний прибуток Маска від реалізації опціонів може становити близько $28 млрд. Проте 54,1% (близько $15 млрд) мільярдеру доведеться віддати як оплату прибуткового податку. Сума податку розраховувалася, виходячи з ціни акцій Tesla на момент закриття торгів 5 листопада — $1222 (на 23 листопада вартість однієї акції Tesla — $1150, — Ред.).

Наприкінці вересня, виступаючи на конференції Code у Каліфорнії, Маск пообіцяв, що найближчими трьома місяцями виплатить “величезний податок”. Він уточнив, що “величезний блок опціонів буде проданий у четвертому кварталі” й більшість того, що він продасть, оподатковуватиметься.

“Податки на такі операції зазвичай покриваються завдяки негайному продажу частини нещодавно придбаних акцій”, — зазначає Bloomberg. І додає, що ймовірно, Маск мав намір реалізувати опціони та продати акції незалежно від результату опитування, враховуючи, що угоди здійснювалися відповідно до заздалегідь затвердженого плану.

Крім того, Tesla повідомляла, що Маск може використати отримані кошти на погашення деяких своїх кредитів, які він брав під заставу акцій, зазначає CNBC.

При цьому інвестор Майкл Б’юррі, що передбачив кризу 2008 року та став прототипом одного з героїв фільму “Гра на пониження”, вважає, що мільярдер не потребує грошей для сплати податків або ще чогось, а просто хоче отримати вигоду, продавши акції Tesla за високою ціною.

Маск у відповідь написав у себе в Twitter: “Б’юррі — це зламаний годинник”, натякаючи, що його прогноз щодо кризи, який здійснився, був випадковістю.

Хто має плани на гроші Маска

Фото: CNN

Маск заговорив про продаж акцій після того, як американські сенатори-демократи запропонували оподатковувати 23,8% прибуток від вартості таких активів, як акції та облігації, причому незалежно від того, були вони продані чи ні.

За задумом авторів ініціативи, податок стягуватиметься так, ніби платник продав свої цінні папери. Наприклад, якщо людина 2010 року купила акції на $2 млрд, а наразі вони подорожчали до $20 млрд, вона повинна буде заплатити 23,8% податку з $18 млрд ($4,3 млрд). Ця сума може бути сплачена протягом п’яти років, після чого щороку доведеться платити податок на приріст вартості за попередній рік.

Ініціатива торкнеться приблизно 700 платників податків з активами понад $1 млрд або річним доходом, що перевищує $100 млн. Маск за п’ять років повинен заплатити $50 млрд. Засновник Tesla та SpaceX розкритикував таку версію податку для мільярдерів. За його словами, ці гроші потрібні йому, щоб відправити людей на Марс: до 2050 року він має намір побудувати флот із 1000 космічних кораблів, які доставлять на Марс один мільйон людей.

Крім того, мільярдер припустив, що цей податок згодом можуть поширити й на середній клас. “Зрештою, у них закінчаться гроші інших людей, і вони прийдуть за вами”, — написав він у Twitter.

Ідею податку для володарів надбагатства підтримав також сенатор і двічі екскандидат у президенти США Берні Сандерс. “Ми повинні вимагати, щоб надбагаті люди платили справедливу частку. Крапка”, — написав він у Twitter.

Маск не залишив поза увагою заяву Сандерса. “Я весь час забуваю, що ви все ще живі. Хочете, щоб я продав більше акцій, Берні? Тільки скажіть”, — написав мільярдер.

Це не перша суперечка Маска з колишнім кандидатом у президенти через те, що той наполягає на збільшенні податкового навантаження на мільярдерів. Минулого року Сандерс подав законопроєкт, що пропонує оподатковувати 60% капіталу, який мільярдери заробили під час пандемії. До тих, у кого пропонувалося вилучити більшу частину прибутку, потрапив, зрозуміло, й Маск. Сенатор запропонував спрямувати вилучені гроші на оплату медичних витрат американців. За його підрахунками отриманої суми вистачило б на рік.

Засновник Tesla відповів Сандерсу, опублікувавши у Twitter мем — він висміяв прагнення політика витрачати гроші інших людей на фінансування “безплатних держпрограм”: “Літрбол за Сандерсом. Щоразу, коли Берні Сандерс говорить про безплатну держпрограму, ви маєте випити чуже пиво”.

Сенатор, своєю чергою написав, що компанії Маска теж отримували держпідтримку. “Щоразу, коли Ілон Маск висміює держпідтримку 99% населення, пам’ятайте, що він нічого не коштував би без $4,9 млрд держпідтримки для його компаній. Ілон просто обожнює корпоративний соціалізм щодо себе та жорсткий капіталізм для всіх інших”, — заявив він.

Як підтвердження своїх слів він опублікував статтю Los Angeles Times, в якій видання розповідало, що саме таку суму Tesla, SolarCity та SpaceX отримали від держави як різноманітні стимули: гранти, податкові пільги, пільгові кредити й інше.

Свій план щодо того, як гроші Маска можуть допомогти людям, є й в ООН. У листопаді виконавчий директор Світової продовольчої програми ООН (WFP) Девід Бізлі заявив, що мільярдери повинні приєднатися до розв’язання глобальної проблеми голоду. За його словами, $6 млрд зможуть врятувати 42 млн людей. Він виділив двох найбагатших бізнесменів світу — Маска та засновника Amazon Джеффа Безоса.

У відповідь Маск написав — якщо WFP розповість, як $6 млрд зможуть розв’язати проблему голоду у світі, він одразу ж продасть акції Tesla, щоб віддати організації ці гроші. 16 листопада Бізлі написав у Twitter, що WFP підготувала план:

• $3,5 млрд організація пропонує витратити на продукти та їх транспортування;

• $2 млрд — на грошові дотації та продовольчі ваучери на їжу;

• $700 млн — на продовольчі програми у 43 країнах;

• $400 млн — на адміністративні витрати.

Свою думку про те, як краще витратити гроші засновника Tesla, висловили й голови міжнародних підприємств харчової промисловості. Вони вважають, що $6 млрд потрібно направити на підтримку фермерів і сільського господарства.

Про це заявив зокрема й гендиректор корпорації Bayer AG Вернер Бауманн, який уточнив, що у межах цієї підтримки фермерам потрібно забезпечити доступ до важливих технологій. Його підтримав голова Cargill Девід МакЛеннан, назвавши ключовим аспектом інвестиції в інфраструктуру, оскільки вони дозволять ефективніше доставляти продукти від виробників до споживачів.

На це Маск поки не відповів ні у Twitter, ні в коментарях для ЗМІ, які зверталися до нього з відповідними запитами.

Кредити під заставу акцій та брак готівки 

Попри свої статки, які, за даними Forbes Real-Time на 23 листопада, оцінюються в $300,8 млрд, Маск живе користуючись кредитами, з’ясував The Wall Street Journal минулого року. За даними видання на 28 квітня 2020-го, він використав 54% своїх акцій Tesla, які на той час коштували близько $15 млрд, як заставу на особисті позики.

У 2019 році в заставі було 40% акцій Tesla, що належать Маску, зазначав WSJ. За даними CNBC на початок листопада 2021 року, Маск заклав 92 млн акцій Tesla. Про ризики, пов’язані з тим, що Маск заклав акції компанії, інвесторів попереджала й сама Tesla. “Якщо ціна акцій впаде нижче за певний рівень, кредитні організації можуть вимагати повернути позики, якщо Маск не компенсує різницю”, — вказував WSJ.

Можливо для цього йому доведеться продати акції. “Будь-який такий продаж може призвести до зниження вартості наших звичайних акцій”, — наводив WSJ витяги з торішньої заяви компанії, називаючи подібні побоювання швидше гіпотетичними. Принаймні на той момент.

Газета зазначала, що Маск ніколи не розголошував умов кредитів. Раніше він стверджував, що на акції припадає невелика частка його статку і що за потреби він може закласти більше акцій. “Однак обсяг його позик зріс, що викликає питання, як мільярдер планує розплачуватися”, — зазначає WSJ.

Станом на лютий у бізнесмена були непогашені кредити на загальну суму $548 млн від Morgan Stanley, Goldman Sachs та Bank of America, з’ясувала газета, зазначивши, що не змогла отримати повних даних щодо всіх позик мільярдера, а сам він не став відповідати на запитання про особисті кредити. Видання не знайшло інформації про те, чи він заклав акції SpaceX, але виявило відомості про те, що мільярдер використав їх для застави в минулому.

Наприкінці вересня Маск підтвердив, що позичає гроші під заставу опціонів Tesla. Мільярдер не хоче продавати акції, тому що його частка, яка на момент виходу розслідування становила близько 20%, дозволяє йому зберігати контроль над компанією: “Маск може накласти вето на спробу поглинання Tesla або інші рішення”, пояснював WSJ.

З того часу, як Tesla стала публічною у 2010-му, Маск продавав акції лише двічі: 2010 року (близько 1,4 млн акцій за $24 млн) та 2016-го (2,7 млн ​​акцій за $593 млн), щоб виплатити податки з опціонів. 2016 року він заявив WSJ, що планує ніколи не продавати свої акції Tesla.

Перед тим, як Tesla вийшла на біржу 2010 року, під час першого шлюборозлучного процесу Маск заявив, що він не має грошей: йому навіть довелося позичати у друзів, вказує WSJ. У суді Маск сказав, що його капітал певним чином пов’язаний з Tesla, SpaceX і SolarCity і не має інших інвестицій та можливості конвертувати їх у гроші. “Мої фінансові активи дуже обмежені. Близько чотирьох місяців тому у мене зовсім закінчилися гроші”, — заявив бізнесмен.

Той факт, що у Маска все не так просто з готівкою, підтвердив інший судовий процес. 2019-го на мільярдера подав до суду британський дайвер Вернон Ансворт, який брав участь у порятунку тайської футбольної команди із затопленої печери 2018-го. Він звинуватив Маска в наклепі через слова “pedo guy” і зажадав $190 млн компенсації.

Під час розглядів засновник Tesla і SpaceX оцінив свій статок приблизно в $20 млрд, але пояснив, що його ліквідні активи не такі великі. “Дехто думає, ніби у мене багато грошей. Насправді — ні”, — заявив він. Тоді присяжні виправдали бізнесмена, йому не довелося виплачувати компенсацію.

Торік Маск вперше повідомив, що вирішив продати всі свої будинки та більшу частину майна. “Фактично у мене практично не залишиться власності, що має матеріальну цінність, крім акцій компаній”, — пояснив Маск. Мільярдер говорив: “Якщо на роботі справи йдуть напружено, мені подобається спати на заводі чи офісі. І мені, очевидно, потрібне місце для дітей. Тож я просто винайму квартиру чи щось таке”.

У червні бізнесмен повідомив, що переїхав до малогабаритного будинку-конструктора вартістю близько $50 тис. у Техасі, який орендує у своєї космічної компанії SpaceX. У середині листопада 2021 року Business Insider писав, що бізнесмен, схоже, знайшов покупця на свій останній, сьомий, особняк, який раніше не хотів продавати.

Маск заявив WSJ, що продаж майна не пов’язаний з тим, що йому потрібні гроші: “Наразі я намагаюся зробити своє життя якомога простішим, тому зберігатиму тільки ті речі, які мені дорогі як пам’ять”. 

Джерело: Forbes

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram