Драйв
5 Березня 2021
2 356

Граціозний двигун: Жінки-керівники справляються з кризою краще за чоловіків

Investory News з’ясували, чому кращій половині людства вдається успішно розв’язувати економічні та корпоративні проблеми. Хоча до цього часу кількість керівних посад переважає серед чоловіків 

Фото: FireStock

Згідно з доповіддю Oxfam, жінки та дівчата, щодня витрачають 12,5 млрд год на неоплачувану працю, виступають “прихованим двигуном” світової економіки. Зі зростанням і старінням населення навантаження з догляду за дітьми та людьми похилого віку буде тільки рости, якщо уряди не будуть активно інвестувати у створення відповідної інфраструктури — гроші на це пропонується вилучати шляхом збільшення податків для багатих.

Понад 3 тис. мільярдерів зосередили у своїх руках більше багатства, ніж 4,6 млрд людей, що становлять 60% населення планети, йдеться в щорічній доповіді неурядової організації Oxfam, оприлюдненій перед Всесвітнім економічним форумом у Давосі 2020 року. При цьому майже половина населення світу змушена існувати на менш ніж $5,5 на день, а темпи скорочення бідності з 2013 року сповільнилися вдвічі, вказують експерти, посилаючись на оцінку Світового банку.

“Сексистська” система глобальної економіки дозволяє багатющій еліті акумулювати величезні статки простими людьми, і особливо найбіднішими жінками та дівчатами”, — заявляють в організації.

Так, найбагатші чоловіки світу володіють великим статком, ніж всі жінки Африки. При цьому жінки й дівчата (в першу чергу живуть в злиднях і належать до маргінальних груп) щодня витрачають 12,5 млрд год на неоплачувану працю, що, за оцінкою Oxfam, еквівалентно як мінімум $10,8 трлн у масштабах світової економіки й втричі з гаком рази перевищує обсяг глобального технологічного сектора.

“Жінки й дівчата виявилися серед тих, хто найменше виграє від сьогоднішньої економічної системи. Вони витрачають мільярди годин на підготовку, прибирання і турботу про дітей та людей похилого віку. Безоплатна робота з догляду виступає “прихованим двигуном”, який змушує крутитися колеса наших економік, бізнесу та суспільства”, — заявив глава індійського відділення Oxfam Амітабх Бехар.

Понад дві третини всієї неоплачуваної роботи з догляду лягає на плечі жінок. Вони часто змушені скорочувати робочі години або кидати роботу через це навантаження. У світі 42% жінок працездатного віку не можуть отримати роботу, оскільки змушені брати на себе всю відповідальність з догляду, проти 6% чоловіків.

Жінки також становлять до двох третин оплачуваних фахівців з догляду: медсестер, домашніх робітників і помічників за доглядом. Ці спеціальності часто низькооплачувані, що не дають соціальних гарантій, які передбачають нерегулярний графік, і що несе значне фізичне та емоційне навантаження. При цьому зростання і старіння населення світу найближчі десятиліття будуть сприяти подальшому збільшенню цього навантаження як для оплачуваних, так і для неоплачуваних працівників. Близько 2,3 млрд людей потребуватимуть догляду до 2030 року — на 200 млн більше, ніж, наприклад, 2015 року.

Додатковий негативний вплив матиме зміна клімату, прогнозують в Oxfam: до 2025 року до 2,4 млрд людей зіткнуться з нестачею води — і дівчатам та жінкам доведеться долати ще більші дистанції, щоб її здобути.

Організація також критикує уряд за недостатнє оподаткування найбагатших громадян і недостатні зусилля зі створення інфраструктури, яка розвантажить жінок.

За їх підрахунками, додаткові 0,5% податку для багатих протягом наступного десятиліття дозволили б створити 117 млн ​​робочих місць у таких секторах, як догляд за дітьми та людьми похилого віку, освіту та охорону здоров’я.

Тим часом на переконання фахівців Інституту міжнародної економіки Петерсона, жінки не беруть участі в глобальній економіці так само, як чоловіки. Але це не означає, що жінки не повинні бути присутніми в ній, впевнені вчені.

Під час дослідження питання гендерної різноманітності у сфері корпоративного керівництва було вивчено поведінку співробітників 21,98 тис. фірм у 91 країні світу. Група вчених, — Маркус Ноленд, Тайлер Моран і Барбара Котчвар, — з’ясувала, що існує позитивна кореляція між присутністю жінок у сегменті корпоративного керівництва і продуктивністю праці.

Однак важко сказати однозначно, чи є жінки кращими лідерами, ніж чоловіки, тому що жінки займали керівні пости тільки в половині вивчених компаній. Але дослідники точно впевнені в тому, що жінка-лідер здатна значно збільшити темп продуктивності. Дослідження також вказує на те, що змішані колективи здатні підвищити продуктивність праці в рази.

Водночас на користь жінок-лідерів говорить високий показник фондового індексу MSCI серед компаній, де біля керма стоять дами. Завдяки останнім, рентабельність капіталу таких компаній зросла на 10,1% протягом року, тоді як рентабельність капіталу “чоловічих” компаній підвищилася лише на 7,4%.

У період пандемії, на думку аналітиків консалтингової компанії Zenger/Folkman, жінки на керівних постах краще справляються з кризою, ніж чоловіки.

Автори роботи проаналізували оцінки 454 чоловіків і 366 жінок топменеджерів, складені їх клієнтами та прямими підлеглими з березня до червня цього року. Керівників оцінювали за 19 компетенціями, які сильніше впливають на бізнес-результат (наприклад, як вони проявляють ініціативу, розвивають і мотивують інших).

З’ясувалося, що жінки отримали вищі результати за 13 компетенціями — і в цілому їх оцінювали як ефективних лідерів частіше, ніж чоловіків. Причому розрив між чоловіками та жінками виявився більше проти торішнього дослідження. Це може говорити про те, що жінки в цілому краще справляються з кризою, вважають фахівці.

Однією з причин більшої ефективності жінок-керівників дослідники називають високий рівень залученості їх безпосередніх підлеглих. Згідно з опитуванням, співробітники на період кризи надають особливого значення навичкам міжособистісного спілкування — вмінню мотивувати, ефективно вибудовувати діалог, співпрацювати й працювати у команді. Респонденти оцінювали ці навички у жінок в середньому вище, ніж у чоловіків.

А от журналісти Harvard Business Review, з’ясували, що в кар’єрі жінок-керівників може бути присутнім таке явище, як “скляний обрив”. Очевидно, що це поняття близьке терміну “скляна стеля”, який означає невидимий бар’єр, часто заважає жінкам отримати підвищення та увійти у вище керівництво організації.

“Скляний обрив” належить до ситуації, коли жінку призначають керівником кризової компанії у складний період, щоб врятувати бізнес. Коли жінки нарешті отримують шанс показати себе на найвищих постах, їм доручають “щось зламане” — і ризики невдачі високі.

Але якщо їм доручають таке, чи не краще жінки вміють керувати під час кризи? Чи не з цієї причини їм передають штурвал у важкі часи?

Нові дослідження це підтверджують. Так, вчені з університету Ліверпуля з’ясували, що статистика пандемії, зокрема, показники захворюваності та смертності, систематично виявляється кращою в країнах, очолюваних жінками.

В іншому дослідженні Американської асоціації психологів PsycNet, вивчили показники американських губернаторів. З’ясувалося, що і в штатах, очолюваних жінками, показники смертності нижче.

Однак сьогодні світова практика така: кількість жінок на керівних посадах залишається як і раніше гнітюче низьким. І ситуація не змінюється. За результатами звіту Lenovo, 2020 року лише 21% керівних посад компанії займали жінки. Єдина країна, де простежується позитивна тенденція зростання — це США.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram