Бiзнес
1 Квітня 2019
1 730

Гра на мільйони: M&A по-українськи

Середня вартість угод минулого року знизилася майже на третину

Попри негаразди та деяку нестабільність, викликану причинами, які часто лежать далеко за межами економічної площини, український ринок M&A продемонстрував непогану стабільність за останні 2–3 роки. Вітчизняні та іноземні гравці й досі виявляють бажання інвестувати, хоча і не в такій кількості, як раніше, йдеться у дослідженні Baker Tilly Ukraine.

Хоча у 2013–2018 рр. середня вартість значних угод (понад $100 млн) підвищилася на 82% до $291 млн, у 2018 році відбулися лише чотири такі угоди (порівняно з 14 угодами у 2013 році), при цьому майже половина з них стосувалася придбання українських активів іноземними інвесторами.

Крім того, впродовж зазначеного періоду середня вартість угод M&A (за винятком значних угод) зменшилася майже на третину до $20 млн, що є наслідком впливу економічної кризи (включно з девальвацією гривні) на фінансові результати, і як наслідок — на оцінку вартості компаній.

Незважаючи на збільшення кількості угод із придбання українських активів іноземними інвесторами, останніми роками на ринку M&A значно зросла активність українських інвесторів: у 2018 році 62% від сукупної вартості угод ($1,1 млрд) і 63% від загальної кількості угод (50 угод) були укладені між українськими покупцями і продавцями.

10 найбільших угод 2018 року

Загальна вартість 10 найбільших угод 2018 року, в тому числі з двома угодами у металургійному секторі на суму $820 млн (55%) і п’ятьма угодами у секторі сільського господарства (зокрема три угоди з придбання українських активів іноземними інвесторами) за $488 млн (33%), становить $1,5 млрд.

Найбільша угода в 2018 році — придбання “Донецьксталі” за $714 млн компанією Industrial Coal Holding LLC, яка  перебуває у спільній власності “Метінвесту”.

Однією з найбільш значущих в українському агросекторі за останні роки угодою стало придбання агрохолдингу “Мрія” компанією SALIC UK Ltd. “Мрія” — одна з найбільших українських агрокомпаній, що обробляє 150 тис. га в шести областях Західної України. У своєму активі має 4 сучасні елеваторні комплекси загальною потужністю 380 тис. тонн, картоплесховище загальною місткістю 52 тис. тонн, насіннєвий і крохмальний заводи.

Придбання компанії, яка мала велике боргове навантаження після дефолту в 2014 році, показало, що інвестори не втрачають інтерес до України, а ми, в свою чергу, продовжуємо вибудовувати комфортні справедливі умови, надійні відносини, що сприяють покращенню загального інвестиційного клімату в країні.

Українські компанії також активно виходили на зовнішні ринки: один з найбільших українських холдингів МХП (“Миронівський Хлібопродукт”) придбав словенського виробника м’яса та птиці Perutnina Ptuj за $100 млн і ще $200 млн готовий у нього інвестувати.

З позицій вартості угод українські M&A домінували в двох секторах протягом 2018 року — метали і видобуток корисних копалин, а також агрокомплекс, на які разом припадало майже три чверті загальних витрат. Третина від загального обсягу угод була розподілена по чотирьох секторах: нерухомість і будівництво, банківська справа, страхування і споживчі ринки.

Прогноз 2019

Потенційні інвестори обережно висловлюються щодо розвитку M&A в Україні у 2019 році. Тоді як у першій половині року може спостерігатися певне зниження рівнів активності, то у 4-му кварталі 2019 року і в наступному 2020 році прогнозують значну кількість угод злиття та поглинання, чому потенційно сприятиме ухвалений минулого року новий Закон України “Про приватизацію державного майна”, котрий вперше в історії України надає гарантії захисту прав інвесторів за нормами англійського права, що є одним із найбільш довгоочікуваних кроків з боку України для міжнародних інвесторів.

Попри те, що вартість угод на ринку злиття та поглинань в Україні еквівалентна лише 1,4% ВВП і значно нижча за середній світовий показник, який становить 4,3%, перспективи для росту є. Наприклад, у січні 2019 року інвестиційна компанія Horizon Capital створила новий фонд Emerging Europe Growth Fund III з обсягом інвестицій $200 млн і планує вкладати кошти в швидкозростаючі та експортно орієнтовані компанії в Україні.


•••

 

Український ринок M&A повністю йде у фарватері світових тенденцій

•••


Зацікавленість викликає подальше зростання ринку боргових зобов’язань у 2019 році завдяки привабливим дисконтам на балансову вартість непрацюючих кредитів, частка яких в Україні становить близько 75%, що значно вище, ніж у більшості країн Центральної та Східної Європи, а також збільшення обсягів непрацюючих кредитів, реалізованих Фондом гарантування вкладів через платформу ProZorro, що дає інвесторам певний простір для активності.

У свою чергу це може призвести до укладання угод M&A між пов’язаними колекторськими компаніями та компаніями, що надають управлінські послуги, і навіть структурами, що інвестують у непрацюючі кредити.

Новий закон про концесії і державно-приватні партнерства (ДПП), який можуть ухвалити у першій половині 2019 року, призведе до того, що порти, аеропорти, залізнична інфраструктура тощо будуть передані в руки приватних інвесторів. Міністерство інфраструктури вже заявило про свій намір дати зелене світло будівництву платних доріг у 2019 році. А українська залізниця уклала довгострокову угоду з General Electric на $1 млрд на модернізацію існуючого парку і довгострокове обслуговування інфраструктури.

Практика злиття і поглинань в Україні — це гра на мільйони, за якою майбутнє. В період турбулентності на світових ринках Україна має значні можливості привернути до себе увагу на глобальному ринку M&A.

Маючи висококваліфіковану і відносно дешеву робочу силу, а також галузі з високим потенціалом та гарною дохідністю Україна могла б скерувати частину коштів зарубіжних інвесторів на свій ринок. Переваг країні додає і близькість до ЄС. І чи використає український бізнес свої плюси залежить тільки від нього.

За матеріалами Baker Tilly Ukraine

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram