Новини
12 Січня 2023
553

Греція та Мальта заморозили разом €359 тисяч російських активів

Країни значно відстають від своїх колег по Європейському Союзу у цьому питанні

Греція заморозила всього €212 тис. російських активів, а Мальта — €147 тис., повідомляє Reuters.

“Відповідно до офіційного представника ЄС та внутрішнього документа, Греція та Мальта значно відстають від своїх колег по Європейському Союзу у питанні заморожування російських активів, на які накладено санкції через війну москви проти України, на тлі розгляду блоком можливості використання цих активів для допомоги Києву”, — йдеться у повідомленні.

На цей час 27 країн ЄС повідомили про заморожування близько €20,3 млрд ($22 млрд російських активів, які підпадають під санкції. Водночас, такі країни, як Італія, Ірландія, Франція, Іспанія, Німеччина, Бельгія, Люксембург та Австрія заморозили кожна понад €1 млрд.

За словами чиновника ЄС, який говорив на умовах анонімності, такий стан справ викликає здивування.

“Або у них (Греції та Мальти) не так багато, або ж вони не виконують свою роботу. Чи ж вони щось зробили, але не повідомили нам, хоча у них були можливості”, — заявив він.

Представник грецької влади заявив в коментарі агентству, що €212 тис. — це всі активи, які Афіни ідентифікували на основі санкційного списку ЄС.

“Інвестиційне середовище Греції не сприяє притоку російського капіталу та офшорних компаній”, — додав чиновник.

Мальта не відповіла на запит про коментар.

Цього року увага ЄС зосереджена на тому, як і чи варто використовувати заморожені російські активи, зокрема заморожені €300 млрд активів російського центробанку, для допомоги у відновленні України.

Очікується, що керівництво блоку зможе оголосити про прогрес у цих питаннях під час свого візиту до Києва на саміт Україна-ЄС 3-го лютого.

Нагадаємо, росія щодня втрачає $172 млн через обмеження цін на нафту.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram