Новини
13 Квітня 2021
732

Grab вийде на біржу через SPAC з оцінкою у $40 мільярдів

Угода стане вельми прибутковою для перших спонсорів компанії — Softbank Group і Didi Chuxing

Grab Holdings — найбільша у Південно-Східній Азії транспортна компанія — планує вихід на біржу через злиття з американською SPAC-компанією Altimeter, повідомляє Reuters.

Агенція зазначає, що у межах угоди Grab оцінюється майже у $40 млрд, що стане найбільшою угодою “з порожнім чеком” за всю історію. “Фіктивні фірми тільки цього року залучили в США безпрецедентні $99 млрд, після попереднього рекорду у $83 млрд 2020 року”, — йдеться у повідомленні.

За інформацією джерел агенції, угода, яка пройде в Сінгапурі, враховує приватні інвестиції в публічний капітал (PIPE) на суму $4 млрд від групи азійських і глобальних інвесторів, враховуючи Fidelity International і Януса Хендерсона.

“Угода з Grab, яка минулого року була оцінена в трохи більше ніж $16 млрд, стане вельми прибутковою для її перших спонсорів, таких як Softbank Group і китайської Didi Chuxing”, — зазначається у повідомленні.

Минулого року фінансова група Mitsubishi та компанія TIS, що надає ІТ-послуги, інвестували $856 млн у Grab, розширюючи свою діяльність у сфері фінансових послуг. В останньому раунді у січні компанія зібрала $12 млрд.

Grab привернула увагу світової громадськості 2018 року, коли після дорогої п’ятирічної битви придбала бізнес Uber у Південно-Східній Азії.

Компанія працює у восьми країнах і 398 містах і наразі є найціннішим стартапом у регіоні з населенням 650 млн осіб. Компанія розширила свій бізнес і займається не тільки доставкою пасажирів, їжі, але й кур’єрськими послугами, цифровими платежами, страхуванням і кредитуванням.

“Попри це компаній поки що не приносить прибутку, хоча виторг минулого року збільшився на 70%”, — йдеться у повідомленні.

Компанія розраховує, що її найбільший сегмент — бізнес з доставки їжі — вийде на рівень окупності до кінця 2021 року, “оскільки все більше споживачів переходять до замовлення їжі через Інтернет”.

“Лістинг додасть Grab додаткову міць на своєму основному ринку, в Індонезії, де місцевий конкурент Gojek близький до завершення злиття з провідним у країні бізнесом у галузі електронної комерції Tokopedia”, — наголошує агенція.

Нагадаємо, влітку минулого року Facebook і PayPal інвестували в індонезійський супер-апп Gojek. Платформа об’єднує сервіси на вимогу, розважальні та фінансові.

Раніше Investory News писали, що сінгапурський Grab інвестує $2 млрд в інфраструктуру Індонезії. В країні створять транспортну мережу нового покоління та вдосконалять сферу охорони здоров’я.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram